BWW Comfofond D 550 luxe - passieve woning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben een Paul Novus en een Comfofond D 550 luxe in een passief huis.
Deze week werd die BWW aangesloten. De temperatuur is na het aanzetten van de ventilatie over 2 maand gezakt (maar het is ook kouder geworden). We weten echter niet of die BWW wel werkt? De installateur wist zelf niet zeker of hij wel werkte? Je hoort het niet? Wij blijven achter met de vraag of de BWW nu werkt of niet en het is 15° in de woning die we willen gaan bewonen. We proberen nu elektrisch bij te verwarmen met 2 x 2 KW. Hoe krijgen we de woning op een hogere temperatuur? dank u

Reacties

Wat is de temperatuur voor en na de warmtewisselaar van de BWW? Als deze werkt moet er zeker een paar graden verschil op zitten.

 

Hoezo de installateur weet niet of deze werkt? De motor van de pomp zou je toch moeten horen/voelen draaien ook al is het zeer stil? Je kan toch ook eens de stroom meten van de motor van de pomp? Als je geen Ampere meet is er geen stroom en draait de pomp niet...

 

Hoe dan ook, met de temperatuur van de BWW zal je er niet komen om uw PH te verwarmen, je zal hoe dan ook moeten gaan bijverwarmen. Ik lees echter dat je er nog niet in woont, een huis dat niet bewoont is zal ook altijd wat kouder zijn omdat er geen extra warmtewinsten zijn van koken, wassen, verlichting, toestellen,....

temp voor en na deze meet je niet in een standaard opstelling, spijtig

 

@TS, je kan best frontpaneel eens losmaken en aan de pomp voelen of deze draait.

ik veronderstel dat de BWW gevuld is met een speciaal daarvoor bestemde pomp-unit? hou de komende dagen ook druk in circuit (bij ons staat er wel een manometer op) in de gaten, want er zullen zeker nog luchtbellen in BWW zitten, 2 tot 3 keer bijvullen in eerste 12 maanden is niet abnormaal

 

We hebben de uren dat we er waren (ongeveer 4 u per dag) bijverwarmd met 2 electrische vuurtjes van 2KW.

De temperatuur stijgt nauwelijks 1 graad.

En blijkbaar zou de BWW ingesteld kunnen worden op 10° om te starten (volgens Zehnder). Het is buiten minder dan 10° nu  en dan zou die toch moeten werken.

De installateur (gast) belde naar Zehnder omdat hij de motor niet hoorde draaien.

Daar antwoordden ze dat je het niet hoorde.

Het is bedroevend wat wij meemaken.

Heb al gevraagd om Zehnder te laten komen maar eer die komen en ik weet zelfs niet of ze reeds gebeld hebben.

 

@tom:

In ons PH in afwerkingsfase is dat nu ook zo, er wordt nog niet actief verwarmd en op zonloze dagen is het ook maar 12°C. Als ik dan ook bijverwarm met een elektrische blazer gaat dat ook maar traag naar omhoog, je hebt immers heel wat koude massa op te warmen, zelfs al is dat een HSB zoals bij ons, dat heeft tijd nodig.

 

Ik heb vorige week bij de eerste vorst eens de bijverwarming 24u laten opstaan en tegen de ochtend er op was het mooi 21°C.

=> met wie heb je een contract?  Met installateur of Zehnder?  Indien met installateur is alles zijn probleem.  Hij moet zijn leveranciers maar de correcte service laten leveren.  Het is niet omdat hij een installatie plaats die hij niet begrijpt dat het plots iemand anders zijn probleem is.  Je moet je installateur blijven pushen een correcte oplossing te vinden. 

 

Langs de andere kant: als het binnen 'koud' is: je BV zal nooit zorgen dat het opwarmt.  Enkel dat het niet verder afkoelt. Maar vandaag schijnt er terug wat zon.  Met wat geluk is het vanavond wat warmer....

Walter

Makkelijk te controleren: open uw unit. Leg een thermometer voor de WW en een thermometer erna. Sluite de unit en laat hem een half uur tot een uur draaien. Open de unit (zo snel mogelijk) en bekijk de temperaturen. Zijn die zo goed als gelijk, dan werkt hij niet.

Bij ons vorige week bij -1,8°C buitentemperatuur een voorverwarmde lucht van 7-8°C (huidige instelwaarde = 7°C). Ik weet niet wat het maximum is die ik eruit zou krijgen, nog niet getest. Maar dat vond ik toch al verbluffend. Bijna 10°C warmtewinst.

Beste,

Dank u voor uw reactie maar wij zijn helemaal niet technisch onderlegd.

We zullen de unit openen en wat is dan juist de WW? Sorry wij weten dat niet en wonen er nog niet.

Een thermometer er voor en na de BWW in de unit bedoelt u dat? 

Heeft u ook een Comfofond- L 550? Of kent u het toestel?

10°c warmtewinst dat is enorm. De instelwaarde zou 10°C zijn dat heb ik onthouden. Maar de BWW is pas aangesloten van woensdag moet ik zeggen.  Misschien is daar nog niet veel verschil mogelijk?

Wij laten nu een elektrisch vuurtje (2KW) branden als we er zijn (3u) en het wordt nauwelijks 1° C warmer. De woning is afgekoeld

Ik heb zo de indruk zelfs al ken ik er niets van dat er toch iets mis is.  Maar erg dat de installateur dat niet weet en zoveel ervoor betalen.  Dank u

 

 

 

 

Dag Tom

Ik veronderstel dat het om volgend toestel gaat:

http://www.zehnder.be/comfosystems/index.php?pageID=products_comfofond&product_detail:oid=132&template=18_product_detail.html

Die schuine 'blok' is de WW (warmtewisselaar).

Dus een thermometer eronder en een erboven dan.

Wij hebben wel een socarex van zo'n 200 meter gelegd en die ligt volledig in natte kleigrond (in het grondwater eigenlijk). Ook ons ventilatiedebiet ligt over het algemeen niet zo heel hoog. Dat kan de grote warmtewinst misschien verklaren.

Het verschil heb je zo goed als onmiddellijk. Ik heb onze pomp (is bij ons een gewone CV-pomp) bij aansluiten een half uurtje op 100% laten pompen (gewoon in het stopcontact gestoken).

 

Hou er rekening mee dat een PH opwarmen heel lang kan duren op lage vermogens. Eenmaal op temperatuur kun je dat gemakkelijk op temperatuur houden. Gaat het om een massieve woning of HSB? Bij een massieve woning zal je met 6kWh (2kw à 3u) je woning nooit op temperatuur krijgen als die slechts 12-15°C heeft.

Tom,

ik denk niet dat het toestel opendraaien de beste oplossing is nu. Gewoon installateur als het koud is buiten (<5°C) de temperaturen laten weergeven die het toestel kent.  Dat toestel weet wat inkomende temperatuur is.  Buiten temperatuur kan je zelf op veel manieren meten (bv met je auto).  Als de ingang van het toestel niet hoger is dan buitentemperatuur is er een probleem. 

installateur in actie zetten en werken.

Omgekeerd; meet eens welke temperatuur uit de BV komt aan een mond.

En om je woning op te warmen zal te toch wat minder gierig moeten zijn.  Laat die verwarming eens 24uur draaien en vertelt eens het resultaat.

Je kan ook eens de handleiding van het toestel er bij nemen (als zijn de temperaturen misschien verstopt en enkel toegankelijk voor installateur). 
Walter

En als we nu een energieverbruiksmeter voor het stopcontact van de BWW plaatsen?

Indien we dat een dag laten en dan kijken?  Indien er geen verbruik is dan werkt de BWW niet.

Ik zie nu dat het buiten ongeveer 6° is en als het ingesteld is op 10° dan moet er toch verbruik zijn?

De handleiding is helemaal niet duidelijk (voor ons toch niet).

En één dezer zullen we inderdaad het electrisch vuurtje eens 24u laten draaien.  Vrijdag is normaal de verhuis gepland en zou het één beetje warmer moeten zijn.

 

De socarex is bij ons 100m en er is ook een hoge waterstand. Dus de socarex ligt ook in natte grond.  De bodem is leem zandgrond. 

Het is een massief passief huis alleenstaand.

Hoe kunnen we dan met een groter vermogen het huis gemakkelijker op temperatuur krijgen?

Of is het toch beter van met zo'n electrisch vuurtje te werken maar langer?

tom,

heb nu eens gewoon wat geduld: zet dat vuurtje aan en laat het een dag draaien.  En wacht niet tot de dag voor je verhuist maar zet dat morgenvroeg op.

Controleer dan nog eens de temperatuur die je balansventilatie in huis blaast; is die ongeveer de temperatuur van je huis is je probleem met die BWW voorlopig even bijzaak.  Zolang het niet vriest is de BWW niet echt nodig en zal je electrisch vuurtje of je andere verwarming in huis je huis warmen.

Hoe ga je je huis eigenlijk verwarmen?

Walter

Walter het huis zal verwarmd worden met dat electrisch vuurtje.  De architect vond dat een goede keuze. Maar als ik dat electrisch vuurtje hele dagen moet laten opstaan wordt dat wel financieel een slechte keuze.

tuurlijk is dat duidelijk als je er een verbruikmeter op zet, dan weet je of het toestel werkt, en wat het doet

Het zal wel de bedoeling zijn dat dat vuurtje wel altijd aanstaat.
De thermostaat ervan moet de temperatuur constant houden en er voor zorgen dat het niet te veel gebruikt.
Je moet nu ook niet overdreven gierig zijn.

Walter
Ps haal zeker een energiemetertje in huis voor de verwarming. Dat kost 20 euro en geeft je veel info....

Het zal wel de bedoeling zijn dat dat vuurtje wel altijd aanstaat.
De thermostaat ervan moet de temperatuur constant houden en er voor zorgen dat het niet te veel gebruikt.
Je moet nu ook niet overdreven gierig zijn.

Walter
Ps haal zeker een energiemetertje in huis voor de verwarming. Dat kost 20 euro en geeft je veel info....

 

 

Ik vrees dat ge niet gaat toekomen met het vuurtje eenmaal 24 uren te laten draaien. Zelfs niet als ge het vuurtje constant laat draaien tot vrijdag.

 

Een firma gelijk Bostoen voorziet zelfs een warmtepomp met diepboring om een massief huis te verwarmen en om warm water te maken.

Waarop baseer je daarvoor?

Tom,
Energiemeter zal direct je verbruik geven, ergens tss 5 en 20 watt als de pomp draait.
Walter

Walter, uw volledige woning (massa) heeft nu een temperatuur van zo'n 12-15°C?

Uw elektrisch vuurtje zal de lucht verwarmen. De massa van uw woning zal continue die warmte in zich opnemen. De gigantische hoeveelheid energie die daarin kruipt zal je niet ophalen met 2 kw. Dat is enkel voldoende om uw woning op temperatuur te houden.

Om u een idee te geven:

Baksteen heeft een warmtecapaciteit van zo'n +/- 1470 kJ/m3K => +/- 0,408 kWh/m3K

Beton: +/- 2210 kJ/m3K => +/- 0,634 kWh/m3K

Stel je hebt 25m3 baksteen en 20 m3 beton (laten we voor het gemak chape rekenen als beton), dan zit je aan een benodigd vermogen om van 12 naar 20°C te gaan:

baksteen: 0,408 * 25 * 8 = 81,6 kWh

beton: 0,634 * 20 * 8 = 101,44 kWh

Samen is dit dan 183,04 kWh. Met een kacheltje van 2 kWh zit je dan al aan meer dan 90u, zonder rekening te houden met warmteverliezen en andere massa in de woning.

Ik heb om gemakkelijk te rekenen volgende gedaan: woning 7,5 x 10 m en 5 m hoog. Tussenvloer 15 dik in beton en 2x chape van samen ook 15 dik. Geen ramen, deuren of binnenmuren meegeteld. Dus in de praktijk komt er nog heel wat bij, zoals eventueel bij plat dak de betonplaat van uw plat dak, de binnenmuren, vloerafwerking, deuren, meubels...

Dus als je vrijdag de verhuis pland, dan zou ik dat elektrisch vuurtje vanaf nu continue laten aanstaan.

Robin,
Ik ben zeker overtuigd dat het even-dagen kan duren voor de verwarming het huis heeft opgewarmd.
Ik weet alleen niet waarom een warmtepomp uit een vorige reactie met eenzelfde vermogen het sneller zou doen.

Walter

Ik zie Pierre niets zeggen over vermogen van de warmtepomp hoor. Snap ook wel niet echt wat hij met zijn reactie wilde zeggen.

 

 

Drie zaken:

 

Een warmtepomp heeft gewoonlijk meer effectief vermogen dan 2 kW afgeleverd.

 

Door het minder elektrisch verbruik zal men het reeds gemakkelijker 24 uren laten opstaan.

 

Bostoen heeft waarschijnlijk nooit voorzien zijn massief  PH gewoon met een elektrisch vuurtje te verwarmen.

 

 

Tjah, een WP van 2 kW opgenomen vermogen mag je uiteraard niet vergelijken met een elektrisch vuurtje van 2 kW. Eerder met 4-8 kW.

en als je die temperatuur verandert, naar 20° of 0° wat gebeurt er ? Nu volgens mij staat hij juist op 10°, het doel is dat je buitenluchtr verwarmt als die kouder wordt dan 10° met aardwarmte. Dus ik zou het niet veranderen.

Ik zou het zo debuggen: als het vriest (dus snachts zal het beginnen vriezen) meet je de temperatuur die uit uw ventilatie D komt. en de temperatuur die ventilatie D verlaat. Als het verschil kleiner dan bvb 0.5° is kun je al vermoeden dat het werkt. 

Je kan toch niet verwachten dat die ventilatie uw huis gaat opwarmen ? Die kan niet meer dan de aardbol warm is, gemiddeld is dat 10° dus je hebt gewoon een toestel die ervoor zorgt in de zomer dat uw huis niet te fel opwarmt en in de winter niet te fel afkoelt. Maar dat wil zeggen dat zonder verwarming eindig je met de bodemtemperatuur van 10° en daalt die verder naar 5°...

Wat je wel kan verwachten is dat zonneenergie uw huis opwarmt, dus dat wordt 1/2 dagen heb je zonnewarmte, en dan in weken zoals nu waar je 4 dagen geen zonnetje ziet is het op uw tanden bijten... Dus ik zou daar een verwarming instoppen ?? Je hebt toch een verwarming in die woning ?? Of was dat een supplement ? 

Een onnozel gasvuurtje moet uw huis al kunnen opwarmen als het passief is ? Bak gewoon wat broodjes ? Kook een heerlijke spaghettie en dat huis zal al gezellig warm worden.

 

Niet overdrijven hé Paul, een paar broodjes bakken of spaghettie koken zal in het tussenseizoen de woning op temperatuur kunnen houden, maar bij buitentemperaturen van minder dan 10°C volstaat dat ook niet hoor.

Zou een elektrische werkplaatskachel Eurom 2000 Watt beter opwarmen dan een gewone ventilatorkachel van 2.000W.

Volgens de instructies zou er veel lucht verplaatst worden.

Zijn elektrische vuurtjes veilig genoeg om te laten branden als je er niet woont?

Indien ze oververhit worden is er misschien risico op brand?

 

Nee Tom, 2000W blijft evenveel, of het nu van een 'werkplaatskachel' komt of van een 'ventilatorkachel'.

Je hebt nog nergens uw berekend warmteverlies vermeld? Als dat in lijn ligt met het uw geïnstalleerd vermogen dan komt het wel goed hoor, en uw verwarminginstallatie zou toch moeten voorzien zijn om veilig 24/24 op te staan... Ik neem aan dat ze ondertussen opstaat en opblijft?

 

Trouwens, het rendement van uw PaulNovus ligt zo hoog dat uw BWW gerust mag geregeld zijn om pas onder 3° te werken.

 

hou ons vooral op de hoogte hoe het verder verloopt!

 

hopelijk is uw nachtrust door deze perikelen niet verstoord, maar heb je eigenlijk geen architect om u te helpen en/of gerust te stellen ?

Misschien toch even kiezen hoe je je huis gaat verwarmen. Ik zou meer bezorgd zijn als ik in dat huis slaap met een elektrisch kacheltje dat ik niet vertrouw
Walter

Sinds gisteren een energiemeter tussen de Confofond gezet en wat blijkt : 0 op de meter.

De Confofond werkt niet zoals gedacht.

Wat kunnen mogelijk oorzaken zijn?

 

Stuurt je ventilatie-unit een signaal uit naar de BWW om te draaien?

Is deze correct aangesloten?

Zo'n BWW aansluiten is eigenlijk kinderspel. Dus vind het vreemd dat je installateur het niet draaiende krijgt.

Anders kun je volgende testen: trek het stopcontact van je BWW uit en sluit de pomp rechtstreeks op het net. Draait de pomp? Ja, dan werkt die en ligt het aan de sturing. Nee, dan is de pomp kapot.

Hier vind je de technische info:

http://www.zehnder.be/comfosystems/index.php?pageID=products_comfofond&product_detail:oid=132&template=18_product_detail.html

Download de bovenste pdf. Op pagina 5 zie je het aansluitschema.

Iedereen heel erg bedankt.

Morgen komt Zehnder ter plaatse voor de Comfofond.  Het is een nieuw toestel in garantie en moet dus in orde zijn. En de ventilatie controleren ze ook.

Hopelijk komt het in orde?

Het op temperatuur brengen verloopt traag maar de omgevingstemperatuur is toch 19° en hopelijk tegen vrijdag toch nog iets hoger?

Zoals Robin je voorrekende (90 uur dacht ik). Ja zat aan 15, nu aan 19 graden, dat is ongeveer een graad per dag.

Dat lijkt traag, maar je bent dat dus eigenlijk aan het doen met een stofzuiger, koffiezet en strijkijzer.

Eenmaal je 20-21 graden behaalt zal je die 4Kw geen 24/24 nodig hebben, maar een paar uur.

Als je er dan in woont, nog minder.

De zaak in een passiefhuis (en LEW, onze toch wel straffe warmtepomp heeft toch ook een dag of drie nodig als we de zaak laten afkoelen tot 15graden, bij vriestemperaturen) is er voor te zorgen dat het steeds op temperatuur blijft.

 

De temperatuur is ondertussen 20°.  Heb de 2 KW elektrische verwarming even afgezet om te volgen wat er gebeurt.

Ondertussen Zehnder langs geweest voor de Comfofond.  Die zou volgens hen werken.

Maar als ik op de energiemeter zie dan is dat deze morgen weer 0.

Deze nacht was het nu niet echt koud maar als de instelling op 10° staat moet die dan niet werken?

De lucht uit de ventielen was 15° en in huis was het zeker 19° is dat normaal?

 

 

 

Tom,

 

Is deze temperatuur van 19° wel overal gelijk verdeeld in het huis? De afzuiging gebeurt immers niet in de living. Naargelang deze temperatuur zich beter verdeelt in het huis zal de toevoertemperatuur langs de ventielen wel stijgen, en in kleine snelheid nog sneller dan in grote snelheid. Het rendement is dan beter, en er hoeft minder koude lucht gemengd te worden.

Volgens mij, zolang de lucht uit de ventielen hoger is dan 10° zal die niet aanslaan. Dus dat zal beginnen werken als het bvb snachts -5° vriest.

Paul, jij kent de werking van een BWW en balansventilatie blijkbaar niet. Een BWW warmt de INKOMENDE lucht op voordat het je balansventilatie-toestel bereikt. De temperatuur aan de ventielen zal ALTIJD hoger zijn dan 10°C, zelfs zonder BWW, want uit de ventielen komt lucht die reeds is voorverwarmd door de afgevoerde, warme binnenlucht.

Als de binnenkomende buitenlucht kouder is dan de ingestelde temperatuur, dan moet de BWW werken. De temperatuur van de binnenlucht en aan de ventielen staat daar los van.

 

 

Robin,

 

De temperatuur aan de ventielen staat niet helemaal los van de werking van de BWW. Het temperatuursverschil van de intrekkendez "koude" lucht met de retourlucht zal kleiner zijn, zodat de ingeblazen lucht toch wel gemakkelijk 1 graad warmer is  wanneer het buiten vriest.

Tuurlijk Pierre. Dat is nogal logisch, anders dien je geen BWW teplaatsen. Maar wat Paul zegt is dat de BWW pas aan zou moeten als de temp aan de ventielen onder de 10°C is. Dan moet het buiten al extreem koud zijn hoor (-20 of zo?) en dan zal uw WW al lang dichtgevrozen zijn.

1 graad is wel heel weinig. Ik hoop toch op een 3-4 graden minimum.

 

 

Robin,

 

Ge moet de normale werking van een wtw niet onderschatten. We mogen aannemen dat normalerwijze de warmte van de aanvoerventilator mee binnen in het huis komt. De oude formule is dan geldig:

rendement = (temperatuur aanvoer - buitentemperatuur) / (binnentemperatuur - buitentemperatuur). Voor een debiet van 100 m³/h hebben de meeste apparaten een rendement op temperatuur boven 0,90, ventilatorwarmte inbegrepen.

 

Bij 20° binnentemperatuur en 10° BWW geeft dit een aanvoertemperatuur van 19°.

Bij 20° binnentemperatuur en 0° buitentemperatuur geeft dit een aanvoertemperatuur van 18°.

Bij 20° binnentemperatuur en -10° buitentemperatuur geeft dit een aanvoertemperatuur van 17°.

wel ik leer bij, daarom dat ik af en toe probeer daar een opmerking tussen te duwen om het beter te begrijpen. Is volgens mij een canadese put systeem zonder de nadelen van een canades put. Ik was op basis van de documentatie blz 10 aan het redeneren

http://www.joostdevree.nl/bouwkunde2/jpgw/warmtewisselaar_6_aardwarmte_…

Je ziet dat de temperatuur afneemt in functie van debiet

En je ziet die temperatuur dalen tot het vriespunt Maar omdat mijnheer blijkbaar geen verbruik heeft, ligt ofwel zijn toestel niet aan, ofwel draait zijn pomp nooit, maar bizar is het toch, dat hij dan geen werking heeft, want snachts zakt de temperatuur toch al tegen het vriespunt. Dus zijn toestel draait tegen het vriespunt nog altijd niet. Zijn WW werkt goed, dat zal één zijn, maar in feite zou je verwachten dat zijn toestel al bijspringt

Zijn toestel verbruikt 5Watt, of op een ganse dag 60Watt minimaal... Dan is misschien zijn energiemeter niet nauwkeurig genoeg.

Tjah, in de praktijk halen balansventilatiesystemen vaak geen 90% helaas. 80% is vaak al goed vrees ik. Maar idd, 1 graad zal misschien wel realistischer zijn :-)

 

 

Robin,

 

Op de website EPB/WTW  kunt ge de rubriek EPB Productgegevens ventilatoren vinden. Er zijn verschillende merken sie zelfs bij 100 m³/h niet meer dan 80% halen. Maar er zijn wel merken die ongeveer 90% halen:

 

Orcon HRC 300:  105 m³/h  90% / 208 m³/h  86%  / 305 m³/h 82%

Orcon HRC 400:  106 m³/h  87% / 253 m³/h  83% / 405 m³/h  79%

Paul Novus 250:  201 m³/h  84% / 254 m³/h  82%

Paul Novus 300:  137 m³/h  91% / 209 m³/h  90% / 280 m³/h  88%

Paul Novus 450:  322 m³/h  85% / 370 m³/h  83% / 414 m³/h  82% / niet gehomologeerd voor een lager debiet.

 

De EPB-regeling voorziet enkel het rendement dat overeenkomt komt met het gehomologeerd debiet dat hoger ligt dan het globaal normdebiet. Maar de werkelijkheid ligt veel gunstiger.

 

Het nieuw reglement voorziet ook dat de nieuwe formule om het rendement van de wtw uit te rekenen geen rekening meer mag houden met de warmte van de ventilatoren. Bij 100 m³/h is dat een verhoging van 0,2 °C. Bij 300 m³/h is deze verhoging 0,7 °C. In werkelijkheid komt deze warmte mee met de ingaande lucht, zonder dat deze warmte op een andere laats bijgeteld wordt. Bij het elektrisch verbruik van de ventilatoren wordt deze warmte wel in minus gebracht.

 

De algemene consensus over dit probleem is dat men deze warmte moet uitsluiten uit het rendement van de wtw zelf. Maar niemand zegt waar ge ze dan wel moet bijtellen.

Ik zat er dus niet ver naast hé. De duurdere merken haal je hier nu aan en deze zitten tussen de 79% en 90%. Dus de minder dure merken zullen, zoals ik reeds eerder aanhaal meer richting de 80% gaan.

bij onze unit ligt het werkelijke rendement toch wel zeer hoog, ik meet zelden grote temperatuurverschillen tussen in en uit (nooit 2 graden of meer).

vergeet niet dat in die mix ook de lagere temperaturen vanuit de berging en slaapkamers zit. Dus als je woonkamer 22 graden is, en al de rest 18 graden, dan lijkt het misschien dat het rendement laag is als de ingeblazen lucht in de woonkamer 20 graden bedraagt..

Zo ook in de nog nieuwe passiefwoning, die waarschijnlijk nog niet overal 20 graden heeft.