bypass in D-systemen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

bepaalde D-systeem warmtewisselaars hebben een bypass om in de zomer extra koeling via nachtventillatie toe te laten.

Haalt dit veel uit, of moet er niet veel van verwacht worden ?

Bepaalde D-systemen hebben het wel, andere niet...

groeten,

Nayy

Reacties

Ik dacht dat ze dat allemaal hadden.

Op die manier krijg je bijvoorbeeld 's nachts de koelere lucht rechtstreeks binnen zonder de warmtewisselaar te passeren waar normaal de warmte van de vertrekkende lucht wordt overgedragen aan de inkomende lucht.

Mij lijkt het een must.

De meeste toestellen hebben een bypass. Sommige een gedeeltelijke bypass, de betere een volledige. Bij oudere toestellen van Brink had je een gedeeltelijke bypass, maar kon je in de zomer de warmtewisselaar vervangen door een module die een volledige bypass maakte. Houdt er wel rekening mee dat de bypass pas open gaat als de buitenlucht kouder is dan de binnenlucht, en de binnenlucht boven een ingestelde waarde is. Is de buitenlucht warmer dan de binnenlucht, dan gaat de bypass normaal terug dicht.

Lijkt mij tegenwoordig een standaard feature te zijn van de meeste D systemen.

Veel moet je daar in de praktijk niet van verwachten, het debiet is veel te klein om een merkbare afkoeling te geven. Om 's nachts af te koelen dien je ramen open te zetten, dat haalt veel meer uit dan zo'n bypass.

Jongens, wat lees ik hier allemaal !

 

dit heeft weinig te maken met de nachtventilatie! maar de bypass zou altijd moeten in werking treden, OOK overdag als binnentemp boven een bepaald setpunt is.

het kan toch niet de bedoeling zijn dat je nog warmte gaat recuperen als het binnen +25°C is !!!

 

zoals hierboven terecht opgemerkt, er is een verschil tussen 100 % bypass (= efficient) en gedeeltelijke bypass (iets minder efficient.

 

ik ken geen D zonder bypass, maar mischien bestaat deze wel.

 

 

Afkoelen doet dat inderdaad nauwelijks, maar het belet wel dat de binnentemperatuur tijdens zonnige zomerse periodes te snel en te veel oploopt. Als dat dan ook nog eens gecombineerd wordt met een AWW of BWW scheelt dat nog iets. Heb je bovendien nog een goede zonnewering dat is zelfs een raam openen tijdens de nacht niet meer nodig.

 

Terecht opmerking.

Die bypass is inderdaad niet bedoeld als nachtventilatie

Maar als die zijn werk goed doet, je hebt afdoende zonnewering en een AWW of BWW dan is nachtventilatie in de meeste gevallen niet echt nodig.

bij ons ook zelden nachtventilatie, zonnewering wordt wel intens gebruikt

BWW blijft moeilijk, ik merk er weinig van maar is er wel en doet volgens mij wat de bedoeling was

 

als het echt warm is dan zetten we 's morgens vroeg wel eens 30 min alle ramen open, voor dat de zon opkomt, meestal is het dan nog niet te fel aan het waaien, ...

 

 

 

Stefan-14,

 

De by-pass moet niet altijd opengaan wanneer de binnentemperatuur een pepaalde temperatuur overstijgt. Wel wanneer boven een bepaalde binnentemperatuur de buitentemperatuur 's nachts lager komt te liggen dan de binnentemperatuur. Zolang de buitentemperatuur hoger is dan de binnentemperatuur wordt de instromende buitenlucht niet opgewarmd maar wel afgekoeld in de warmtewisselaar.

Ons toestel werkt in 2 richtingen:

-'s nachts de koelte laten binnenkomen

-Overdag de koelte zoveel mogelijk binnenhouden (een omgekeerde warmtewisselaar dus)  De koelte uit de vuile lucht wordt gebruikt om de verse warme lucht af te koelen. 

En inderdaad dit heeft een effect als je combineert met zonnewering.

De koelte halen we door 's nachts en ochtend intensief te ventileren door onze ramen en deuren open te zwieren.