cellulose en gyroc
Beste ecobouwers,
Wij wonen in een huis begin jaren 90 gebouwd(niet door ons)
Op de zolder kunnen we de opbouw van het dak zien.
Dit zijn pannen,onderkant onderdak,soort houtachtige platen,kepers van 6 cm vastgemaakt op gordingen van 22cm en daarom staan weer kepers van 6cm waar spijkerflens van 12 cm tussenzit,om de zolder extra isoleren is geen enkel probleem.
De kamers liggen allemaal onder het schuindak en in de living kunnen we tot tegen de zolderverdieping kijken,en natuurlijk allemaal mooi afgewerkt in gyproc
We zouden nu willen bij isoleren,zou het mogelijk zijn dit te laten doen door cellulose vlokken te laten inspuiten,zodat we de gyproc kunnen laten zitten?
Ik weet dat er geen dampscherm achter de gyproc zit maar wel van die zilverkleurige spijkerflens
Zou dit toch mogelijk zijn dan?
Reacties
Als ik mij niet vergis is spijkerflens dampremmend.
Als ik het goed begrijp is er in totaal een dakopbouw van 36cm en is er 12cm geïsoleerd met glaswol.
Probleem met inspuiten is dat onder een redelijke druk gebeurt. Je zal moeten zeker zijn van het onderdak of die dat aankan.
De bestaande isolatie zal worden platgeduwd.
Misschien is een andere optie met glaswol laten inblazen.
Laat eens wat blazers langskomen om info van hen te krijgen.
Misschien kunnen ze inblazen langs dak, misschien toch door bestaande afwerking.
Walter heeft gelijk. Best enkele professionelen laten langskomen om dit te bekijken. De optie om langs buiten te werken lijkt me aanzienlijk makkelijker (in zoverre het dak vlot bereikbaar is).
In elk geval is het interessant om de nog vrije ruimte tussen je glaswol en onderdak op te vullen met isolatie. Je riskeert in deze ruimte namelijk condensatie omdat de lucht hier vrij spel heeft
Nog enkele zaken die je best evauleert:
- Zitten er spotjes (openingen) in je gyproc plafond? Bij het inblazen vliegt de isolatie hier gewoon doorheen en je spotjes zullen niet meer kunnen koelen naderhand.
- Is het dak over zijn ganse dikte in compartimenten ingedeeld? Indien niet, zal dit voor cellulose een probleem zijn om dit netjes te kunnen inblazen. Misschien zijn er andere isolaties die hier minder last van hebben.
- Zijn de naden van je onderdak voldoende gesloten (tand & groef, afgekleefd?)? Als de wind hier vrij kan doorwaaien vliegt je isolatie ook alle kanten op. Geen goede winddichting aan de buitenzijde resulteert ook in een minder performatie isolatie. Stel je dit maar voor dat je in de winter een jas aanhebt en een stuk van de ritssluiting niet dicht hebt gedaan. Echt warm zal je hiet niet krijgen.
Als je het grondig wil doen, kan je evenueel opteren om je dak langs buiten opnieuw op te bouwen zodat je de binnenafwerking kan laten zitten. Dit laatste best in de zomer uiteraard.
Veel succes,