Centraal stofzuigsysteem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij overwegen om een centraal stofzuigsysteem te plaatsen in onze nieuwbouw.
Voordelen kan ik genoeg vinden, ik zou er zeer graag één hebben, maar ik heb al gehoord dat er ongedierte in de buizen of in de opvangbak komen, is de 9m lange darm toereikend om voldoende krachtig te zijn?
Zijn er mensen die ervaring daarmee hebben en deze willen delen?

Reacties

Niet doen.

Je kan dat geld beter besteden aan extra isolatie, we zijn hier tenslotte op het forum voor ecologisch en energievriendelijk bouwen.

En waarom zou een centraal stofzuigersysteem minder ecologisch zijn dan een 'gewone' stofzuiger?

Gommer, Candy,

ik ben er zeker van dat in 9x% van de nieuwbouwen het geld van een centraal stofzuigersysteem ecologischer kan aangewend worden door het te spenderen aan meer isolatie.

Nu, Candy, als je mij van mijn sokken blaast met de thermische prestaties van uw woning dan trek ik mijn woorden met plezier en met excuses terug.

Candy,

 

Over welk ongedierte heb je het dan? en hoe zou dat in het systeem komen?  ... kan er alleen in als je het opzuigt.

 

Ik ben zeer tevreden van mijn systeem.

Zelfs met een lange darm heb je meer dan voldoende zuigkracht.

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je ALLE stof nameear buiten kan blazen, en niet het ultrafijne stof weer de kamer inblaast (zoals bij een gewone stofzuiger)

 

Als je zelf plaatst valt ook de prijs wel mee.

 

Bij een energiezuinige woning (perfect luchtdicht) moet je wel zorgen voor een beetje extra verse lucht tijdens het stofzuigen.

Als de stofzuiger niet in gebruik is sluit je best de uitgang naar buiten luchtdicht af met bvb een bolkraan tussen de leiding. 

 

Dirk

Dirk, wat bedoel je met 'de uitgang naar buiten' ? Bedoel je daarmee elke afvoerbuis naar de stofzuiger? Ik dacht dat die kleppen om de darm op aan te sluiten luchtdicht zijn.

 

Staat de stofzuiger bij jou binnen of buiten het luchtdichte/geïsoleerde deel van de woning?

 

Mvg, Marc

Gommer,

 

De stofzuiger + alle leidingen bevinden zich binnen het geïsoleerd volume.

De uitlaat van de stofzuiger blaas ik via een buis naar de kruipruimte (anders blaas je het fijne stof weer in de woning, en heeft het allemaal geen zin)

In de zomerperiode is er geen probleem, maar in de winter (wanneer de woning luchtdicht afgesloten is) moet de kraan dicht, en tijdens het stofzuigen open ... er moet dan ook ergens verse lucht naar binnen kunnen...

 

Ja dat geeft een beetje energieverlies...

 

Dirk

Hallo Dirk,

 

Ik begrijp nu waar je die bolkraan zet, maar ik begrijp nog altijd niet waarom. Zo'n stofzuigersysteem is toch luchtdicht als nergens een darm in het 'stopcontact' zit?

 

Mvg, Marc

Marc,

 

Als de stofzuiger aanstaat zuigt die alle kleppen zeker dicht.

Ik weet niet of dat ook zo is als de stofzuiger uitstaat ...

 

Met een extra kraan ben je helemaal zeker ... ook bvb over wind die in de eerste meters buis koude buitenlucht kan blazen.

Misschien een beetje overdreven, maar voor een PH toch gewenst volgens mij.

 

Dirk

Ok, ik begrijp je gedachtengang.

Misschien een interessant 'automatisch' alternatief voor de bolkraan: een automatisch sluitende uitblaasmond voor dampkappen (zoals die van Berbel).