Combinatie PVpanelen-warmtepomp of Zonneboiler-Elektrische weerstand ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik ben voor m'n nieuwbouwwoning op zoek naar de beste oplossing voor m'n verwarming :

Uitgangspunt : de belgische staat is zo vriendelijk om mijn PVpanelen terug te betalen en er mij ook goed op te laten verdienen.
DUS m'n ganse dak vol PV panelen (60m², 45° pal op het zuiden).

WONING : 12000 KWh per jaar nodig voor verwarming, 5 bewoners
=> Ruime vrijstaande woning in houtskeletbouw (22cm glaswol in buitenmuren, 18cm in dak, 7cm PUR in vloer).
Speksteenkachel is voorzien in de woonkamer.

Mogelijkheid 1:
Ik leg m'n dak vol zonnepanelen (60m²) => ±30.000€ => 7500KWh elektriciteit opbrengst.
Ik installeer ook nog een warmtepomp => ±20.000€
Zowel voor vloerverwarming als warm tapwater (sanitair)
Totaal ±50.000 €
Ik betaal gemiddeld per jaar ±0€ voor elektriciteit (behalve vaste maandelijkse kosten aan elektriciteitsmaatschappij)

Mogelijkheid 2 : ik leg minder zonnepanelen => 20.000€ => 5000KWh elektriciteit opbrengst.
Ik plaats ook 6 zonneboiler panelen voor vloerverwarming & warm tapwater => ±15.000€
Totaal 35.000 €
Ik warm in de winter bij met elektrische weerstand (tapwater) en houtkachel (living - keuken), ev. nog een elektrische radiator in de badkamer.
Kom ik nu nog toe met men geproduceerde electriciteit ? of gaat m'n factuur omhoog ?

Iemand een idee wat de beste oplossing (economisch/comfort) ? Suggesties zijn welkom.

Gert

Reacties

Als je het puur  voor Uwe portemenee bekijkt, dak vol leggen met pv-panelen;

woning verwarmen met speksteenkachel, gebrand met gratis palettenhout;

ook al aan gedacht om wat kw's opzij te houden om binnen een 2 a 3 jaar 'gratis' elecktrisch rond te rijden??

 Gert, 

Wij hebben warmtepomp Daikin Alltherma 6 kw, vloerverwarming 5 cm hartafstand (met wp moet je je temperatuur zo laag mogelijk houden voor beter rendement) incl. 300l boiler

Dit jaar thermische zonnepannelen voor sanitaire boiler.

Wij voorzien later uitbreiding met extra boiler voor verwarmingsondersteuning.

Beide boilers zullen worden gevoed met zonnepannelen, cv-haard, warmpepomp en voorziening electrische weerstand.

Voordeel: je gebruikt je bestaande confortabele vloerverwarming, de andere kamers (bv badkamer) blijven warm. 

Als allerlaatste een zeer beperkt aantal pv-pannelen.

Je zou kwa prijs beter moeten uitkomen dan die dure pv-pannelen.  Vergeet niet dat de opbrengst van pv-pannelen duidelijk afleesbaar is, ook voor de overheid.  Ik ben ervan overtuigd dat je met pv-pannelen later veel extra belasting zult moeten betalen (distributiekost opslag in de zomer, verhoging kadastraal inkomen,..)

 

Mike.

Combineer liever 1 en 2. En gebruik zeker geen electrische weerstand om te verwarmen. Een vriend van me heeft een lucht-lucht-warmtepomp gekocht in plaats van met electr oliekachels bij te warmen. Het verschil in verbruik??? De COP-factor... Als je dan een water-naar-water- of lucht-naar-water-warmtepomp installeert is de COPfactor nog hoger. Zeker doen als je zoveel PV-panelen plaatst!!!

Leg in ieder geval een minimum aan thermische zonnepanelen van het heatpipetype (vacuumbuizen). Je zou dit enkel nalaten wegens budgettaire redenen, meen ik??? Ga dan liever prijzen vegelijken tussen verschillende merken. De verschillen in prijs hebben niets met een verschil in kwaliteit te maken. Durf eens over de grens heen kijken voor prijsvergelijk. En kijk zeker eens bij besparenopenergie.eu voor hun pakketprijs van warmtepomp+heatpipecollector+buffervat. Andere bedrijven importeren ook uit China maar steken het prijsverschil in eigen zak, terwijl hier de consument meegeniet.... En ineens worden al je dromen mogelijk. Zit je nu niet af te vragen wat de kwaliteit zou zijn tegen die prijs, maar bedenk eerder hoeveel kwaliteit het zou hebben als je óf de warmtepomp óf de zonneboiler niet eens zou plaatsen om budgettaire redenen....

En als ik je situatie eens helemaal onder de loupe neem:  als je reeds een pelletkachel hebt, dat toch een dure aankoop is, waarom ga je dan nogmaals een duur ding als een warmtepomp kopen??? Beide dienen toch om als verwarming bij te springen als er niet genoeg zonnewarmte beschikbaar is.... Je gaat toch niet in een dure warmtepomp investeren enkel omdat die pelletkachel je geen sanitair warm water geeft???? Beter kan je een gasdoorstroomboiler aanschaffen voor naverwarming van je sanitair water het kleine deel van het jaar dat die zonneboiler te weinig warmte produceert en eenserieus deel thermische panelen bijplaatsen voor verwarmingsondersteuning en minder PV-panelen voor electrische stroom. Want verwarming is nog steeds het leeuwenaandeel van de energiefactuur, afgewogen tegen het electricteitsaandeel in de factuur.

EN BOVENDIEN STEEK JE SLECHTS 18cm DAKISOLATIE IN EEN NIEUWBOUWWONING!!! Ik ben een oude villa van 1935 aan het na-isoleren en steek daar reeds 30cm in en boven mijn woonkamer zelfs 40cm, en overal passiefhuisglas. (met een veel kleiner budget als het uwe). MISSCHIEN KAN JE BETER EEN 1000 EURO VAN DIT RUIME BUDGET BESTEDEN AAN EXTRA ISOLATIE van dak en vensters ZODAT JE WONING TOCH OP HET PEIL KOMT VAN EEN L.E.W. (laagenergiewoning). Want elke calorie of Joule die je niet nodig hebt moet ook niet door je verwarming geproduceerd worden. En dan pas is investeren in zonne-energie-installaties gerechtvaardigd als je huis ZEER GOED GEÏSOLEERD is. En op isolatie staan hogere premies dan op warmtepomp en zonne-panelen....

(ik merk in de kantlijn op dat er ook passiefhuisglas bij eurotherm.be verkocht wordt die qua dikte en gewicht in gewone raamkaders kan in geval je glas nog niet geïnstalleerd is)

Bedankt voor de reacties,

 

Ik wil niet verplicht zijn om hout te stoken om m'n huis warm en droog te houden. Ik ben nl. heel regelmatig voor 1 of 2 wkn in het buitenland voor m'n werk (ben nog alleenstaand). Voor alle duidelijkheid, ik ben niet van plan om een pelletkachel te plaatsen of een houtkachel gekoppeld aan het verwarmingssysteem. De kachel dient voor de gezelligheid/behaaglijkheid in woonkamer en keuken. Als ik niet kan stoken (niet thuis) moet m'n huis wel warm blijven.

De optie met zonneboiler lijkt me de beste oplossing te zijn. Ik wacht nog op prijzen voor de verschillende systemen.

Wat betref isoleren dak, ook de verschillende vloerlagen tussen gelijkvloers-verdieping (4cm PUR) en verdieping-zolder (9cm glaswol) zijn geisoleerd.

Groeten, Gert

Beste Gert, ook ik ben regelmatig een weekend of zelfs een week naar het buitenland; en ben ook alleenstaand in m'n huis. Dan is een zonnecollectoroppervlakte ook voor verwarmingsondersteuning (15m²) iets heel interessants als je die buffervaten (1000liter) met 20cm bijisoleert zodat de boel warm blijft en bij je thuiskomst een flinke voorraad warmwater vindt die opgeladen werd tijdens de zonnige periodes. Want op een week tijd heb je zelfs in de winter wel een zonnige dag.... En dan blijft er bij jou nog 45m² over voor PV-panelen.....

Ofwel laat je je (lagetemperatuur)convector of je wandverwarming of vloerverwarming opstaan tijdens je afwezigheid en verbruik je de gratis warmte. Maar wie verwarmt nou tijdens afwezigheid? De meeste mensen zetten hun verwarming op klein zodra ze naar hun werk vertrekken... En met een speksteenkachel (al even duur als een pelletkachel, vandaar mijn schrijffout) of een haard kan je ook niet stoken tijdens afwezigheid... Ga je dan daarvoor een warmtepomp installeren? Die gaat je evenveel aan electriek kosten als een aardgasketel; want electrisch geproduceerde calorieën zijn nu eenmaal een factor 3 tot 4 x zo duur als gascalorieën en die COPfactor van je warmtepomp maakt het electriekverbruik een COPfactor van 3-4 minder, dus netto wordt een warmtepomp even duur als aardgas (ook ecologisch even duur zolang electric nog gemaakt wordt via gasturbines steenkool- aardolie- en kerncentrales !!!) TENZIJ JE ALLE NODIGE STROOM GRATIS PRODUCEREN KAN. DAN ALLEEN IS JE WARMTEPOMP EEN VOLLEDIG ECOLOGISCHE OPLOSSING VOOR EEN L.E.W.
Ik hoop voor jou dat alle prijsoffertes meevallen voor dit hele project. (zeker eens naar Duitse prijzen kijken ook) 

 Gert,

Onze thermostaat staat altijd op 21 graden gevoed door de wp, thuis of niet thuis, op vakantie of niet op vakantie.

Het terug opwarmen van een massieve lew na een periode niet gestookt te hebben kost te veel energie en je wp gaat sneller stuk.  We betalen 400 euro per jaar aan verbruik (benedenvloers & badkamer 115 m2 op 21 graden, 141 m2 op 18 graden).

De kachel zullen we gebruiken voor de gezelligheid, helaas zal dat snel een ongezelligheid worden wegens te snelle opwarming in huis, vandaar onze oplossing via een extra buffervat die de verwarming zal ondersteunen wanneer nodig (ook een beetje gevoed door de reeds aanwezig zonneboiler).  Voor dat beetje geldbesparing doen we het niet.

Verwarmen met een zonneboiler schijnt mogelijk te zijn maar je weet dat in de winter de zon amper schijnt en verwarming slokt heeeel veel.  je zou eens bedrogen uitkomen.

Wat mij betreft: bij-isoleren, lucht-water warmtepomp op lage temperatuurverwarming (vv of convectoren), zonneboiler.  zie hoeveel je verbruikt en dan pv pannelen + kachel voor de gezelligheid

 

succes

Voor diegenen die net nog ietje meer willen ====) http://www.youtube.com/watch?v=IV9-V8XtRN 

 

 

   Ni   slecht     hé !!!!!!!!!!!                                                                  

Patrick, uw link blijkt niet te werken?