Combinatie Sarking met rotswol aan binnenkant woning
Onze nieuwbouw woning is voorzien van een 6cm dik Sarking dak. Omwille van akoestische demping moet tussen de kepers in nog rotswol worden voorzien.
Ik heb hier al een en ander gelezen van dampdoorlating, dat dit naar buiten toe steeds meer moet zijn. Maar dat zou in dit geval dus niet zo zijn, aangezien zo'n PUR plaat veel minder doorlatend is dan rotswol.
Nu was mijn vraag of dit problemen kan opleveren naar vocht toe?
Kan je met een Sarking dak eigenlijk nog problemen hebben met condensatie aan de binnenkant van het dak? Of sluit dit systeem dit al uit,doordat er misschien al voldoende isolatie zou zijn tussen binnen en buiten en er vervolgens ook geen condensatie kan optreden tussen de rotswol en de PUR platen?
Is een extra veiligheid misschien het plaatsen van een damprem, die vanaf een bepaalde vochtigheid in de zomer de damp naar binnen toe terug doorlaat? Alvast bedankt!
Reacties
voor akoestische demping kan je ook celluloseplaten gebruiken , deze zijn ook zeer vast en akoestisch dus ook zeer goed.
Celluloseplaten kunnen ook nog vocht bufferen, terwijl rotswol dat niet kan. en dan nog een intelligent dampscherm als afwerking
Ik zou het ook zo doen.
tom
ik zou eerder zeggen, " voorzien van een 6cm DUN Sarking dak. Omwille van ENERGETISCHE REDENEN moet tussen de kepers in nog rotswol worden voorzien. "
natuurlijk kan je met een sarking dak langs de binnenzijde nog problemen krijgen, de fysica verandert niet met merk of type dak. en het is net omgekeerd, hoe meer isolatie, hoe meer problemen te verwachten zijn.
dus een degelijke damprem is een absolute must (geen extra maar primaire veiligheid dus), al geloof ik niet zo in dat naar binnen doorlaten, dat gebeurt alleen maar onder zeer bepaalde voorwaarden.
naar acoustische demping is minerale wol niet veel waard, tenzij je densiteiten van meer dan 100 kg /m³ zou toepassen. de natuurlijke isolaties (houtvezel, cellulose,...) scoren daar veel beter, en deze hebben dan nog het voordeel dat ze wat makkelijker vocht bufferen en voor een beter zomercomfort zorgen.
hans d
Er zijn inderdaad "belangrijke" voorwaarden als je zo gaat isoleren.
Normaal isoleer je van dampdicht naar damp open. Dus vocht kan altijd weg lang buiten.
Je hebt minstens een "intelligente" damprem nodig. De vraag is of dit voldoende is in uw situatie.
Bij bijvoorbeeld een houten platdakkonstructie met houten I-liggers gevuld met cellulose heeft men me aanbevolen aan de binnenzijde een intilligente damprem te plaatsen.
Belangrijke voorwaarde was wel dat het dak niet te veel schaduw krijgt gedurende een zonnige dag zodat er een goede dampdruk werking is en het vocht langs de binnenzijde uit de isolatie kan gedreven worden.
Ik vraag me wel af of het in uw geval wel aangewezen is een dampopen isolatiemateriaal te plaatsen tussen de kepers. De dampdrukwerking wordt afgeremd door de sarkingisolatie, pannendak, schaduw? ...
Ik zou me zeker informeren bij een fabrikant van damprem, dampscherm!
Volgens mij is het beter de kepers op te vullen met gelijkaardig isolatiemateriaal (als uw sarkingisolatie) tussen de kepers en langs de binnenzijde een geschikt dampscherm. Daarop een houwolplaat voor de akoestiek en dan verder afwerken.
Maar, nogmaals, informeer u bij een specialist ter zake! Dan doe je het in één keer goed.
frank
het isolatiemateriaal maakt niet zoveel uit, als het dampscherm aan de binnenkant goed geplaatst wordt, want dan zou er quasi geen vocht in de isolatie mogen komen.
wat de zogenaamde intelligente dampremmen betreft, dat werkt maar heel beperkt. als je naar die werking gaat kijken is een isolatiemateriaal dat weinig warmte buffert allicht een voordeel, want het isolatiepakket zal sneller opwarmen en zal dus makkelijker vocht naar binnen uitdrijven. maar dat gaat dan weer ten koste van het zomercomfort.natuurlijk wel op voorwaarde dat er voldoende bezonning is op het dak, ligt het vol PV-panelen of een groendak kan je dat effect wel helemaal vergeten.
wat akoestiek betreft, hangt het er vanaf wat bedoeld wordt, voor geluid van buiten is een zo zwaar mogelijk isolatiemateriaal een voordeel. als het echt om het akoestisch effect in de ruimte gaat, is een absorberend materiaal zoals een isolerende houtvezelplaat inderdaad zeer interessant.
hans d
Volgens mij is dit ook goed voor de akoestiek tegen buitengeluid.
Mijn dakwerker stond versteld van de akoestische eigenschappen van de celit onderdakplaat.
Een pak cellulose (massa) is idd veel beter (akoestisch gezien) maar gezien bestaande toestand van de poster moet je roeien met de riemen die je hebt. Volgens mij is het risico op problemen groter naarmate je een dikker pak dampopen isolatie gaat plaatsen onder een dampdicht isolatiemateriaal.
Ik zou idd ook niet al teveel rekenen op de intelligentie van het dampscherm.
@ Tom
Het volgende programma heb ik op dit forum al meermaals tegengekomen en kan je waarschijnlijk helpen bij je keuze:
http://www.u-wert.net/
Zo zie je wanneer je problemen met vocht kan verwachten.
De vraag eerder al gesteld aan recticel.Hun antwoord: de R-waarde van de extra toegevoegde minerale wol mag nooit meer dan een derde van de U-waarde van de stijve-plaatisolatie bedragen want anders kom het dauwpunt ipv in de stijve isolatie (is geen probleem) in de wol te liggen (is een gigantisch probleem, zeker omdat dat dan ook nog eens tussen balken steekt en hout houdt ook niet van vocht). Dus met uw R van 2,3 of zoiets sarking kan er nog 2 of 3 cm minerale wol bij. Tenzij, zoals hierboven gezegd, een perfecte damprem (en een sterk geventileerde ruimte eronder) dit risico kan uitsluiten.
Da's een zeer vaak gecreeëerd probleem de laatste jaren: powerroof erop van 8 dik en tot het einde der dagen risocoloos blijven stoken/oververhitten wegens hierdoor onrechtstreeks en onwetend gekozen voor een blijvend beperkte R (want de dakwerker zei dat dit zeer goed was.... uiteraard.
frank
dat is een leuk programmaatje, maar voor voorspellen van condensaat bij daken niet echt betrouwbaar volgens mij, want het houdt geen rekening met of het dak al dan niet bezond is, en dat heeft een ongelofelijk grote invloed. maar voor de rest niks slecht er over, ik gebruik het ook graag.
ik weet niet hoe zij rekenen voor vochtigheid. op dit ogenblik is de meest betrouwbare tool wufi volgens mij, al heb ik de indruk dat wufi dan wel weer heel veilig rekent.
hans d
Klopt, voor akoestische isolatie blijven enkele basisprincipes de belangrijkste. Massa en luchtdichtheid, waar Celit tamelijk goed scoort. Voorts ontkoppeling en afstand, maar dat is in een dak meestal niet mogelijk ...
Rotswol, glaswol werkt wel zeer goed als de massa er al is, om een lege spouw te vullen/dempen. Ik moet daar tegenspreken dat hogere densiteiten dan beter scoren, soms is het het tegenovergestelde !
Alleszins, NEFAST zijn harde isolatieplaten, akoestisch gezien is EPS, XPS, PUR enz waar-de-loos. Grappig om te zien hoeveel gemene muren nog steeds geisoleerd worden met harde platen ...
Alvast bedankt voor deze antwoorden.
De akoestische demping is bedoeld voor buitengeluiden (trein) te dempen. Vandaar dat de architect deze rotswol aanraadde voor tussen de balken. Rotswol kan ik ook zelf plaatsen, die houtvezel en cellulose niet, wat het ook duurder zou maken. Vandaar dat er gekozen was voor die rotswol, maar ik was mij van geen probleem bewust, aangzien het idee van de architect zelf kwam om deze materialen te combineren...
De R waarde van 16cm rotswol ligt wel meer dan 1/3 hoger dan de U waarde van 6cm stijve platen waarschijnlijk? Ik ga dit eens nakijken bij de fabrikanten van beide.
Zou de intelligente damprem niet alle condensatie die in de rotswol zou kunnen optreden, uitstuwen?
Kan er dan toch nog condensatie optreden tussen de isolatie (in de rotswol), zelfs als de damprem heel goed geplaatst en afgedicht is? De hele woning gaat geventileerd worden met systeem D. Helpt dit die condensatie al een stuk te vermijden?
Nu begin ik wel lichtjes te panikeren, want ik ben al bezig met de rotswol ertussen te steken en alle rollen zijn aangekocht! En nu lees ik hier dat dit eigenlijk geen goed idee is in combinatie met die PUR platen! Dit zou mijn architect toch wel moeten geweten hebben?!
Terug alle rotswol uithalen dan?!
@Jan:
Hoe bedoel je, als je 8cm powerroof hebt, je daardoor een beperkte R waarde zou hebben? PUR is toch een heel goed isolatiemateriaal?
"Dit zou mijn architect toch moeten geweten hebben?"
Daar wil ik mij niet over uitspreken, stelde enkel gisteren (ronde tafel VAE mbt evolutie en stand van zaken energieregelgeving en premies residentieel) nogmaals vast dat de NAV (architectenvereninig die oa "duurzame architecten" vormt en hiervoor laben labels uitreikt), uitdrukkelijk stelde dat men van hen onmogelijk kan verwachten dat zij alle bouwwetgeving (incl. RO, toegankelijkheid, bouwknopen en andere energie-eisen, waterhuishouding,...) nog kunnen volgen, de helft geen EPB zelf berekent, ook 50 % de normen van binnen 2 jaar en 85 % die van binnen 8 jaar helemaal niet zien zitten. Waarbij ik hoop dat de jouwe tot die andere 50 resp 15% behoort.
Pur een zeer goed isolatiemateriaal? Goeie lambda zoals zoveel, ecologisch onverantwoord, en 8 cm vééél te weinig. Zoals ook aan bod kwam: in 2006 werd het ecomomisch optimum bepaald aan de hand van de toen geldende brandstofprijzen (E 60, de norm vor nieuwbouw van binnen 2 jaar): Dit betekent oa. 25 cm minerale wol-equivalent in het dak, dus neem maar 2 platen van 8 cm PUR (geschrankt uiteraard). Indien je woning dan nog voldoende en juist kan ademen, perfect!
Tom,
Ik krijg de indruk dat jouw architect totaal niet weet waar hij mee bezig is!
Ik neem ook aan dat de spoorlijn er al lag voor je begon te bouwen ??
In dat geval had er nooit Pur op je dak mogen liggen, want dat helpt geen ene moer tegen geluid van buitenaf.
(houvezel-isolatie-onderdakplaat + cellulose daarentegen ...)
Dat dan proberen recht te trekken door er nog rotswol bij te steken aan de binnenkant is niet echt de juiste manier van werken.
Je zegt dat er rotswol aangebracht is, en als ik het goed begrijp is de R-waarde hiervan groter dan de R waarde van het sarking dak.
Als je dit doet moet je ZO SNEL MOGELIJK na het aanbrengen van het isolatiemateriaal de binnenkant PERFECT LUCHTDICHT afwerken met de juiste vochtgestuurde folie.
Anders ontstaat er condensatie tusen rotswol en sarkingdak.
Zeker wanneer het buiten kouder gaat worden, en wanneer er nog veel bouwvocht in je woning aanwezig is (nieuwbouw) kan dit zer snel tot natte isolatie leiden.
Je kan best eens een paar stukken rotswol wegnemen om te kijken of het nog niet zo ver is.
Verder ... zie reactie's hierboven ivm bezonning van het dak enz ...
Dit is materie voor ervaren mensen die weten waar ze mee bezig zijn...
Dirk
Ps : celluloseisolatie bestaat ook in plaatvorm, en kan je dus perfect ook zelf doen.
Cellulose laten plaatsen hoeft niet duurder te zijn dan zelf isoleren (premie's!)
De spoorlijn lag er inderdaad al voor wij begonnen te bouwen, van in het begin hebben wij dus vermeld dat we naar akoestiek extra aandacht moesten besteden.
Onze architect heeft wel z'n diploma voor energiezuinig architect, of hoe noemt dat. Hij mag zelf de EPB doen. Vandaar ik dacht dat die wel allemaal weten waarover ze spreken en ik zo'n combinatie van rotswol/PUR niet in vraag stelde. Het is maar met wat opzoekwerk naar dampscherm-damprem te doen, dat ik stootte op zaken als belang van dat dauwpunt en condensatie in het dak. Het is niet mijn werkterrein en wist hier dus niks van.
Voor nieuwbouw krijg je toch geen premies meer voor iets als cellulose/houtvezels in te blazen? Toch enkel nog groene lening en wat kleinere premies als premie voor inbraakpreventie enzo? Ik heb overlaatst vernomen dat we de premie voor onze <E60 woning ook al kunnen vergeten, die is sinds na de zomer stilzwijgend afgelopen. Wij zijn begonnen in 2010, dus wij hadden normaal recht daarop, want de toen geldende regel was E80. Maar ja, dat is dan weer een politieke beslissing geweest en kunnen we weinig aan doen. Besparingen...
Die isolatie daarentegen wil ik uiteraard wel correct doen, want ik heb geen zin om binnen 5 of 10 jaar heel het dak er te moeten afhalen omdat het rot is of slecht isoleert...
Dus als ik de damprem nu een van volgende dagen plaats (1 kamer is nu klaar met rotswol te steken, dan zou je condensatie tussen de isolatie alsnog vermijden?
Hallo,
als ik 't goed voorheb kan je voor sarkingdaken van het merk Pro-XXXXA een dampscherm kopen dat speciaal ontwikkeld is voor sarkingdaken...
of 't goed is ????
Nayy
eingenlijk zou een architectenvereniging die zo'n dingen claimt beschaamd moeten zijn ...
precies of andere sectoren zich niet moeten bijscholen en de wetgeving daar stilstaat...
zelf ook al ondervonden dat ik er vaak méér van weet dan de gemiddelde architect... triestig. (gelukkig niet allemaal)
Nayy
Wat ik mij dan afvraag is als je het dampscherm van pro-XXXXA plaatst hoe werk je dan af?
Als ik het goed begrijp dan kan/mag je daartegen geen osb/ plaatsen. omdat het vocht er dan weer niet uit kan.
Stucanet en bepleisteren mag dat dan wel? En wat met de perforering van je dampscherm dan.
Moeilijk verhaal toch.
En voor de cellulose liefhebbers (waaronder ikzelf) dit product is wel 3x duurder in aankoopprijs en bij vele bouwhandelaars onbekend.
Het is maar mijn ervaring die ik meegeef.
dampscherm nieten en aftapen, erop houten lattenwerk en dan plaasterplaat op je lattenwerk schroeven, er natuurlijk op letten dat je schroeven niet door je dampscherm gaan...
Mocht je er OSB tegen zetten daat dat de werking van je 'intelligent' dampscherm teniet doen en ben je weer terug naar af...
Nayy
Dus eigenlijk een luchtspouw creeëren?
Als je er latten tegenzet dan doorprik je toch ook je dampscherm?
Kan ik er niet rechtstreeks stucanet tegen zetten. Dan pleisterwerk dat is toch ook een damprem. Als het vocht eerst het pleisterwerk passeren en dan de damprem die zich afsluit hoeveel vocht kan er dan nog in?
de gaten die je boor bij het bevestigen zitten tussen 2 houtlatten, zijn dus geen op gaten maar afgedekte gaten...
geen idee of het met stucanet ook werkt... maar die zal je ook op 1 of andere manier moeten vastzetten, dus ook gaten nodig...
nayy