combinatie windturbines - photovoltaïsche panelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wie heeft er ervaring met de combinatie van windturbines en photovoltaische panelen?
Is het af te raden om een installatie te voorzien met photovoltaïsche panelen in de onmiddellijke omgeving van (grote) windturbines met schaduw en slagschaduw op de installatie of zijn hier geen bezwaren tegen? Zijn hier al eerder projecten uitgevoerd?
Wie weet raad?

groetjes

sabbe

Reacties

Sabbe,

schaduw is nefast voor de opbrengst van PV panelen.  Een klein beetje schaduw zal de opbrengst van de totale string zonnepanelen beinvloeden.  Kan je schaduw vermijden zeker doen. 

Maar daarom zonnepanelen niet naast windturbinnes zetten gaat misschien te ver.  Je kan de panelen natuurlijk altijd ten zuiden van de turbine plaatsen.  Dan is er geen effect.  Is dat niet mogelijk moet je eens uitrekenen wat de invloed is van de schaduw.  Daar zal wel ergens een programmaatje voor bestaan.

Een voorbeeld project; ik dacht dat Colruyt in Halle en een turbine heeft en zonnepanelen dicht bij elkaar. 

Walter

Walter,

ik ben via google earth eens gaan kijken en inderdaad windturbine vrij dicht bij zonnepanelen. Panelen staan er inderdaad redelijk ten zuiden van de turbine.

ik zal eens een simulatie proberen.

bedankt!

Sabbe