comfortregeling condensatieketel + boiler op gas

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumlezers,

Eerst kort onze situatie schetsen: wij zitten in de ontwerpfase voor een halfopen woning (nieuwbouw; streefwaarde K30). Het huis bestaat uit twee volledige bouwlagen (gelijkvloers en eerste verdieping, elk 110 m^2) en een zolder onder zadeldak. De leefruimtes zijn op zuid georienteerd, de badkamer boven op noord. We willen een centrale verwarming met radiatoren en condensatieketel op gas. De ketel kan op zolder. Voor de warmwaterproductie zouden we opteren voor een kleine elektrische boiler in de keuken (lengte warmwaterleiding beperken) en een gasboiler op zolder, net boven de badkamer. Er is een bad en inloopdouche (met twee douchekoppen) voorzien. Voorlopig hebben we geen kinderen, maar we willen in het ontwerp er toch al rekening mee houden dat er nog een paar kunnen bijkomen.
Vloerverwarming hebben we uitgesloten, omdat we beiden full-time werken en ’s avonds pas laat thuis zijn. De inertie van het systeem is volgens ons te groot en bovendien zou in de leefruimtes bijverwarming met radiatoren zeker nodig zijn in ons geval.

Na navraag bij enkele installateurs heb ik twee vragen rond de comfortregeling van de verwarming en de warmwaterproductie:
Voor de verwarming stelt men 4 oplossingen voor (onze comforteis is om de badkamer (noordzijde) ook te kunnen verwarmen, als er geen warmtevraag is in de leefruimtes (zuid), en een comfortregeling te hebben die niet alleen voor techneuten instelbaar is):
1) alle radiatoren met thermostatische kranen zitten op 1 kring. Bij benodigde verwarming in de badkamer zet men de kamerthermostaat veel hoger (circulatiepomp draait), draait men de kranen in de leefruimtes dicht en krijgt men zo warmte in de badkamer (brute maar goedkope (?) oplossing),
2) men splitst in twee circuits, elk met een zoneventiel, bediend door een thermostaat. Er staat dan een thermostaat in de leefruimtes en een in de badkamer.
3) alle radiatoren met thermostatische kranen zitten op 1 kring. Er is geen kamerthermostaat, maar een circulatiepomp met variabel toerental (die altijd draait) en een weersafhankelijke regeling. Er zit dan wel een soort klokthermostaat op de ketel,
4) er zijn verschillende kringen (leefruimtes, badkamer, slaapkamers,...) aangesloten op een collector (zoals bij vloerverwarming). Er is 1 circulatiepomp met variabel toerental en alle regeling gebeurt door thermostatische kranen.

Voor de warmwaterproductie ook 4 oplossingen gekregen (enkel voor badkamer dus, aangezien keuken kleine elektrische boiler heeft):
1) boiler is overbodig. Een doorstromer volstaat (wordt door de meesten tegengesproken)
2) combi-ketel nemen met een voorraadvat van (meestal) 80 liter. Hier is niet duidelijk of dat vat een werkelijk boilervat is, of een buffervat voor piekdebieten en de ketel als doorstromer werkt (tegenargument is dat ketel dan meestal zwaar overgedimensioneerd is, omwille van warmwaterproductie, want voor verwarming vaak maar 15 kW nodig (zie ook andere vraagstaarten))
3) aparte boiler nemen (aangeraden inhoud varieert van 160 naar 300 liter) en die aansluiten op de condensatieketel
4) gasboiler nemen die totaal onafhankelijk werkt (verschil met vorige oplossing is mij niet echt duidelijk).

Om de beste oplossing te kiezen, dacht ik: geen probleem, ik lees alle relevante vraagstaarten of het forum eens na, en dan komen we er wel uit. Na heel wat uren lezen van recente en oudere discussies, blijkt dat al deze oplossingen ook op het forum naar voor gebracht worden en er aan het einde van de vraagstaarten zelden een compromis wordt bereikt over de beste oplossing. Nochtans zou er toch een beste oplossing moeten bestaan, rekening houdende met (i) prijs, (ii) (technische) kwaliteit/levensduur, en (iii) comfort/gebruiksgemak.
Ik zou de discussie nog eens willen openen, omdat ik merk dat er vele mensen een gelijkaardige vraag op het forum posten. Gelieve geen discussie te openen over merken van ketels e.d., maar een aantal argumenten te geven waarom jij een bepaalde oplossing voorstaat. Als we binnen enkele weken tot een consensus komen, kunnen we dat gebruiken voor de Bouwwiki !
Ook alle links naar betrouwbare technische en objectieve informatie (WTCB, KVBG) zijn welkom.

Alvast bedankt,
Wim