condens in AWW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wat zijn de praktische hoeveelheden condens die je aantreft in een AWW en wanneer ?

 Heb al veel gelezen op het net en blijkt dat dat uiterst miniem is. Het Terra-Air-Home systeem voorziet normaal zelfs geen afvoer voor condensatie ! Ze veronderstellen dus dat het gewoon verdampt. Wel is er onderaan een (heel klein) condensputje.

Zelf ga ik 2xPEbuisDN160 leggen, afhellend naar de achterkant van mijn tuinhuis. Ofwel steek ik daar een 'T'-stuk met de open onderkant in een putje gevuld met kiezel. Ofwel laat ik de buis gewoon in een bocht naar omhoog komen.

Dat laatste heeft als voordeel dat de buis volledig afgesloten is van de grond en dat de lucht het minste weerstand krijgt. Ook is dit dan makkelijk eens te reinigen op de manier dat Terra-Air-Home dit doet, namelijker volledig vullen met water en ontsmettingsmiddel en na een uurtje er uit pompen.

Mocht er toch (te)veel condenswater in staan kan ik een pompje voorzien (in de filterbak) met de elektrische voeding uit het tuinhuis. Alhoewel ik dit niet prefereer gezien het weinig controle hebben over de goede werking.

Het grondwater staat vrij laag, maar lucht binnenzuigen via een drainageputje lijkt minder hygiënisch, of zie ik dat verkeerd ?

Wie heeft hier ervaring mee (met de hoeveelheid condens of met bv condenspompjes) ?

Reacties

 waarom geen bww?

Wel, der zijn hier enkele praktische elementen voor die keuze en dat zou een heel interessante discussie kunnen opleveren, maar dan liefst in een ander topic :-)

Nu zou ik graag eens de mening willen horen van mensen die daadwerkelijk ervaring hebben met een AWW en condens ..

Ik heb 40 meter AWW buis diameter 200mm. Die ligt tussen de 1 en de 3 meter diep (afhellend naar het inzuigpunt onder de balansventilatie).

Ik had een pompje en een detectiesysteem voorzien, een simpele schakeling van Velleman kit (bouwdoospakket). Na (vooral in het begin) herhaaldelijk controleren heb ik nog geen condenswater in het putje aangetroffen.

 

Ik vermoed echter wel dat je geen condens bekomt als de AWW groot genoeg is (grote diameter, lang genoeg...). Met een korte AWW en met kleine buisdiameters dan kan je mijn insziens wel condens bekomen.

k' Zou toch altijd voorzieningen treffen om snel een pompje te kunnen plaatsen als het nodig is. Bij mij heb ik daarom een Y-stuk met afsluitdeksel in de buis boven de condenspot geplaatst.

 

Bedankt Rudy,

ik ben hier een beetje een leek in, maar ik zou verwachten dat de hoeveelheid condens enkel afhangt van het vochtgehalte van de aangezogen lucht en de temperatuursdaling die optreedt.

Een langere buis zal in principe meer afkoelen en dus meer condens geven ?

Bij een kleinere buis zal de lucht beter kontakt maken met de wand en dus ook meer afkoelen (bij een grotere diameter verplaatst er zich meer lucht in het midden die geen kontakt met de wand heeft) ?

 

Terra-Air-Home spreekt er van dat hun licht gegolfde buizen het water beetje tegenhoudt en zo beter laat verdampen, maar wanneer er condens optreedt is de luchtvochtigheid 100% en kan er toch niets verdampen  ..  of zal er dan 's nachts, wanneer de buitentemperatuur kouder is (behalve op die zwoele zomernacht ?) verdamping zijn ?

 

In die beredenering zou je de buis perfect waterpas kunnen leggen en zo het eventueel condens water mooi verdelen over de volledige lengte voor de beste verdamping ??

Ergens had ik gelezen van iemand die de laatste meter waterpas legde om die reden.

 

PS mag ik weten welk pompje je hebt gebruikt en hoe diep dit het eventueel water moet omhoog krijgen ?

 

Marc vv:

naast de afmetingen van de AWW (grotere diameter en lengte) en diepte van ingraving (minimum 1m onder het maaiveld) speelt volgens mij ook de bufferende werking van de ondergrond (het al of niet vochtig of waterhoudend zand rond de AWW) een grote rol.

 

Een  voorwaarde voor een goede werking is ook dat de balansventilatie 24u op 24 u 365 dagen werkt of aanstaat, dus het hele jaar rond. Sommigen durven deze in de zomer wel eens uitzetten (en de ramen open). Dan verstoor je het gehele systeem.

 

Als ik de inkomende T lees van de lucht via de AWW gedurende het hele jaar (lees ik af op de display van de balansventilatie), dan merk ik op dat er blijkbaar een bufferende werking begint te ontstaan door het vochtige zand rond de AWW.

Als je AWW lang en voldoende groot is van diameter (liever 200mm dan 150mm of 100mm) dan is de kans minimaal, zoniet onbestaande om vocht in de condenspot te krijgen.

Sterker: Zelf met condensvocht dat in het begin van de AWW terug verdampt zal de inkomende lucht via de balansventilatie eerder naar de lage kant (minder dan 50% RV) zijn dan zonder AWW.

 

Horizontale stukken trajecten in de AWW zoals je vermeld: Ja maar dan weer idem,  OK als de diameter groot genoeg is en de lengte lang genoeg is. Dan kan het ontstane condensvocht in de buis terug verdampen en zich verdelen over het luchtdebiet.

 

Hmm, ik denk ik dat van die buisgrootte wel snap:

 

een grotere buis heeft een slechter rendement dan twee kleinere doordat een groter deel van de lucht in het midden van de buis geen kontakt maakt met de wand.

Deze lucht zal dus minder afkoelen, meer vocht vasthouden en doen verdampen en dat mee binnenshuis nemen (en dus minder in de buis overlatend).

Je blaast dus een deel lucht door de buis om af te koelen (werking AWW) en een deel dat niet nuttig is voor de temperatuursdaling maar om om het ontstane condensvocht (deels) te doen verdampen.

 

Twee maal DN160 heeft 28% meer doorstroomoppervlak, maar vooral 60% meer kontaktoppervlak met de grond dan 1xDN200 !

 

Maar een langere buis, die dus ook de lucht meer kan doen afkoelen, zal dan méér condens produceren, toch zolang het maximum niet bereikt is (dat schijnt in de ideale omstandigheden na een 40 m te zijn) ?

Ja dat van die 2 buizen van 160 klopt maar dan moet je ze voor een goed rendement circa 1 meter uitteen leggen.

Het is ook logisch dat met een lagere luchtsnelheid door de buis er een betere warmteuitwisseling met de grond erom heen zal zijn.

Die 40 meter lengte dat kan ik ondanks mijn 4 jaren ervaring wel bevestigen dat dit klopt.

Eveneens stel ik vast dat de grond rond de buis een vrij sterk bufferend effect schijnt te geven (mijn AWW zit hier wel in vochtige leemgrond en dat zal ook beter zijn dan droge zandgrond). Het koelend vermogen in de zomer en opwarmend vermogen valt héél sterk op als het in de zomer buiten boven de 30 graden is, of in de winter -10 graden celcius.

Je merkt het ik ben héél tevreden van die AWW, ook dank zij de goede raadgevingen van andere mensen hier op het forum o.a. Hans D.

 

Pluis hier op het forum maar de talrijke diskuties over een AWW maar eens uit.

Succes!

P.S.: Zorg bij het ingraven dat je AWW minimaal 1 meter diep zit hé.

Ja Rudy,

ik had uit je diverse postings al begrepen dat je heel tevreden bent van je AWW  :-)

Ook van Hans heb ik al veel gelezen.

 

En ja, de lucht door een AWW moet steeds in beweging blijven, dat er zuurstof wordt aangevoerd

 

Hier komt ze op een 2 meter diep, ik twijfel nu nog aan de afdracht - door de helling in de tuin zou ik die groter kunnen nemen, maar misschien is het beter van ze toch op 2 % te leggen, of zelfs 1 %  ?

 

Maar bedankt hé zeg: tot gisteren was ik fier op de keuze van 2x160 ipv 200 voor het beter rendement  ..  nu zie ik dat dat juist meer kans geeft op condens  :-)

Aan de andere kant gebruikt Terra-Air-Home 3x150 (dat is wel binnendiameter) zonder problemen, dus zal het waarschijnlijk nog meevallen.

 

Wat ik niet direct kan afleiden is de invloed van de doorstroomsnelheid op de condensatie.

Hoe groter die snelheid hoe minder de lucht gekoeld wordt en dus minder condens, maar hoe meer lucht er in passeert dus ook meer vocht dat er ook binnenkomt. Deze twee invloeden kunnen mekaar misschien net opheffen.

In ieder geval heeft het AWW-systeem een maximum aan koelingsmogelijkheid en éénmaal dat wordt benaderd zal meer luchtdoorstroom zorgen voor minder condens veronderstel ik.

Dan is, in geval van momenten van mogelijke condens, het opdrijven van die doorstroomsnelheid een oplossing.

Hier is er geen balansventilatie, maar gaat het een soort B-systeem worden.

 

PS mag ik nog weten welke filterbox je gebruikt Rudy, en hoe dikwijls jij die filter vervangt ?

Sommige gebruiken buiten een grof (G4) en binnen een fijn (F6 of F7) maar misschien is het beter om direct buiten een fijnfilter te plaatsen zodat de buis zuiverder blijft  ..  of kan een fijnfilter misschien minder goed tegen vochtige buitenlucht ?

 

Alvast bedankt voor alle info die ik hier heb gevonden  !

 

 

Marc:

2 meter diep is gewoon super man!

1% helling is perfect, meer helling maakt niks uit of kan geen kwaad.

 

Filter: Op de ingang van mijn AWW heb ik 40cm hoog een cilindervormige buis geplaatst gemaakt van een gegalvaniseerd net met mazen van +-12x12mm (sommigen zouden dit in het dialect een 'vogeldraad' noemen).

Daaromheen draai ik een goedkoop keukenfilterdoek (die snij ik uit een lap van 60cm x 2 meter).

Boven en onderaan draai ik er een gegalvaniseerd ijzerdraadje rond (je zou ook een stuk koperen electriciteitskabel kunnen gebruiken) zodat er geen 'valse' lucht kan aangezogen worden.

Vanaf het moment dat die  vuil of grijs begint te worden dan vervang ik die.