condens nieuwe ramen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hi

momenteel heb ik veel last van water onderaan mijn nieuw geplaatst raam. Het gaat over sapa 70SHI met driedubbele beglazing. (laag energetische woning met luchtdichting) Het huis wordt (nog) niet geventileerd met de balansventilatie. Zit nog vocht in de bouw. MAAR de condens bevindt zich aan de binnenzijde op het profiel en MAAR op 1 raam , de rest totaal niet , kurkdroog. Is dit echt condens ? gaat dit weg met ventileren ? of kan er een andere oorzaal zijn?
ramen zijn in kader helemaal afgespoten.

Hopelijk krijg ik duidelijke antwoorden

dank je wel

Reacties

Bart,

 

Als je het vocht afveegt met een doek en het komt daarna terug dan is het wel degelijk condensatie.

 

Condensatie doet zich voor op de koudste oppervlakten.

Dat wil dus zeggen dat je raamkader onderaan kouder is dan op andere plaatsen.

De reden hiervoor kan aan het profiel zelf liggen (onvoldoende isolerend) maar ook aan de manier van inbouwen in de gevel (koudebrug, dorpel, geen isolatie rondom .... ?)

 

Hoeveel bedraagt de relatieve vochtigheidsgraad in de woning ?

Om die te meten kan je bvb een haarhygrometer gebruiken.

 

Dirk

dringend ventileren

 

is zeker condens

waarom op dat ene raam : zal koudste zijn van allemaal, door ... luchtdichtheid plaatselijk iets minder, koude wind op dat vlak, ...