condensatieketel met mazout of aardgas?
Hallo,
Half januari krijgen we nieuwe ramen met hoogrendementsbeglazing. We willen ook meteen onze stookketel met mazout vervangen door een condensatieketel, want die is oud. Dit met gas of mazout. Wat is de beste keuze?
Huis is eengezinswoning, half open bebouwing. Vanaf januari dus hoogrendementsglas.
Gelijkvloers is 60m2, eerste verdieping is 40m2 en we hebben een plat dak.
Nu hebben we verwarming op mazout (centrale verwarming ligt er), koken en warm water op elektriciteit.
Er ligt ook nog geen gas binnen, die aansluiting zou dus ook eventueel nog moeten gebeuren.
Wat denken jullie?
Hanne
Reacties
Dag Hanne,
Beiden zijn een goede keuze, al heeft de 1 meer voordelen dan de ander.
Met stookolie kun je aan de laagst mogelijke prijs tanken terwijl de gasprijs bepaalt wordt door de leverancier.
Verder zijn gasketels compacter (ingebouwde boiler of combi-ketel) dan stookoliecondensatieketels die heel wat ruimte in beslag nemen, ze zijn stiller, hebben een beter rendement (minder stilstandsverliezen door kleinere waterinhoud), vergen minder onderhoud (slechts om de 2 jaar) en geen tankcontrole (alle 5 jaar), ze kunnen traploos hun brandervermogen aanpassen aan de vraag (modulatie) waar een stookolie blauwevlambrander meestal maar 1-traps is (alles of niets) of 2-traps (tenzij het laatste snufje van Weishaupt, volledig modulerent zoals gasketels), je moet je aardgas niet gaan peilen om te zien of je nog toekomt voor de winter, ze stoten minder CO2 uit en last but not least zijn ze ook nog eens een stuk goedkoper in aanschafprijs dan stookolieketels.
Stookolieketels zullen daarentegen wel een 'langere' levensduur hebben qua warmtewisselaar (gietijzeren ketelblok t.o.v. aluminium/silicium blokken*).
Ik zou je een gascondensatieketel met boiler (hetzij ingebouwd hetzij vrijstaand) aanbevelen, doorstromers geven een beperkt comfort.
*Daar bestaat hier op het forum ruimschoots discussie over .. inox vs aluminium (gascondensatie), beiden met voldoende lange levensduur (> 15j )
Kristof
Kristof,
toch wel enkele opmerkingen:
eigenlijk is stookolie (aardolie) te waardevol om op te stoken, je kan dat veel beter gebruiken in de petrochemie of de pharma voor allerlei toepassingen. Dit kan je niet met aardgas. Vandaar dat deze laatste ideaal om te verwarmen.
condenseren gaat veel beter met aardgas. Je kan het dubbel condenseren ivm stookolie (1,5 l/m³ tov 0,8l/l). Je kan ook condenseren op een hogere temperatuur met aardgas.
over droomstromers: wij zien niet in wat comfort verlies dit zou geven. Wie heeft er meer dan 12 l/min warm water nodig op gelijk welk moment van de dag? Een spaardouche gebruikt 6 liter (maar dan wel maar aan 37°C), dus misschien 3 l/min aan 55°C.
groeten,
Maarten
Maarten,
Het dauwpunt van aardgas ligt op 48°C, dat van stookolie een stuk lager ... dus je condenseert inderdaad veel meer bij aardgasverbranding. De reden waarom wij aardgas verbruiken is hoofdzakelijk omdat je geen dure tank moet installeren, de ketel is een stuk groter en duurder, de schouw, ... .. eerder dan uit ecologich standpunt, maar ik kan er ook wel inkomen !
De meeste fabrikanten (Viessmann, Buderus, Weishaupt, ...) verkopen tegenwoordig boilersystemen met laadsysteem over een warmtewisselaar. Eigenlijk zijn de voordelen van de 2 hierbij gecombineerd : groot tapdebiet zonder vertraging door opstart van ketel en een kleinere boilerinhoud (40L - 100L).
Doorstromers werken prima, maar je zit altijd met een bepaalde vertraging waardoor je veel water (>5 liter) moet laten weglopen voordat de afnametemperatuur bereikt is (reactietijd/opstarttijd ketel is +/- 15 seconden). De systemen met boiler hebben dit nadeel niet, er vertrekt meteen warm water naar het tappunt. De meeste doorstromers hebben dan wel een comfortfunctie (warmhoudfunctie van warmtewisselaar .. die al dan niet geïsoleerd is) die de wachttijd vermindert, maar het is een groot verschil met het comfort van een boiler.
Van die laatste hebben we nooit klachten gekregen, over doorstromers daarentegen wel ! (teveel water laten lopen eer het warm wordt)
Doorstromers worden wel veel meer verkocht, meestal onder het voorwentsel dat ze evenveel comfort bieden dan een boiler, maar dat is dus niet zo ! Hij zal eerder verkocht worden om de kostprijs een beetje te drukken.
Ook nog zouden er studies bestaan die in het voordeel pleiten van een doorstromer qua verbruik, maar ik betwijfel of ze dan een comfortfunctie mee in rekening brengen (afhankelijk van constructie gaat de ketel zeer regelmatig in voorrang voor het standby houden van de ww). Een goede boiler verliest amper 12°C op 24 uur, bovendien kan je hem in tijd programmeren. De opwarmtijden van een 40L boiler zijn slechts minuten, vergeleken met klassieke systemen.
Een doorstromer zou ik enkel plaatsen indien je de ruimte niet hebt voor een gecombineert systeem (hoewel er zeer compacte boilersystemen bestaan), of indien je slechts 1 of 2 tappunten hebt die bij voorkeur niet de badkamer zijn.
Dat is mijn ervaring.
Kristof
waaeom zou een doorstromer niet het zelfde confort geven als een boiler zelfs nog meer
boiler geraakt leeg doorstromer geeft de ganse dag warmwater,en zoveel men maar wil
waaeom zou een doorstromer niet het zelfde confort geven als een boiler zelfs nog meer
boiler geraakt leeg doorstromer geeft de ganse dag warmwater,en zoveel men maar wil
^ Draai dan eens 2 kranen open en je zal zien hoeveel je van je comfort overhoud.
De combinatie boiler-doorstromer bestaat in ketels als Viessmann Vitodens 333/222, Buderus GB162-30T40 ... beiden met ingebouwde boiler van 100/48 .. 40 liter.
Vb: Vitodens 222-26kW (48L boiler) geeft 15,4 l/min in piek .. en permanent 11,9 l/min, zoals een doorstromer.
Vb: Vitodens 200-26kW (doorstromer) geeft 11,9 l/min permanent (maar met wachttijd).
Meer vermogen = meer debiet .. dus vb: Vitodens 222-35kW geeft 17,1 l/min piek .. en permanent 14,3 l/min zoals de doorstromer Vitodens 200-35kW.
Het voordeel van een doorstromer zou moeten zijn dat je geen grote hoeveelheid water moet warm houden, maar voor een beetje comfort (en om geen emmers water weg te gooien) moet je de warmtewisselaar op temperatuur houden ... dus pendelt de ketel regelmatig naar zijn warmtewisselaar om die op temperatuur te houden. Bij Vaillant bijvoorbeeld zijn de sanitaire warmtewisselaars niet eens geïsoleerd.
Wat heb je dan het liefst ? ... dat je EN een hoeveelheid water moet laten weglopen vooraleer je echt heet water hebt EN dat je een meerverbruik hebt omdat je ketel om de haverklap naar comfortfunctie pendelt ?
Als je evenveel comfort wilt van een doorstromer als een boilersysteem, moet je al bijna voor een groter vermogen kiezen (35kW) ... bijkomend voordeel van een boilersysteem : je kan zelfs een ketel van 18kW (of een warmtepompboiler) evenveel warm water laten leveren dan een doorstromer, maar weliswaar met volledig opgelade boiler (piekdebiet).
Maar waar ligt natuurlijk de grens van comfort ? Vroeger was men al tevreden met het comfort dat een geiser levert, maar nu wil men geen tijdverlies / waterverlies. Mensen die een boiler gewoon zijn en dan overstappen op een doorstromer boeten dikwijls in op comfort ... de reden waarom wij ze weinig verkopen.
Welke meerwaarde biedt nu een doorstromer t.o.v. een kleine boiler (lees met warmtewisselaar laadsysteem), behalve in prijs ?
Over de discussie doorstromer/boiler wil ik ook wel eens een duit in het zakje doen ; ik heb immers met beide systemen ervaring :
nadeel doorstroom, zoals gezegd en ik kan dit enkel beamen : - wisselende temp warm water bij verschillende afnames , zeker bij druk gezin/ wassen met hotfill en douche nemen....
- zeker bij spaardouchekoppen of kleine debieten die afgenomen worden: wegvallen van de brander wegens te weinig afname , zeer leuk als je net ingezeept bent en je krijgt plots een stoot ijskoud water in je nek.
- niet direkt bewezen maar ik denk wel correct : snellere slijtage brander wegens veelvuldig opstarten (doe maar eens een afwasje waarbij je telkens de warmwaterkraan eventjes openzet : brander start op om na 5 seconden weer stil te vallen, enz.)
Voordeel boiler : alle nadelen van hierboven dus niet , plus ongelooflijk voordeel : voorzie een iets grotere waterinhoud dan nodig , voorzie een extra serpentine in je boiler en je kan later altijd zonnepanelen aankoppelen , Junkers heeft zo'n systeem (Solar Inside),waarbij je later gewoon alles nog moet aansluiten en klaar is kees , handig als je nu eerst de ketel en boiler aanschaft en dan binnen een paar jaar de panelen , kosten lekker gespreid. Andere merken hebben dit misschien ook , maar ik heb nu eenmaal Junkers in huis en ben daar voorlopig dik tevreden over.
O ja , nog een voordeel, als je maar een klein vermogen nodig hebt voor verwarming , volsta je ook met een klein keteltje om je boiler op te warmen , vele mensen hebben een overgedimensioneerde ketel omdat ze genoeg vermogen moeten hebben in doorstroom voor san WW.
Moraal : ik zou niet meer zonder boiler kunnen.
als u een kraan bij opendraaid en u krijgt geen warm water meer is de doorstromer niet goed berekend zo simpel is het
een doorstromer of boiler is net het zelfde als ze niet goed berekend zijn problemen ,zijn ze juist berekend geen enkel probleem
ik had een doorstromer was kapot boiler gezet ,halfjaar daarna terug doorstromer geplaats omdat ik bijna gratis kreeg,minder comfort komaan zeg;ik heb overal water zat
bij mijn schoonzoon een motel met 80 kamers staat een doorstromer zoveel water als de klienten willen mogen allen tegelijk een bad nemen,geeft geen probleem
weet u hoe een grote boiler men zou moeten geplaatst hebben om dat te kunnen
het ocmw oudmannekens huis groot gebouw veel kamers staat een doorstromer,hebben daar eerst info gaan doen ,voor mijn schoonzoon heeft beslist, daar niks dan lof van de onderhouds mensen
duurder of goedkoper ingebruik kan men over redetwisten ,natuurlijk ,maar comfort zeker zo goed als een boiler
men mag van mij plaatsen wat men wil ,maar niet zeggen dat een doorstromer niet zou voldoen want dat is gewoon foute info
Marcel ,
In mijn bestand heb ik toevallig een hotel, dus kan ik er best even van meepraten.
Installatie hebben wijzelf niet geplaatst, maar wij staan in voor het onderhoud,herstellingen, ... . Voor de hele blok (12 kamers en op gelijksvloers nog een paar zalen, keuken, ...) staat er een Buderus G305- 150 kW met 300 liter boiler. Die is inmiddels vervangen door een grotere 400 liter boiler omdat de oude de geest gaf.
Voor grote hoeveelheden warm water heb je 3 mogelijkheden : doorstromers direct gestookt (in cascade) of grote boiler(s) of een aantal bufferboilers met CV-water gekoppeld aan een grote warmtewisselaar (= grote doorstromer). Het voordeel van die laatste is dat je in een bedrijf met afvalwarmte er de bufferboilers mee kunt verwarmen of in combinatie met een WKK.
Voor particuliere installaties wordt meestal geen bufferboiler genomen, de doorstromer is dus de warmtewisselaar in de ketel. Soms kom je ook wel een stookolieketel tegen met ingebouwde "serpentain" .. warmtewisselaar of externe ww, maar daar is de ketel (> 40 liter) de buffer (gekend vb. Gerco stookolieketels).
Er is nog een onderscheidt dat moet gemaakt worden zijnde de HR(+) gastoestellen die je tegenkomt in veel appartementsgebouwen en de HR-top ketels (condenserent). Deze zijn praktisch allemaal van het doorstroomtype (meestal ook maar 24kW), maar hebben het voordeel dat ze zeer snel opstarten en dat ze dankzij de heel kleine waterinhoud geen lange wachttijd op warm water hebben (het grote nadeel van combi HR-top ketels).
Elke condenserende ketel met veel waterinhoud heeft 'last' met het snel leveren van warm water. De Vitodens reeks is sinds een jaar aangepast voor dit euvel, vroeger was de achterwand watergekoeld en dit leverde een grote vertraging op. Bij de nieuwe toestellen is dit beter, maar ook niet top ... nog steeds wisselende temperatuur. Buderus heeft geen enkele zuivere doorstromer in het gamma (met platenwarmtewisselaar). De kleinste GB132 heeft een thermoquicksysteem met een tappot van 1 liter met ingebouwde spiraal. Het systeem werkt perfect, want de ketel heeft weinig waterinhoud en start snel op. Maar dit is een 'instap'model ... 24 kW.
Dus als je voor een doorstromer kiest, dan best 1 die snel reageert ... anders is het even wachten op warm water.
nu moet ik mij wel exuseren ,ik ben met een warmte wisselaar aan het vergelijken,ik begreep het al niet ,heb zelf water zat en zeker in de zaak van mijn schoonzoon,stond er gisteren nog bij speciaal gaan kijken,toen viel mijne frank ,sory euro
marcel
een doorstromer geeft zoveel warmwater als ie kan, als jij meer wil, heb je een probleem.
een doorstromer van 25 kW geeft altijd minder water dan een ketel met boiler van 25 kw, want je hebt je boilerreserve die je bovenop van wat de ketel kan leveren, kan aanspreken. en je uitlooptemperatuur is veel contanter.
hans d