Condensatieketel of Micro-wkk?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik sta op het punt mijn oude vertrouwde Buderus Logana '86 (26.7 - 33.7 KW) met een KL20 Mat- Klöckner geelvlambrander te vervangen door een nieuwe ketel. In de tijd dat de vorige eigenaar deze ketel aanschafte was er nog geen dubbele beglazing, en ook de zoldervloer hebben we sinds kort laten isoleren. Er zijn 10 radiatoren + een warm water boiler van 100 liter op de ketel aangesloten. Naast de ketel stoken we tijdens de wintermaanden bij met een houtkachel die dan zo'n 200 m3 ruimte van de gemiddelde 350 m3 ruimte van de gevraagde warmte voor z'n rekening neemt.
Qua ketel- en radiator dimensionering zijn we nu zeer tevreden (de warmwater afgifte zou wat beter mogen).
De vraag is nu: waarmee vervang ik het beste de huidige ketel? Een Gascondensatie toestel (moet dit een wand- of vloermodel zijn, en wat is beter: een losse boiler of een combinatietoestel?), of ben ik wellicht beter uit met een Micro-WKK (hoe zijn de huidige ontwikkelingen op dit gebied?)? Wat zijn verder nog de mogelijkheden t.a.v. een zonneboiler in combinatie met 1 van beide systemen?
Alvast bedankt voor jullie reacties.

Reacties

 

 

Enkele vragen:

 

- Kent ge uw verbruik sinds ge nieuwe ramen hebt gestoken en sinds uw zolder geïsoleerd is?

 

- Kent ge uw verbruik in de zomer, enkel voor Warm Sanitair Water?

 

Oude gasketels met een al dan niet ingebouwde boiler hadden gewoonlijk een zeer hoog gasverbruik gedurende de zomer. Ik ken een geval waar dit verbruik driemaal kleiner is geworden met een nieuwe condensatieketel en ingebouwde boiler-doorstromer met een voorraadvolume van ongeveer 50 m³. Het verbruik was zo teruggebracht tot 0,5 m³/dag gas. Met een groot waterverbruik kunt ge misschien voordeel hebben met te denken aan zonne-energie.

 

Zijn uw radiatoren groot genoeg bemeten om aan een lagere temperatuur van bijvoorbeeld 55° te kunnen werken? Gezien uw houtkachel ligt daar waarschijnlijk niet uw voornaamste probleem. Bij hogere temperaturen condenseert uw ketel niet genoeg.

 

WKK voor individuele huizen staat nog niet op punt en is te kostelijk. Afblijven.

- Ik schat in (pas in november gebeurt) dat dit na vloerisolatie zo'n 1000 liter mazout in de winter bedraagt.

- Voor alleen sanitair in de zomer zo'n 500 liter.

Voor alleen sanitair in de zomer zo'n 500 liter.

met hoeveelmensen bent u,want dit is toch wel heelveel volgens mij

larzeman

't zal wel zijn omdat ik een vakidioot ben, maar ik snap het niet goed.  je schrijft: << Qua ketel- en radiator dimensionering zijn we nu zeer tevreden (de warmwater afgifte zou wat beter mogen) >>  da's een beetje rare opmerking,  als de dimensionering goed is zou het warm water ook moeten kloppen, wat nu blijkbaar toch niet helemaal het geval is.  ik vraag me trouwens  af wat jij bedoeld met "met de dimensionering zijn we tevreden"?

in elk geval, alle combinaties kunnen, dat is puur een kwestie van hydraulica en sturing.

micro-WKK staat nog aan het begin, ik denk dat het nog wat te vroeg is daarvoor.

boiler zou ik sowieso apart nemen, dan kan je later makkelijker omschakelen van de ene brandstof naar de andere.

hans d

 

Bedankt voor de reacties.

Beste Hans, als complete leek zal ik mij wellicht wat ongelukkig hebben uitgedrukt, vergeef me;-). Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen is dat we er met onze huidige installatie ''warmpjes bijzitten'', maar dat de warmwaterafgifte ietsje te wensen overlaat (wellicht dat de oude boiler vol met kalk zit, gezien het harde water hier).

Het huidige rendement van onze oude ketel zal niet hoog zijn, vandaar de overstap (van de hoge stookoliekosten krijgen we het ook steeds warmer, echter niet op een positieve manier).

 

Heeft iemand enig idee waar je qua kosten ongeveer op moet rekenen bij de aanschaf van een nieuwe installatie?
Uitgaande van een HR top ketel van ± 25 KW en een losse boiler van ongeveer 150 liter.

groet, Lars

larzeman

als ik het goed begrijp is de verwarming ok maar schiet het warm water te kort?   maar ik twijfel of dat aan de boiler ligt, daar kunnen meerdere redenen voor zijn.

als jij maar 1500 lt stookolie verbruikt voor cv en warm water, heb je zeker geen 25 kW nodig, kom je  allicht met de helft toe.  en een te zware ketel gaat ten koste van het rendement. 

gascondensatieketels heb je van 1000 tot 3000 €, daar komt dan nog een schoorsteen bij, de boiler en de plaatsing.  ik zou schatten iets tussen 3000 en 6000 €??

 

Hallo Hans,

Ik denk eerder dat ik per jaar momenteel zo'n 2000 liter verbruik. Ik had begrepen dat een weinig overcapaciteit van de ketel niet zo bezwaarlijk is vanwege het moduleren(?).

 

Ik heb toevallig zojuist reeds 2 offertes binnengekregen. Ik heb nog even getwijfeld of ik deze hier wel zou publiceren, maar bij deze toch maar... Wellicht geeft het iets meer openheid en duidelijkheid voor andere metgezellen.

 

De een omvat een Buderus Logamax plus GB162-30T40S (30 KW combiketel met 40 L buffer). Denk eerlijk gezegd dat de 25 KW variant meer dan voldoende is, zeker gezien jouw commentaar, Hans.

Totaalkosten: 5400 incl. 6% btw

 

De andere bestaat uit een Atag q25s enkel cv met 3-wegklep boiler +  cv boiler van ACV smart line (160 l)

Totaalkosten: 6300 incl. 6% btw

 

Wat me nogal opvalt is het grote prijsverschil in gasafvoer benodigdheden.  350 euro igv Buderus t.o. 750 igv de Atag...

 

Ben zeer benieuwd naar de reacties.

moduleren heeft z'n grens, het is dus belangrijk er voor te zorgen dat je die onderste grens zelden bereikt.

de 30 kW buderusketel moduleert nu blijkbaar tot 5 kW (veel lager dan vroeger, ze leren bij), de atag vergelijkbaar.  voor het verschil in de schouw kan de verklaring liggen bij het feit dat atag (althans vroeger) duurdere metalen schoorsten moest gebruiken voor de rookgassen, terwijl anderen dat in kunststof mogen, dat heeft met de beveiligingen in de ketel te maken. 

 

 

 

 

Ik zou alleszins gaan voor een inox warmtewisselaar. De aluminium blokken corroderen snel waardoor de schouwtemperatuur stijgt.

buderus is aluminium, en atag was althans bij de vorige reeks de bovenste helft inox en de rest een aluminium gietblok.  't is ook daar dat ze telkens begonnen te lekken.

zuiver inox heb je minder keuze denk ik, viessmann en elco-klöckner gebruiken 100% RVS warmtewisselaars, weet niet of er nog veel andere zijn?

 

Hallo Lacroix, ik lees in andere forumtopics dat dit wel schijnt mee te vallen met de alu warmtewisselaars en dat de inox modellen eerder last van lekkages schijnen te hebben (lijkt me inderdaad al helemaal het geval wanneer er een combinatie van beide legeringen wordt gebruikt).

Hans, wat bedoel je precies met onderste grens? Zou ik beter uit zijn met de 25 KW-variant?
 

Hans, wat bedoel je precies met onderste grens? En zou ik beter uit zijn met de 25 KW-variant?
 

= de minimum modulatie, en die is bij beide ketels 5 kW.  dus op dat gebied maakt het niks uit. 

een fatsoenlijke inox WW gaat niet lekken, maar de combinatie van twee materialen geeft altijd een extra risico.  ik moet zelf ook niks hebben van aluminium. aluminium is erg zuurgevoelig, en laat condens nu net erg zuur zijn.  er bestaan wel een aantal legeringen van bv aluminium en silicium die dat probleem niet of minder zouden hebben???

... klopt niet !

De wisselaars (alu/silicium ) van Buderus hebben aan de binnenkant een speciale behandeling gekregen ...

Heb meer weet van verstopte inox-wisselaars dan van lekkende alu-blokken (behalve deze van de radson-multicom maar dat was een productiefout ! )

 

Inox-wisselaars hebben dan weer meer kans op schilfer-vorming !

Lekken is niet direct een probleem, behalve als de waterkwaliteit niet goed is. Schilfervorming heeft ook met waterkwaliteit te maken. Het probleem is dat door de corrosie van het alluminium de rookgastemperatuur stijgt. Ik heb bij een condenserende ketel met een retour van 15° een rookgastemperatuur gemeten van 58° (keteltemperatuur 46°). Dan weet ik het wel. Met inox heb je dat probleem niet. Zover ik weet zijn het hoofdzakelijk de Nederlandse fabrikanten die gebruik maken van aluminium.

tumkie

schilfervorming, dat heeft volgens mij niks met inox te maken, integendeel.   inox zal normaliter niet reageren met cv-water.  als er al schilfers in je cvwater zit, heb je andere problemen (teveel zuurstof bv).

wat dat verstoppen betreft, kan zijn, als de kanalen van zo'n alu gietblok groter zijn, is uiteraard de kans op verstopping kleiner.  maar draai of keer het zoals je wil, schilfers horen niet thuis in een cv-installatie.

In aanvulling op de vraag, zou ik graag weten of verwarmen met een micro-wkk in een bescheiden arbeiderswoning met een niet zo super isolatie mogelijk is (of is het vermogen van zo'n wkk te groot)? Heb geen idee van het verbruik, maar dat zal de komende jaren alleen maar toenemen (gezinsuitbreiding etc ;-))

waarom WKK? geld op overschot? spendeer het dan aan isolatie

een goede gasketel is betaalbaar en doet zijn werk gewoon goed.

Aan goede isolatie wordt ook gewerkt hoor! Alleen de isolatie van de vloer zal te wensen over blijven laten vrees ik.

En ik wilde eens tellen of in combinatie met subsidies / premies / ... een WKK misschien een ietsje duurdere investering was dan een super goede condensatieketel.

Ook belangrijk om te weten misschien: iedereen zegt hier dat je er niets aan hebt als je niet verwarmt van april tot oktober, maar aan de overkant van de straat is een groot gebouw waardoor er bij ons aan de voorzijde niet veel zonlicht binnenkomt en ons stookseizoen dus toch wel wat verlengd wordt, zeker als het zo'n povere Belgische regenzomer is.

Aan de achterzijde is er wel heel wat zon, maar daar is het raam dan weer niet zo groot om veel zon (en dus warmte) binnen te laten...

En ik wilde eens tellen of in combinatie met subsidies / premies / ... een WKK misschien een ietsje duurdere investering was dan een super goede condensatieketel.

 

welke subsidies

0 of nul

Lacroix,

ALU (legeringen) voor warmtewisselaren wodt door veel merken toegepast en niet enkel door nederlandse.

Er zijn zoveel die alu gebruiken als die er RVS voor gebruiken. Die van RVS hebben ook hun problemen.

Echter het is dat alu warmtewisselaars meer vervuilen en daardoor wat meer onderhoud moeten hebben. Echter RVS warmtesisselaar vervuilen ook, ze krijgen een aanslag echter deze wordt er meestal niet vanaf gedaan.

Maar in levensduur zijn ze allebei dezelfde .

Wat betreft vervuiling in cv water betreft is het zo dat dit er niet zo moeten inzitten. Echter vroeger werdt het heel normaal gevonden dat er zwarte deeltjes in cv water was. Nu door dat de wandketel zo'n kleine doorgangen hebben is dit een probleem geworden en is men van alles gaan doen om de problemen die daardoor zijn ontstaan te vermijden zie maar vuilafscheiders enz. Iedere fabrikant weet toch dat er kleine vuildeeltjes in het cv water circuleren waarom maken ze dan hun ketel niet dat die ergeen last van heeft.Maar daar zit het compakt maken van de ketel een groot deel voor tussen.

 

ronny2

dat is echter niet in overeenstemming met mijn jarenlange ervaringen.  aluwarmtewisselaars gecombineerd met lage temperatuurverwarming vreet gewoon de alu-WW op.  ik denk daarbij vooral aan de oude radson HR (en HRE) ketels die heir ooit heel populair geweest zijn, en helemaal niet slecht als je maar op hoge t° stookte.

wat het laatste betreft, heeft volgens mij niet zozeer met compact te maken, want je kan de doorsnedes van de WW groter maken zodat verstopping eigenlijk niet kan, maar dat gaat ten koste van het rendement, hoe dunner de waterlagen, hoe sneller ze warmte kan doorgeven.

 

... het ideale toestel voor de vervangingsmarkt

http://www.buderus.be/?language=1&page_id=13883

 

Alu-warmtewisselaar met extra grote kanalen waardoor hydraulische aansluitingen eenvoudiger en goedkoper zijn

tumkie

ik zie niet wat deze ketel idealer maakt dan een andere, en iok wil daar ook geen discussie over beginnen.  daarbij heeft iedereen zo zijn voorkeuren, ik ben alvast geen buderus-fan. 

het is ook een beetje de traditie dat we proberen het noemen van merken te vermijden in de mate van het mogelijke.  zodat het geen reclameforum wordt waar vakmensen mekaar om de oren slaan met al dan niet zinnige argumenten, zo zijn er al genoeg fora op het internet.  en de gemiddelde particulier heeft daar ook niks aan.

Hans zoals bij alle niet condensatie ketels mag de retour temperatuur niet lager zijn dan een bepaalde waarde die de fabrikant oplegt bv 40°C en deze temperatuur moet binnen een korte tijd na start van de ketel worden bereikt echter bij grote vermogen wordt hiermee rekening gehouden echter bij huishoudelijke ketel wordt dit gegeven genegeerd.

De radson HR(E) is een niet condenseerde gasketel met een alu blok dus condensvorming in de ketel is niet toegelaten en moet worden vermeden. Echter bij een condensatie ketel is het geen zuiver Alu maar een legering en deze gaan niet snel defect. Deze legeringen kunnen veel beter tegen het condenswater.

Als ALU-SI zo slecht zou zijn dan zouden er enkel nog maar inox gebruikt worden. Bij de meeste merken die Alu-si gebruiken zal je vaststellen dat zij niet meer defecte warmtewisselaar hebben dan de fabrikanten die inox gebruiken.

 Hans je zegt het toch zelf dat ze doorgangen groter kunnen maken dat er geen verstoppingen zijn en dat dan wel minder warmte kan opgenomen worden. Dit wil toch zeggen dat dan de wartewisselaar oppervlakte toch gewoon vergroot moet worden om het rendament opnieuw te bereiken . Maar een grotere warmtewisselaar dus deze heeft meer plaats nodig en dit in een compakte wandketel??? Dus is mijn punt toch juist het compakter maken heeft tot gevolg dat er problemen zijn waar men vroeger geen last van had.

Tumkie de ketel wat je bedoelt is een vloerketel zonder intern warm water bereider (geen doorstromer), deze is zodanig gebouwd dat deze geen last heeft de kleine vuildeeltjes in het cv water echter de ketel is duurder dan het vergelijkbaar wandketel die wel warm water intern heeft. Deze meerprijs zal ervoor zorgen dat deze ketel niet een groot sukses wordt. Als deze ketel zijn warmte wisselaar nu in een wandmodel wordt gestoken met warm water bereiding en zijn prijs aangepast worden dan misschien wel.

 

ronny

radson had net zo goed een condenserend model van de HR (met aangebouwde condensorblok, juiste benaming van het type weet ik niet meer, te lang geleden) die daar dus zogezegd geschikt voor was, maar die binnen de 10 jaar wel compleet uiteenviel.  ondertussen gebruikt met inderdaad veelal alu-slilcium, maar ook daar zijn al een paar merken weer van afgestapt vanwege problemen.

wat de WW betreft klopt het niet helemaal, als je grotere kanalen neemt krijg je een tragere stroming en eender hoe lang je de WW dan ook maakt, bij laminaire stromen in de ketel krijg je nooit een goed warmteuitwisseling, tenzij je de kanalen smal genoeg maakt. 

 

 

Men kan in inox ook ene bouwen waarvan de doorgangen groot genoeg zijn zolang de de rookgassen maar voldoende tijd krijgen om de warmte  met de warmtewisselaar uit te wisselen. BV doorf ze meermaal door de warmtewisselaar laten lopen op verschillende plaatsen natuurlijk waarbij de rookgassen steeds meer worden afgekoelt. Echter dat is een hele problematiek met stroming enz. Maar het is zeker mogelijk om zo een te bouwen echter compakt zal deze niet meer zijn.

Zoals je zeft zijn er merken overstapt op inox maar dit heeft meestal niet veel met problemen te maken maar met economische argumenten.

Niet veel merken hebben gieterijen om alu-si te gieten echten om een inox wisselaar te maken heb je geen gieterij nodig dese wordt inelkaar gelast.

Hans,

Ik heb momenteel twee Elco-ketels op het oog en vraag me af of je weet welke van de twee de betere optie is?

1. Smartron 25 met een onderstaande boiler (Vistron 120 U in geëmaillerd staal) of:

2. Thision S Compact 25 M75H (compact model met ingebouwde boiler van 75 liter)

Bedankt,

Lars

lars

nee, want de smartron ken ik niet.  maar ik zou nooit voor een ingebouwde boiler kiezen. 

 en waarom niet?

 

altijd een probleem als je later iets wil wijzigen aan je systeem, bv als je later een zonneboiler wil plaatsen zit die kleine boiler daar in de weg. 

komt ook bij dat je met zo'n kleine boiler, als je wat warmwater comfort wil je een veel te groot ketelvermogen moet nemen.

Beste Hans,

Ben een beetje aan het volgen omdat ik ook één van de volgende weken een condensatiekets ga laten plaatsen.

Nu was ik eerst van plan om een Buderus te plaatsen type logomax 172 en een boiler 160 liter.

Maar nu zie ik dat je geen fan bent van Buderus,welke merken genieten je voorkeur dan?

Straks komt er nog iemand kijken om een offerte te maken voor een "Viessmann"

Maar welke moet ik nemen dan 1) VITODENS 333F   2) VITODENS 222F  wat is eigelijk het verschil tussen beide

 

Of heb jij nog andere die beter of heel goed zijn

 

mvg serge

 

 

Beste Hans,

Ben een beetje aan het volgen omdat ik ook één van de volgende weken een condensatiekets ga laten plaatsen.

Nu was ik eerst van plan om een Buderus te plaatsen type logomax 172 en een boiler 160 liter.

Maar nu zie ik dat je geen fan bent van Buderus,welke merken genieten je voorkeur dan?

Straks komt er nog iemand kijken om een offerte te maken voor een "Viessmann"

Maar welke moet ik nemen dan 1) VITODENS 333F   2) VITODENS 222F  wat is eigelijk het verschil tussen beide

 

Of heb jij nog andere die beter of heel goed zijn

 

mvg serge