condensatieketel niet toegelaten in appartement ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik ga mijn oude verwarmingsketel vernieuwen, wij wonen op een appartement op de vierde verdieping van vijf.
Iedereen heeft zijn eigen brander en deze is aangesloten op een gemeenschappelijke schouw/inox buis.
Ik wou een condensatie ketel plaatsen maar mijn installateur heeft mij gezegd dat dit niet mag door de gemeenschappelijke schouw is dit juist ?
mvg
Polleken

Reacties

Een condensketel moet een aparte buis hebben want deze zuigt zijn lucht aan via dezelfde buis waar hij zijn rook buiten blaast (dubbelwandig).

 

Dat zou willen zeggen dat je, als je uw schouw gebruikt, die buis in een schouw gaat steken waar er nog rook door gaat van de andere appartementen. Dat zal de schouwtrek, de veiligheid en de werking van uw ketel niet echt ten goede komen.

 

De buis zal ergens anders moeten zien buiten te geraken.

Als de condenserende ketel twee aparte buizen heeft, voor aanvoer van verse lucht en afvoer van rookgassen, kan de afvoer aan de gemeenschappelijke schouw en de aanvoer van buiten komen. Dat is niets bijzonders, lijkt me.

bas

nee, dat mag niet, omdat die gemeenschappelijke schoorstenen in wat oudere appartementsgebouwen daar niet voor gemaakt zijn. overigens mag je daar ook geen andere gastoestellen met gestuwde afvoer op plaatsen.

er bestaan oplossingen voor zoals CLV-schoorstenen, maar die kan je niet zomaar naderhand inbouwen. en dat moet dan nog voor de volledige hoogten, dus niet zo evident.

andere oplossing is een gat door de buitenwand, maar ook dat is meestal verboden door het reglement voor de huurders/eigenaars van een appartement.

hans d

 

Bedankt voor de reactie, ik had wel zo een beetje een vermoeden, het zal dus maar een gewone Hr ketel worden zonder condensatie techniek.Spijtig, en inderdaad wij mogen geen extra gaten maken in de buitenmuren of schouw van de appartementen.Mijn installateur werkt met viesman en hij heeft me de vitopend 200 w voorgesteld, de offerte  voor de installatie  moet ik nog krijgen.

mvg

Paul

O, inderdaad. Je zou anders overdruk in de schoorsteen kunnen krijgen en dan blaas je rook bij de buren naar binnen. Oeps.

Ik kan me beter bij mijn eigen vakgebied houden... Gelukkig is er nog iemand met meer verstand in huis.