Condensatieketel op gas met of zonder boiler?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen, kan iemand zeggen of er een groot verschil in verbruik en comfort is tussen een condensatiegasbrander zonder of met een kleine boiler bvb 50L? Bedankt!

Reacties

Mijn ervaring met onze combiketel (gasketel met een 25 liter SWW-boiler) is dat het gasverbruik onnodig hoog is. Een volgende gasketel zal dan ook zeker een doorstromer zijn die géén warm water op voorraad houdt.

 

Met eenzelfde reserve komen wij, met twee huishoudens op éénzelfde ketel, aan 0.57 m³ per dag voor het sanitaire water. Vergeleken met vroeger met enkel een doorstromer is dat zeker niet te veel. Het comfort ligt veel hoger, omdat men slechts éénmaal op warm water moet wachten. Na elke sluiting van de kraan heeft een doorstromer telkens een aantal seconden nodig om terug op te starten. Die vallen hier weg.

ik zou, net als pierre, een boiler aanraden, meer comfort en minder vervuiling want minder branderstarts.  maar deze moet natuurlijk goed geïsoleerd zijn , en bij voorkeur in een verwarmde ruimte staan.

Hier een boiler van 150l, gekoppeld een elco thision 9kw.  Voor ons met 4 personen een verbruik tussen 0,5 en 0,6 m3 gas aan sww. 

Ik ken mensen met een doorstromer.   Het minste warm water dat je vraagt, vb de kraan in middelste stand, springt de ketel al op.  Dus als je uw handen wast is de ketel aan het bollen voor zo een klein beetje water.  En dan is het dikwijls dat de kraan al terug toe is voordat je effectief warm water hebt.  Dan heeft die ketel voor niks gewerkt.

 

 

 

 

 

Als ge een doorstromer hebt moet ge de vraag altijd concentreren, zodat de kraan met warm water voldoende lang in één stuk open blijft.. Voor kleine hoeveelheden in de keuken is hij ook niet geschikt.

Eigenlijk geldt dat ook, zij het in mindere mate en afhankelijk van de afstand, voor zowat alle warmwater systemen behalve een boilertje net onder de aftapplaats.

Bij kleine hoeveelheden stel ik me dan ook typisch het handenwassen voor, en dat is een slechte gewoonte om dat met warm of lauw water te willen doen. Als je hiervoor enkel koud water neemt dan heeft dat ook zowat de temperatuur van de binnenruimte, dat kan toch geen probleem zijn om daar dan uw handen en uw aangezicht mee te wassen.

In de keuken is inderdaad nauwelijks warm water nodig, niet voor handen wassen en zelfs niet voor het voorspoelen van de vaat. Onze ervaring is dat de gasketel vrijwel alleen in werking treedt als er gedoucht wordt en daarvoor is het niet nodig om 24/7 SWW in voorraad te houden. Die ene liter water die uit de douche komt voordat deze aangenaam op temperatuur is wordt hier opgevangen in een emmer in de douche die weer gebruikt wordt om de wc in de badkamer te spoelen.

charel

er is toch een groter verschil dan jij blijkbaar denkt.  een boiler buffert water en zal niet elke keer opspringen als je warm water neemt, ook niet als je een hele emmer vult.  want er zit een differentieel op, meestal 4 tot 8°.  daarbij kan je de boiler ook zo programmeren dat deze, al naargelang je behoefte, maar 1 of 2 keer per dag bijverwarmt.

ik was mijn handen en gezicht ook altijd met koud water, maar ik ga de mensen daar niet toe verplichten, sommigen vinden dat nu eenmaal heel onaangenaam.

Hans,

Je reageert waarschijnlijk op de stelling van Ingir die beweert dat een doorstromer economischer is dan een boiler.

Maar ik ben het daar eigenlijk voor de meerderheid van de gevallen wel mee eens. Het hangt er maar van af hoe het gebruik van warm water is. In de meeste gevallen is het zo dat er minder dan een half uur in totaal per dag warm water wordt genomen. En dan meen ik dat op dat half uur tijd er minder gas zal verbruikt worden dan in het geval dat  je dag en nacht een zekere hoeveelheid water op temperatuur moet houden. In ieder geval, hoe de regeling bij een boiler ook is het constant warm houden van een hoeveelheid water heeft zijn prijs. Denk ook nog aan de dagen dat er niemand thuis is, dat dat op temperatuur houden geen nut heeft, enkel kosten.

En daar kies je dan voor omdat je het comfortabeler vindt dat je bijvoorbeeld een groter debiet hebt bij het douchen of dat je gemakkelijker op verschillende plaatsen tegelijk warm water kunt aftappen, geen probleem, ieder zijn prioriteit.

Uiteraard zijn er ook gevallen waarbij warm water uit een boiler voordeliger is, maar dan zal dat bij een meer dan normaal huishoudelijk verbruik zijn.

Uiteraard kan en wil ik mensen niet verplichten om hun handen met warm water te wassen. Ik denk gewoon dat het soms uit onachtzaamheid gebeurt terwijl men na een paar keer proberen zou kunnen constateren dat het net zo goed en verfrissender is om dat met koud ( 20 ° ?) water te doen, dat dat zeker niet onaangenamer is. Het is een tip.

wel, ik niet.

in de prakt(ijk - en dan laat ik mensen zoals jij, ingir en ikzelf eruit, omdat wij enigzins bewust met warm water omspringen - wordt er 50 of meer keer per dag een beetje warm water gebruikt.  handen wassen (met wat geluk doen we dat toch meerdere keren per dag), iets uitspoelen, afwassen, tanden poetsen, schoonmaken, alles bij elkaar zijn dat vele starts, waarbij meer water en energie wordt verspild dan effectief gebruikt.  ik opteer voor een boiler, voorwaarde is dat ie goed geïsoleerd is.  en als ik langere tijd weg ben, wordt de boiler afgeschakeld (van de ketel, de zon blijft voortdoen). 

Ook hier wordt de boiler uitgeschakeld tijdens lange afwezigheid.

De boiler bij ons is er gekomen wegens de lage warmtevraag van ons huis (4kW).  Het modulatie bereik (0.9 tot 9)van de elco sprak me wel aan.  Er was toen geen doorstromer die mij dat kon bieden.  

Maar een boiler opwarmen  is voor ons keteltje geen probleem.