Condensatie/modul. ketel met / zonder buitenvoeler
hoi,
ik heb een vraagje, ik heb hier ooit eens iets gelezen dat een modulerende ketel geen zonder buitenvoeler geen zin heeft.
De reden zou zijn dat, wanneer dat ding opstart, de ketel onmiddelijk max. vermogen geeft aangezien deze moduleert op de terugloop en de delta T te groot is, terwijl dit met een buitensensor niet zo zou zijn.
Wie kan dit al dan niet bevestigen ?
Ik heb nu een vitodens300 zonder buitenvoeler (weet, dat was een domme beslissing, maar gedane zaken nemen geen keer)
en ben aan het afwegen deze module te vervangen.
Dit is maakbaar met de nieuwe ketels.
Gr.
Nick
Reacties
Ik ken de werking van de vitodens niet zo goed. Wel weet ik bv van de buderus dat deze opstart vanuit de ondergrens van zijn modulatiebereik en dan naargelang de warmtevraag naar een hoger vermogen gaat. En als je zonder buitenvoeler werkt dan verwarm je vermoedelijk op de referentiekamer. Hier hangt dan de thermostaat en deze gaat naargelang de warmtevraag de ketel harder laten branden. Als je met een buitenvoeler werkt dan ga je de ketel aansturen rekening houdend met de buitentemperatuur al dan niet in combinatie met de temperatuur in de refentiekamer. Wat nu het beste is, daar is men tot wat ik tot nu toe gelezen heb, nog steed niet uit. Weersafhankelijk regelen geeft meer comfort maar schijnt minder zuinig te zijn.
De meeste ketels als deze door een gewone kamerthermostaat gestuurt worden (aan-uit regeling) moduleren het vermogen afhankelijk van de watertemperatuur . DWZ als de ketel temperatuur ingesteld is op bv 70°C de ketel gaat moduleren vanaf dat deze ongeveer 65° bereikt en hoger.
Hoe korter de ketel de ingestelde temperatuur bereikt hoe lager de modulatie.
Bij weersafhankelijke regeling zorgt de regeling bij vele merken er gewoon voor dat de watertemperatuur die de ketel moet bereiken wordt gewijzigt in functie van de buitentemperatuur al dan niet bijgestuurd door kamertemperatuur.
Nick,
ik neem aan dat je enkel de ketelregeling wil vervangen ? Dat kan inderdaad vrij makkelijk. Ik heb een Vitodens 300 hangen (kleinste vermogen) met een Vitotrol 300 (WAR). Denk eraan dat je de buitenvoeler goed posisioneert.
Momenteel is verwarming bij ons nog niet nodig, dus ketel staat nu enkel in warmwaterbedrijf. Maar tijdens het drogen van de chape (speciaal programma op de WAR) heb ik gemerkt dat de ketel zeker niet op maximaal vermogen opstart indien dit niet nodig is. Hij start wel hoger dan z'n laagste modulatiebereik, maar zakt snel naar beneden.
Wout
Hallo,
reeds bedankt voor de info.
Pat, je schrijft dat de ketel zal moduleren ifv de gevraagde warmte, maar als met een thermostaatregeling werkt weet die ketel dat toch niet, dan heb je toch alleen maar aan/uit.
Zeg jij dat weersafhankelijk comfortabeler en zuiniger is dan weersonafhankelijk, ik dacht dat dit net omgekeerd was.
Wout,
Ik wil idd de sturing omwisselen.
Mijns insziens is mijn ketel veel te zwaar berekend , ik verwarm slechts eend eel vand e woning, slaapkamers zijn totaal niet nodig, zijn meer dan voldoende geisoleerd, maar toch ligt mijn vebruik veel te hoog.
Mijn zamen zijn nog niet afgekit, dat moet nog gebeuren voor de winter, en hoop dat dit allemaal iets brengt, maar ik verwacht toch ook iets van die war sturing.
Ben ik optimistisch te schrijven dat een war 10% brengt, en dat mijn woning omdat ze nog zo nieuw is (augustus 2005 stucadoor en chapper langs geweest en in november gaan in wonen) dat dit ook nog 10% tot 15% gaat geven => -23% ?
Ik heb geen superisolatie gestoken in de muren, (6cm pur + 14cm porothesteen = totaal 8cm pur)
thx
Hi
Ik heb ondertussen de prisj liggen voor een vitotronic 200 voor mijn vitodens 300.
Iemand enig idee hoeveel% je daar ongeveer minder mee gaat verbruiken ?
Is de vitotronic 200 de sturing waar ik moet voor gaan?
Gr nick