condensproblemen t.h.v een splinternieuw dak!?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Allen,

vrienden van mij die met een sleutel op de deur firma een huis aan het bouwen zijn vroegen mij zondag om eens langs te komen omdat ze met een vochtprobleem zaten ter hoogte van hun splinternieuw dak. Omdat ik zelf niet helemaal zeker ben van de oorzaak van dit probleem post ik bij deze dus dit berichtje. Ik zal even de situatie schetsen.
Het gaat over een puntdak, afgewerkt met een onderdak en geïsoleerd met spijkerflensen. De punt van het dak is echter niet geïsoleerd omdat werd gekozen om onder deze punt het plafond horizontaal af te werken. De isolatie loopt door in dit horizontaal plafond en sluit mooi aan bij de isolatie van het hellend dak. Het onderdak loopt echter wel gewoon door in de punt.
Bij nadere inspectie bleek echter dat al de isolatie, ter hoogte van dit horizontaal gedeelte, aan de bovenkant drijfnat was en dat op het onderdak onder de punt aan de binnenkant overal condensdruppels hingen. Het gaat hier over ettelijke lieters water, waardoor de isolatie dus zo goed als waardeloos is geworden. Ook ter hoogte van het schuin dak, daar waar de isolatie dus wel net tegen het onderdak is geplaatst is de buitekant van de isolatie drijfnat.
de spijkerflensen zijn vastgeniet en afgeplakt, op de aansluiting met de muur na.
De isolatie werd echter wel geplaats voor het huis geplakt werd.
Ik vermoed zelf dat de spijkerflens onvoldoende zijn werk heeft gedaan als dampscherm en dat het onderdak niet dampopen genoeg is, waardoor al het bouwvocht van het plakken in de isolatie is terechtgekomen. Iemand nog ideeën???

alvast bedankt!

p.s. de eerlijkheid gebied mij wel te zeggen dat de rest van het huis er zeer keurig en netjes afgewerkt uitzag, en de firma daar dus wel degelijk werk wist te leveren!

Reacties

Ruben,

Het is al zo dikwijls gezegd en geschreven: NOOIT een spouw laten tussen isolatie en onderdak. Dat geeft gegarandeerd problemen met condensvocht.

Waarom de constructie zo ingewikkeld maken ? Gewoon de isolatie overal laten doorlopen tegen het onderdak, ook tot in de punt. Hoe je achteraf plafond plaatst, speelt daarbij geen enkele rol, ligt toch binnen verwarmd volume.

Voor zover je er zeker van bent dat zowel dak als onderdak voldoende waterdicht zijn, moet je de oorzaak natuurlijk bij condens zoeken.

Als de isolatie minerale wol is, is die zeker niet verloren, in de zomer zal het vocht er wel terug uit verdampen, ervan uitgaand dat het niet om een plat dak, maar om een pannendak gaat ?

Spijkerflens zijn onbetrouwbaar door de vele overlappingen. Trek die folie eraf, en plaats ineens een deftig dampscherm, of beter nog damprem, als je onderdak tenminste dampopen is. Zonder specifieke geg. ivm gebruikte materialen is info geven eigenlijk moeilijk. Maar als je het principe volgt van dampdicht naar damopen, van binnen naar buiten, kan je eigenlijk weinig misdoen, op voorwaarde dat je alles zorgvuldig afdicht.

Probeer eerst na te gaan welk onderdak het is en of het voldoende dampopen is. Bijna alle onderdakfolie's zijn zeer goed dampopen.

 

Werden de naden van het spijkerflensdeken afgeplakt met tape? Of is er een extra dampscherm daarover voorzien?

 

Daarnaast - als de plakwerken nog maar pas gebeurdt zijn moet je niet verschieten van condens en vocht want dat is in een extreme situatie met liters vocht, dat komt overal voor. Ventileren is de enige oplossing, open ramen en zet het ventialtiesysteem in werking als het al aanwezig is. Eventueel bouwdroger.

 

Voor de isolatie moet je geen schrik hebben. Als deze voldoende kan uitdrogen is het geen probleem.