CV circulatiepomp in de zomer afzetten: mag dat? Waar moet je op letten?
Ik ben een huis aan het verbouwen, waarin een gasketel staat met een circulatiepomp (met inderdaad, zoals elders op dit forum gezegd, 3 snelheden). En ik probeer zo vrekkig mogelijk te leven, lees: energiezuinig.
(Het is de bedoeling die oude CV binnen nu en een jaar of drie te vervangen door iets veel ecologischer, maar niet onmiddellijk)
Ik heb van horen zeggen -- een oud vrouwtje dat het op haar beurt moet hebben van horen zeggen door haar zoon de knutselaar -- dat die circulatiepomp dag-in-dag-uit moet draaien, heel het jaar door. Dat LIJKT me niet erg logisch, MAARRRRR ... ik kan wél aannemen dat er redenen zijn om niet met zo'n pomp te "spelen" (elke keer uit en aan te schakelen).
Gegeven volgende situatie (ik weet niet wat hiervan wél en wat niet relevant is):
-A- een (oude) CV-ketel op gas;
-B- geen thermosta(a)ten in huis, maar enkel één voor het uitstromende water een termostaat;
-C- overal op de radiatoren thermostatische kranen;
-D- ciculatiepomp met 3 snelheden;
-E- een CV-ketel met een waakvlam.
Mag ik:
-F- in het zomerhalfjaar de hele CV-ketel stilleggen, inclusief de circulatiepomp?
-G- in het overgangsseizoen de pomp en ketel alleen aanzetten als ik de verwarming nodig heb?
-H- in het KOUDE seizoen de pomp en ketel alleen aanzetten als ik de verwarming nodig heb?
-I- de temperatuur voor het uitstromende water zomaar effe op 40°C zetten als ik vind dat dat genoeg is?
Moet ik misschien:
-J- eerst eens heel de CV laten leegstromen en nieuw water laten instromen?
-K- dit herhalen om heel de CV eens goed te doorspoelen?
-L- één of ander chemische goedje in de CV laten mee lopen om "de roest" en "de kalk" wat weg te werken? Kan ik dat net zo goed door er azijn in te laten lopen (maar hoe moet dat dan?)?
Hoewel het wel wat over-en-weer geloop naar onze kelder zal betekenen, vraag ik me dus vooral af of een installatie als de onze geschikt is om regelmatig af en aan te zetten.
Reacties
zet gewoon elke maand 2minuten uw brander aan en u zal geen last hebben
buizen spoelen zou ik niet doen zou fitten kunnen geven ,en mischien zelfs verstoppingen als u het niet correkt doet
Een ketel met nog een waakvlam...: dringend aan vervanging toe...
=> moderne ketels: als de brander uit gaat stopt normaal ook de circulatie pomp. Alleen als je zuiver op WAR werkt blijft die draaien (bv veelal bij vv). Maar dit is niet in jouw geval. Kijk al eens na: volgens mij zou normaal de omlooppomp toch uitvallen als de ketel stopt.
=> CV kring uitspoelen: is normaal niet nodig. Eventueel om een roestachtig iets uit je leidingen te halen. Kalk bv kan niet; daarvoor zou je steeds nieuw water moeten hebben in de je leidingen en dat is niet het geval. Azijn hoort zeker niet thuis in je leidingen.
=> Bij een LEW gaat de ketel gedurende 6 maanden uit. Weeral bij een moderne ketel kan de sturing de pomp in de zomerperiode regelmatig eens starten. Maar ik vermoed niet dat dat bij jouw oude installatie daar echt behoefte aan heeft.
heb nu idd door dat je nergens een thermostaat hebt. Ergens moet je ketel toch ooit eens uitgaan? pluis eens uit hoe hij dat doet.
Walter
Ik weet dat de ketel moet vervangen worden en zullen we zeker één van de komende jaren doen, maar nu wil ik zélf het ding kunnen controleren. Ik begrijp uit jullie posts dat ik de pomp én ketel inderdaad mag afzetten, er wel zorg voor dragend dat ik hem om de x weken ne keer opstart en laat draaien.
Er staat geen thermostaat in ons huis, maar wel op het uitstroomwater. Da's natuurlijk een pokke-ouderwets systeem dat, wegens plaatsing in de kelder, ook moeilijk bij te houden is. Gelukkig ben ik zo'n geïnteresseerde gierigaard en ecologisch ingesteld, dat ik het geen probleem vind om elke dag effe te gaan checken. Maar het blijft een kl---systeem.
Aangezien onze radiatoren -- het zijn eigenlijk convectoren, maar dit terzijde -- wél zijn uitgerust met thermostatische kranen -- inderdaad verrassend -- is er van terugkoppeling wel degelijk sprake. Grootste gevaar is evenwel dat één radiatorke uit een kamertje dat we niet veel gebruiken, dat we hadden ingesteld op -- ik zeg maar wat -- stand 5, constant heet water blijft vragen zonder dat we het doorhebben.
Een binnenkamerthermostaat is dus wel nodig.
Wij hebben ook een ouderwetse cv installatie (1987) met buderus logano 205 ketel en 2 grunfoss circulatiepompen.Tenzij bij etreme koude (= negatieve temperaturen overdag) stond deze verwarming het ganse jaar uit zonder tussentijdse controles. "stond" inderdaad want sinds kort stoken wij een watervoerende kachel die nu de cv-installatie permanent van warm water voorziet zonder dat er een druppel stookolie word verbruikt.
Na 22 jaar op 2% van het jaar gedraaid te hebben presteren de circulatiepompen nu continue zonder revisie, nazicht, of wat dan ook.
Je mag hem afzetten ja. Maar een paar keer voor het opzetten met zware hamer kloppen op de radiatoren om het ijs los te maken.