cv ketel en zonnecollector, welke boileroplossing kiezen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Bij plaatsing van een gasketel en zonneboiler willen wij voor één van volgende opties kiezen :

OF (optieA) een zonneboiler met 2 spiralen, één verwarmd door de zonnecollector en één door de gasketel
OF (optieB) een zonneboiler met 1 spiraal, verwarmd door de zonnecollector. het verwarmde water wordt naar een (kleine) boiler van de gasketel geleid

Mijn interpretatie is :
----------------------
OptieB lijkt ongunstig op zonnige dagen, omdat de gasketel sowieso zijn eigen boiler op temperatuur moet houden, en er dus gasverbruik is, zelfs al is er genoeg warm water in de zonneboiler
OptieB lijkt ongunstig op niet-zonnige dagen, omdat het water in de zonneboiler niet warm genoeg is. Op momenten dat de waterbehoefte groter is dan de inhoud van de kleine gasketelboiler, heb je koud water
OptieB lijkt ongunstig omdat ketels die hiervoor geschikt zijn duurder zijn dan ketels voor optie A

Toch raadt men ons optieB aan. Zijn er argumenten om optieB boven optieA te kiezen ?

We gaan niet uit van een bestaande situatie maar wel van een nieuwe situatie, waarbij zowel de gasketel als de zonneboiler kunnen gekozen worden

Alvast bedankt

Reacties

Beste,

Waarschijnlijk zullen ze bij optie B werken met een boiler-laad-systeem die direct WW kan maken op vraag, anders kan je niet eens een bad vullen.

Zowel bij optie B als optie A zal ketel altijd een deel WW opwarmen tenzij je dit in de zomer volledig uitschakelt. Meeste ketels/regelingen zijn standaard ingesteld dat bij optie A bovenste spiraal van zonneboiler wordt opgewarmd, bij optie B dat kleine boiler wordt opgewarmd.

Bij optie B wordt altijd de volledige boiler opgewarmd of deels opgewarmd door de zon , als er genoeg zon is zal het water dat van de boiler komt die naar de ketel gaat warm genoeg zijn en hoeft ketel niets bij te warm.
In het geval er minder zon is zal er lauw water naar ketel gaan en hoeft deze minder bij te warmen dan koud water.
In het geval er geen zon is zal ketel volledig moeten werken.

Bij optie A gaat ketel bovenste deel van boiler opwarmen en is er al minder boilerinhoud over die de zon kan opwarmen.
Maar bij meeste regelingen wordt vanaf het moment er genoeg zon is de boilertemperatuur voor de ketel onderdrukt.

Ook een tip : Laat een thermostatische mengkraan plaatsen op WW, zo kan de boilertemp voor de zon hoger ingesteld worden.
 

Ik zit ook met een gelijkaardig probleem. Ik kan een 600l inox vat kopen met een vat ook in inox van 109l voor sanitair warm water.Net hieronder in buffer zit een 3kw weerstand voor opvang van pieken.

Het SWW vat is gegolfd om zo makkelijker de warmte op te nemen van het om en onderliggende water. In het buffervat onderaan zit een 15m lange warmtewisselaar voor solar. Graag had ik daar 4 collectoren van elk 20 buizen op aangesloten. verder heeft dit buffervat nog 4 in's en outs voor andere warmtebronnen.

Gezien de huidige situatie (prijs mazout)zou ik graag een warmtepomp lucht/water aansluiten voor mijn radiatoren te verwarmen. (er is geen vloer of wandverwarming aanwezig). tijdens de erg koude dagen zou ik op een tweede in en out wil ik mijn mazout systeem aansluiten.Als er binnen pakweg 10 jaar bijna geen vraag naar mazout meer is (dankzij warmtepompen e.a.)zakt die prijs en kan ik de verhouding warmtepomp/ mazout aanpassen. Verder heb ik nog een titanium warmtewisselaar op de kop kunnen tikken voor tijdens de warme maanden mijn zwembad wat extra warmte te geven. Zo blijft er nog 1 in en out over. Die kan op hold voor later een pelletkachel of zo. Is nu niet nodig wegens 15kw houtkachel die heel de winter bijna aan staat.

Vraag eigenlijk is. Is die polaris warmtepomp die tot bij -20 55° maakt geschikt tot hoeveel buitentemperatuur zal zijn omdat die bij bar koud weer (+- 2 weken per jaar) toch niet zal aanstaan vanwege houtkachel en hybride met mazout?

tweede vraag is welke sturing te voorzien voor zo een systeem?

derde is het SWW vat van 109l wel voldoende snel terug zal opwarmen als bv. eerst iemand een douche neemt en dan iemand anders een bad?    

Optie A is vooral aangewezen als je behoefte hebt aan veel SWW (veel gebruikers), voor woningen met 2-3 gebruikers is optie B gunstiger met meer benutting van zonnewarmte. Bij optie B (boiler alleen verwarmd door zon) is het ook interessant om wasmachine en vaatwasser aan te sluiten op de zonneboiler. 

Beste gaston, maak een eigen topic aan voor jouw vraag want jouw vraag is zeker niet gelijkaardig...

Waarom neem je geen zonneboiler in combinatie met een condensatieketel met platenwisselaar ?

Je voert het opgewarmde water uit de zonneboiler aan en de platenwisselaar verwarmt ogenblikkelijk bij tot de gewenste temeratuur. Zo heb je onmiddelijk warm water zo veel je wil en je recupereert alle mogelijke warmte uit de zonneboiler , hoe veel of weinig ook.

Bovendien verspil je geen energie aan het warm houden van de boiler in de cv ketel.

gooltjes,

Word al een beetje toegepast met  PV panelen  en gas CV installatie+wboiler.

Bij Pv produktie word elektische boiler voorverwarmd lage stand,

voor wateraanvoer CV boiler.

Sterk verminded gasverbruik.

kan voor PV heel het jaar.

 

Zonneboiler en gas Cv  met één boiler

en met http://www.internetwebshop.nl/webshop/4833/Warmtewisselaars_RVS.html

Circulatiepomp van CV (dubbel sturing, met voorrang CV ketel )

Circulatiepomp van/naar water boiler over warmtewisselaar laten lopen.

Boiler kan opwarmen met Thermische panelen

of met voorrang regeling  warmte vraag van Cvketel.

Chris

 

 

dubbel

 

je moet hier eens een beetje lezen

http://www.familie-kleinman.nl/energie/?page_id=101

Dit is de enige manier om het rendement van de zonnecollectoren te maximaliseren en dus een zo groot mogelijke opbrengst te hebben.

Die berekening gaat uit van compleet verkeerde veronderstellingen: nl. dat een zonneboiler in de winter ook aan 60 graden gaat geraken. Een collector heeft een hogere oprbengst als het temperatuurverschil tussen buffer en collector zo groot mogelijk is. Daarbij denken ze aan verbruik in aan-uit termen en da's dus compleet fout. Ze moeten de berekening maken in kWh, niet in liter water aan 60 graden.

wij hebben 10 jaar optie B gebruikt maar je vergeet wel één belangrijk itme in deze

 

een thermostatische kraan tussen je zonneboiler en doorstromer (klein intern boilertje) deze stel je in op 65°C en zorgt ervoor dat warm water van zon NIET via ketel gaat, maar rechtstreeks naar de kranen

 

zoals deze : 

 

maar in volle zomer ging de ktel natuurlijk volledig uit

 

 

Dit is een mengkraan die er voor zorgt dat het water naar het circuit begrenst is. Om rechtstreeks naar de leidingen te sturen heb je nog een 3-weg kraan nodig. Als je dat hebt kan je de ketel ook volledig uit zetten als het water in het buffervat warm genoeg is.