CV pelletkachel of thermokachel in passiefwoning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wie heeft er thuis in een passiefwoning de combinatie cv-pelletkachel of thermokachel (hoe je het ook wil noemen) met een zonneboiler?

Wat zijn jullie ervaringen?

De kachel springt enkel op als de temperatuur in de zonneboiler te laag is. Een eerste vraag die ik mij daar dan bij stel is: gaat de kachel dan wel branden als je thuis bent. Stel dat de temperatuur in de boiler onder zijn drempelwaarde zakt rond 13h. Kachel springt aan maar er is niemand thuis om van het vlammenspel te genieten.

Hoeveel liter is jullie buffervat? Is 500L voldoende om de kachel lang genoeg te laten branden.

Welk merk en type van kachel raden jullie aan. Moet het echt een volledig luchtdichte kachel zijn?

Welk vermogen (water/straling) heeft de kachel?

Reacties

Beste,

 

Ik heb wel geen passiefwoning maar misschien wel een antwoord op uw vragen.

 

Vooraleerst, een kachel is een verwarmingstoestel dat warmte direct aan de lucht af geeft en een ketel geeft warmte aan water af om dan via radiatoren of vloerverwarming deze af te geven aan het huis.

 

Er bestaan verwarmingsapparaten die zowel kachel als ketel zijn, maar worden meestal kachel met watermantel genoemd. Deze hebben het probleem dat je een groot deel van de warmte afgeeft aan de woonkamer (waar deze dan meestal staat) en de rest van het huis de warmte via het CV systeem moet ontvangen. Dit kan worden opgelost, maar hier moet wel goed over nagedacht worden. Ook is de opslagruimte voor pellets beperkt in een pelletkachel en is deze meer bedoelt voor bijverwarming en niet als primaire warmtebron.

Verder hebben pelletkachels een nogal nerveuse vlam (zie youtube) en is het echt niet zo aangenaam en gezellig om naar te kijken als een houtkachel.

 

Wil je verwarmen met pellets, van is een ketel de aangewezen keuze, er bestaan ook oplossingen voor zeer kleine verbruikers (passief of laag energie woningen) met pellets.

 

Een buffervat voor een pelletketel of kachel is zeker aan te raden en 500L is geschikt voor vermogens tot 20 a 30 kW. (ook een beetje afhankelijk van het afgiftesysteem).

 

Pelletkachels zijn best luchtdicht, omdat het volledig geregelde brandtoestellen zijn die zelf gaan regelen hoeveel lucht er wanneer bij moet.

 

De meeste pelletkachels hebben maximale vermogens tussen de 4 en 10 kW, pelletketels beginnen bij 4 en kunnen gaan tot 250 (maar op die vermogens zijn houtchips weer interessanter).

De vermogensverhouding straling/water voor kachels met een watermantel is hard afhankelijk van het model en fabrikant, het zit meestal rond de 1:5.