Daikin Altherma of Mitsubishi Ecodan

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We gaan een L/W WP installeren in onze ZLEW HSB( warmteverlies bij -10° 4500 w. Netto warmtebehoefte 20w/m²).Vloerverwarming 100m².

Keuze:
Daiki Altherma ERLQ006CAV3 6 kw (backup 3kw)+ binnenunit met Boiler 260L
Als ik alles ingeef in de software van Daikin dan geeft de simulatie aan dat de backupheater nooit in werking zal treden tot -15° buiten.Waarschijnlijk wel om het water in de boiler tegen legionella te beschermen.
Het kleiner model van 4kw moet wel de backup heater gebruiken + hier kan ik geen binnenunit met boiler van 260 L koppelen.
of

Mitsibishi Ecodan PUHZ-SW75VHA (dus 7.5 kw) met 200L buffervat + 300L boiler
i.v.m. de Ecodan: heb ik dat buffervat 200L nodig of kan dit ook zonder? Wat is het nut? 7,5 kw is ook wat over gedimensioneerd niet?
Het kleiner model is 5kw, en geeft maar 2.8 kw bij A2/W35? 'zie gegevens in bijlage)

Op basis van wat kan ik mijn keuze maken?Iemand ervaring met een van de toestellen? Iemand die een gefundeerde meing kan geven welk toestel te kiezen?

Alvast bedankt,

Reacties

Of een Michl lucht/water-warmtepomp split 4,9 kW voor € 1.100 incl. BTW. Misschien een beetje krap bij -10°C maar dan zet je er gewoon een elektrisch vuurtje bij, dat zal hooguit enkele dagen per jaar nodig zijn.

 

http://www.michl-waermepumpen.de/index.php/shop/heizungs-waermepumpen/luft-wasser-waermepumpen-typ-split

 

Met een warmtepomp heb je geen warmtebuffer nodig of je zou de warmtepomp zoveel mogelijk overdag willen laten draaien voor een betere COP, in dat geval kun je die warmte ook bufferen in de betonvloer (die je toch al hebt). Verder vind ik de SWW-boiler van 260 liter wel erg groot. Met 4 personen heb je in principe al voldoende aan 120-150 liter, meer is onnodig duur en waarschijnlijk ook verspillend.

zelf hebben we de Daikin 4K Altherma met 180l vat. Voor hier vooralsnog ruim voldoende (4 pers., waarvan 2 < 6 jr). We hebben wel een douche WTW (rendement ca 40%, volgens foldertje ...)

Verder ongeveer zelfde situatie: ca 100m2 verwarmd oppervlak en een berekende behoefte van 22/23 w/m2 dacht ik. We hebben daarnaast een (kleine) massakachel (vermogen 1,5/2 kW). Dit is de eerste "winter" dat we volledig met de wp en kachel werken. We hebben hier heel veel massa en de warmtepomp draait enkel overdag (zoals Ingir aangeeft vaak tegen beter rendement) . Omdat we nogal wat mooi sloophout hebben, krijgt de kachel voorlopig nog wat prioriteit en draait de wp als achtergrondverwarming

De warmtepomp bevalt goed en kan het tot nu toe op zijn sloffen aan. Backup unit springt enkel 1 keer per week aan om de tank op te warmen naar iets van 60 graden.. Dat is eigenlijk iets wat ik acheraf anders zou doen: ik denk dat ik liever een klein (ca 100/150l) buffervat met een doorstroomsysteem en een electrische "naverwarmer" had gehad. De temperatuur zou dan niet veel hoger dan 30/35 graden hoeven te zijn. In combinatie met de douche WTW waarschijnlijk ook ruim voldoende en minder verliezen en ook geen backup-unit nodig en de warmtepomp draait dan behoorlijk efficiënter

Ander nadeeltje zijn de bovenaansluitingen op de binnenunit. Die "lekken" behoorlijk wat warmte weg, is wel niet helemaal verloren, maar ik heb idee dat de buffer daardoor sneller warmet verliest dan ze in het foldertje vermelden :-)

Ik kan niks zinnigs van de Mitshubishi zeggen!

 

Ingir,

bedoel je dus dat het buffervat van 200L overbodig is?

Ik denk dat mitsubishi altijd werkt met zo'n buffervat?

 

Daikin heeft nu ook de alterma solar met een doorstroomboiler. http://www.daikin.be/nl/voor-bij-u-thuis/oplossingen/verwarming/lucht-water-warmtepomp-isu/index.jsp

is dit een betere oplossing?

Een warmtepomp heeft in principe geen buffervat nodig omdat de warmte uitsluitend geproduceerd wordt als er behoefte is aan warmte. Dit wordt automatisch geregeld via kamerthermostaat/WAR, er is geen noodzaak om warmte te bufferen.

 

Bij lucht/water-warmtepompen kan het wel interessant zijn om warmte te bufferen om te voorkomen dat de warmtepomp moet draaien tijdens de koudste uren van het etmaal (nacht, vroege ochtend) wanneer het energetisch rendement van de warmtepomp het laagst is. Zeker in combinatie met zonnepanelen is het gunstig om de warmtepomp vooral tijdens zonuren te laten draaien en de dan overtollige warmte te bufferen. Zonpanelen zorgen voor zonnestroom voor de warmtepomp en de buitentemperatuur is tijdens de zonuren op z'n hoogst zodat de COP beter is.

 

Meestal kan die extra warmte prima opgeslagen worden in de aanwezige betonvloeren via de vloerverwarming. Een buffervat is eigenlijk alleen nodig als de woning geen betonvloeren (of funderingsplaat) heeft of als je in korte tijd veel warmte moet bufferen van zonnecollector en/of houtkachel. Tijdens de bouw kun je hier al rekening mee houden door de betonvloer op de isolatie te leggen (in plaats van de in BE gebruikelijke isolatie op de betonvloer) en de vloerverwarmingsbuizen in het beton te plaatsen. Ook predallen zijn zeer geschikt om vloerverwarmingsbuizen in te storten voor een grote buffercapaciteit.

120-150 l voor 4 personen met enkel een kleine wp is te nipt.  Ook omdat je boiler maar op een goede 50°C zet en niet hoger.    1 bad laten vollopen en andere gebruikers hebben snel beperkingen. 

Daarbij komt ook dat je SWW buffer niet bij iedere water afname direct wil laten opwarmen met de WP.  Je wil immers een hoge COP halen voor SWW en dus wacht je een beetje zodat er ook wat kouder water in de buffer zit.  Je wacht daarom tot er onderaan in de buffer 'genoeg' koud water zit eerder dan dat je al begint terug op te warmen als het water onderaan bv 40°C. Je wacht liever tot er in de buffer water van 20°C (en dan kan het boven in de boiler nog wel warm zijn).  Daarom is er ook nauwelijks een warmtepompboiler fabrikant die zulke kleine boilers op de markt brengt. 

Met een gasketel die sneller de boiler oplaadt en een hogere temperatuur kan leveren zonder groot rendementsverlies kom je met de kleinere SWW buffer wel toe. 

Walter

Eigenlijk moet deze beslissing genomen worden door de epb man.

Mijn epb man beweert dat de "epb  cop" maar 1.05 is voor de Daikin pomp????

Dat zou zo zijn omdat er een 9 kw hulp weerstand in zit.

 

eddy

 

ps ondertussen met daikin gebeld, en zij zullen hetb bekijken

Een ligbad is niet voor ieder huishouden een vanzelfsprekendheid, vanuit ecologie vind ik een ligbad ook niet een goede keuze. Als je desondanks een ligbad wilt zul je ook een grotere boiler moeten nemen maar dat wil niet zeggen dat dit noodzakelijk is. Met lavabo en enkele keren per week een douchebeurt ben je wel goed bezig. En dan douchen uiteraard met een waterbesparende douchekop van zo'n 5 liter per minuut en de douchebeurt beperken tot hooguit 5 minuten. Als je liever langer doucht met een regendouche heb je waarschijnlijk ook een grotere boiler nodig maar noodzakelijk is het nog steeds niet.

 

Met 4 personen die allemaal achter elkaar douchen, 5 minuten met de spaardouchekop, heb je 100 liter water van 40°C nodig. Het is dan ook niet nodig de boiler hoger op te stoken dan 40°C, zeker met een WP is het belangrijk de watertemperatuur zo laag mogelijk te houden.

 

Als halverwege de boiler de temperatuur gemeten wordt zal pas halverwege de derde douchebeurt (25 liter per beurt) de sensor een lagere waarde meten en beginnen met opwarmen van de onderste helft van de boiler. Bovenin zit dan nog zo'n 40 liter van 40°C waarmee nummer 3 z'n douchebeurt kan afmaken en nummer 4 ook nog voldoende heeft. Ondertussen is de WP begonnen met het verwarmen van de 40 liter koud water onderin de boiler. Binnen 60 minuten kan de boiler weer volledig opgeladen zijn.

 

 

En die epb cop is wel juist, enkel is dat helemaal geen cop... dit is een rechtstreekse conversiefactor naar primaire energie die berekend word in epb. Deze is idd afhankelijk van de aanwezigheid van den weerstand en de vermogens van de wp en de weerstand. Deze waarde is voor L/W systemen meestal nkret erg hoog...

Beste

mijn leverancier is wel 100 % groen, en mijn pv panelen ook. Verder is het zo dat de weerstand intern als 3 kw of als 9 kw kan aangesloten worden.

 

Verder vraag ik me af of de opwekking van electriciteit in belgie (= kernenergie ;<((()  zoveel co² uitstoot dan een seasonal cop van 3.5 volledig kan verdwijnen???

 

eddy

ps zou een normaal mens (geen ingenieur zoals ik ) iets snappen van epb???? en zal een normaal mens zich gedrag aanpassen op basis van iets wat gemaakt is om niet gesnapt te worden ? Weet iemand wat "bij ontstentenis" is? Weet iemand wat "non preferente " betekend? Waarom spreken ze geen nederlands???

 

ps tot zover mijn ergernis, het lucht op ;-)))

 

De conversiefactor voor elek volgens epb is 2.5. En de SPF voor een l/w wp met elek weerstand volgens epb komt niet aan 3.5, eerder ergens rond de 2.5. Vandaar dat de factor om om te rekenen naar prim energie voor uw wp met elek weerstand rond de 1 ligt... epb kijkt verder enkel naar de aanwezige weerstand, aangesloten of niet.

En zijn ingenieurs geen normale mensen mss ? :-)

Gr, toon

Beste

een conversie factor van 2.5 komt overeen met een all in rendement van 40% . Daar 50 % van alle electriciteit uit kernerergie komt  (co2 = 0) moeten de overige centrales wel heel slecht zijn...

Wel raar dat een weerstand van 3 kw een andere waarde heeft dan een van 9kw, alsof 3 uur 3 kw meer co2  zal veroorzaken dan 1 uur 9kw. Wel belangrijk voor de gebruiker daar dit 6 e punten verschil maakt, en dat voor een weerstand die enkel dient om de legionela cyclus (65°) mogelijk te maken.

Ik heb heel hard mijn best gedaan voor het epb dossier, maar kan het echt niet meer au serieux nemen. Het dient waarschijnlijk ergens voor, maar zeker niet voor de groene gedacht....

Wanneer mensen opzettelijk moeilijke taal gebruiken (bij ontstentenis, ....) gebruiken hebben ze meestal wel iets te verbergen

eddy

 

 

 

De conversiefactor van 2,5 is internationaal min of meer vastgelegd. Nucleaire energie is hier niet bevoordeligd omdat de omzetting in elektriciteit nog langs het klassieke procédé gaat, waar de conversiefactor zelden hoger ligt dan 2,5. Zelfs in frankrijki is dit het geval.

 

Als men zo redeneert is het voordeel van een warmtepomp miniem. Ik versta niet hoe de EPB aan een voordeel van 6 punten kan komen. Het is echter op gebied van CO2-uitstoot dat de warmtepomp veel voordeliger is. Maar in princiep wordt deze uitstoot wel vermeld op het EPB-dossier, maar wordt er geen rekening mee gehouden.

Beste

ik heb zopas nieuws gekregen van Daikin.Er moet volgens de epb regels een 9 kw weerstand ingevuld worden , ook al is er maar een 3kw gebruikt. Dit maakt een verschil van 6 E punten...

 

 

Ik snap dus weinig van de epb, Daikin duidelijk ook niet, wie dan wel? (of zou Daikin opzettelijk hun klanten met 6 e punten opzadelen)

 

Volgens de spec van Mitsibihi is er daar een kleinere weerstand (2 kw), ik zou dus zeker voor de Ecodan gaan !!! Daikin is ngelijk niet geschikt voor epb.

 

eddy

ps er werken  1500 mensen bij daikin in oostende, duidelijk te veel in de productie en te weinig bij de  lobby...

 

Technisch zullen beide wp gelijkwaardig zijn. Voordeel daikin dat je vermoedelijk meer techniekers vindt die kunnen helpen bij problemen.

Ivm.met vermogen bij 2 graden: de warmtepomp kan in verschillende vermogens draaien. Hoe lager het vermogen hoe hoger het rendement. In de specs zetten ze daarom graag het vermogen en rendement bij deelvermogen. Dus ik vermoed dat het maximaal vermogen bij 2 graden hoger is (ze geven bij lagere temperaturen een hoger vermogen, een wp die een hoger vermogen kan leveren als het kouder wordt ken ik niet).

Walter

Kan je de weerstand niet uitschakelen? Of een verklaring van de fabrikant dat de weerstand niet gebruikt is (in de instellingen uitgeprogrammeerd). Voor de koelfunctie weet ik dat dit zo is, maar ik meen mij te herinneren dat dit ook kan voor de electrische weerstand.

Voor de weerstand is een verklaring van fabrikant of installateur niet voldoende. Als de weerstand standaard aanwezig is, moet hij ingerekene worden, zelfs al werd hij geblokkeerd, afgekoppeld of verwijderd... enkel als de weerstand bvb een optie is, en deze niet voorzien werd, mag je deze weglaten uit de berekening.

Mvg, toon



@lacroix nee, ik heb het gevraagd aan Daikin , en het mag niet van EPB

@toon meer nog, zelfs als de de weerstand aangesloten is op een circuit dat maar 16 ampere aan kan, dan nog moet de weerstand als 9 kw aangerekend worden . Nogmaals een bewijs dat epb te idioot is voor woorden, en zeker NIETS met de realiteit te maken heeft,  en dat zelfs Daikin er niets meer van snapt( ik ook niet). Echt klote voor de 1500 werknemers die in oostende er nog van uitgaan dat ze iets concreets moeten produceren (ipv papiertjes)

 

eddy

ps voor alle duidelijkheid, de overheid gaat hier niets aan winnen, ik laat ALLE afwerkening door nederlandse aannemers doen, waardoor de belgische overheid minstens  10 500 euro btw gaat mislopen, laat staan belastingen op aannemers. Op zijn minst betaal ik dan minder mee aan het pensioen van deze sukkels.