Dakisolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onder mijn zadeldak zit 6 cm minerale wol. Ik wil nu gaan bijisoleren tot 16 cm.
Probleem is wel dat die 6 cm afgewerkt is met aluniniumfolie (dampscherm).
Mag ik daar gewoon 10 cm tegen duwen of moet de bestaande isolatie eerst verwijderd worden (serieuse meerkost en veel afval)?
2 Dampschermen kan natuurlijk niet goed zijn veronderstel ik?

Bedankt, Jo.

Reacties

 Johan,

 

Zoals je zelf al aangeeft. Het ene dampscherm van de 6cm isolatie zou je er best van tussen halen. Spijtig van de extra kosten en de verloren isolatie maar als je van 6cm naar 16 cm gaat lijkt me dit een verantwoorde keuze.

 

Wat betreft het afval heeft Rockwool een retour systeem met een recyclagezak die men komt ophalen. Als uw isolatie van dit merk is tenminste...

Je kan de bestaande damprem perforeren. Hoe meer gaatjes hoe beter.

Johan,

 

het is natuurlijk minder ecologisch maar je kan ook verder isoleren met PUR of PIR....

Ik zou geneigd zijn te zeggen dat je nog steeds een tweede dampscherm nodig hebt, maar bij mijn ouders heeft een dakwerker geïsoleerd met eerst rotswol tussen de kepers (met aluminumfolie) en dan pur platen zonder verder dampscherm.....

Als het nieuwe dampscherm (datgene aan de warme kant) beter is dan het reeds bestaande dampscherm (eventueel kan de tip van wgb daar diensten bewijzen), dan zou ik me daar niet te veel zorgen om maken, maar, 10 cm is ruim onvoldoende, dat is zelfs niet genoeg om in aanmerking te komen voor subsidies, want rotswol van 0.1 meter dikte, in het optimistisch geval met een lambda van 0.035 W/mK, dat geeft een thermische weerstand van 0.1/0.035 = 2.86 m²K/W, en om in aanmerking te komen voor subsidies is minstens 3 vereist.

Om een beetje 'onder de mensen te kunnen komen' mag je gerust 20cm of meer bijsteken.

veel succes

 Idd Patrick,

 

Ik had zover nog niet gedacht, 20cm zou meer op zijn plaats zijn. Dus 14cm bijsteken.

Gaat niet, ik heb een spanten dak, met spanten van 16 cm.

Er zit al 6 cm, dus nog plaats voor 10 cm.

Ik moet nu al  al mijn  (houten) plafonds afbreken, grootse werken zijn dat!

 

Johan.

 

Johan, als er zoveel werken bij komen kijken, zorg dan dat het de moeite is. bvb de spanten helemaal vullen en dan over de spanten een harde rotswolplaat of een styrodurplaat of zo van 10cm, of dwars op de spanten een nieuw lattenwerk dat je opnieuw kunt opvullen.

Het zou echt zonde van de inspanning zijn als je het bij 10 bijkomende centimetertjes zou houden. Uw toekomstige energierekeningen in gedachten...

Ik moet ook oppassen voor de hoogte van de plafonds op de slaapkamers.

Ik heb daar kasten gemaakt van vloer tot plafond (10 cm passtuk boven kast).  Ik heb ook schuine kanten op de slaapkamers, als deze 10 cm lager komen, ziet de kamer, en haar mogelijkheden, er plots heel anders uit!

 

Ideaal zou zijn ;: de pannen eraf, panlatten eraf,  dan isolatiestroken langs boven met metalen panlatten er al op, pannen terug erop. Dit heb ik eens gezien op de beurs, niet overdreven duur (ik dacht 30 a 35 euro, zonder werk), maar ik ken de verkoper/aannemer niet meer.

 

Zal het nog eens goed bekijken.

de isolatiestroken met latje om de pannen achter te haken, is dat niet isotec ?

google er maar eens naartoe...

Ik vrees dat het met dit systeem een groter probleem is dat je al een laag rotswol met dampscherm hebt steken.

Het meest dampopen materiaal moet normaliter aan de buitenzijde liggen, of vergis ik me hier?