dakisolatie:pro clima aansluiten op roostering

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag iedereen,

Dit is mijn situatie:
* De muren van mijn huis zijn geïsoleerd met 2x5cm mupan glaswol isolatie.
* Mijn dak (kepers165mm en nogmaals uitgedikt met 85mm) wil ik isoleren met papiervlokken .
* Mijn zolderroostering is geïsoleerd met papiervlokken (manueel uitgestrooid tussen de balken op gepleisterde stucanet => is dit ok?) en daarboven OSBplaten (zonder formaldihyde) als vloer. Ik heb echter de roostering in hoeken van mijn dak nog niet geïsoleerd met papier vlokken omdat ik daar maar moeilijk met osb platen kan afwerken wegens ventilatiebuizen, waterbuizen en afvoers (de foto die ik genomen heb geeft een beetje een vertekend beeld want daar zijn er juist geen buizen). Ik wil daarom de roostering daar niet met papiervlokken isoleren maar met een niet stoffige isolatie die ik bloot zou laten (ook geen glaswol want als ik daar dan eens in moet kruipen om iets te repareren moet ik dan ook een maskertje aan doen). Ik dacht misschien aan houtwol? Iemand een ander idee?

Mijn eigenlijke vragen zijn:

* Hoe moet ik het pro clima papier winddicht laten aansluiten op mijn roostering? Ik zie het echt niet voor me.(zie foto)

* moet ik ter hoogte van de verticale zijwanden van de zolder het gat aangeduid op de foto dicht maken zodat dit een apart compartiment wordt of laat ik dit open. Als ik het dicht moet maken mag dat met osbplaat (=niet dampopen). Ik zou het ook dicht kunnen maken met overschotten celitplaat.

bedankt voor jullie feedback!
David

Reacties

Beste,zoals ik zie ben je goed bezig.Je vragen zijn opgelost wanneer je je dak tot tegen de roostering laat aansluiten met Pro-Clima.Gemakkelijk zal dit niet zijn maar het is echt noodzakelijk om de isolatieschil rond te maken.

U moet echt je Pro-clima doek(of nog beter Intello) op de spanten nieten tot op de muurplaat en alles goed dichtkleven De banen van de rol aan mekaarkleven ,tegen de spanten kleven en tegen de muur.Gebruik voor alles de juiste tapes en hulpmiddelen.Dan moet je overlangs een steunlat aanbrengen van5x2.5 om de 35cm(of aangepast naar het materiaal waarmee je je zolder wil bekleden) en zeker een lat op de overlangse naad.

Veel moed en succes met je vooral nuttige isolatiewerken.Grtn Jos Hofman

Bedankt voor de info!

Doordat ik de spanten uitgedikt heb kom ik met het clima papier op de stucanet terecht en niet op de steenplaat. Is dit ok op te verlijmen op de stucanet?

 PS: 75euro/m³ excl btw om isofloc papiervlokken in te blazen (damprem koop en plaats ik zelf): is dat een juiste prijs? Anders worden er geen extra werkuren meer aangerekend.

groetjes

David

Hallo beste David,

Eerst: langs binnenzijde werk je LUCHT-DICHT, dus absoluut geen kieren, spleten, ... perfect aansluitend (luchtdicht) aan alle omgevende bouwdelen (en materialen). WIND-DICHT is voor de buitenzijde (jou Celit platen) en is als het ware een categorie minder 'perfect' dan luchtdicht.

Tweede: ProClima is een merknaam. Zowel DB+ (= gekende blauwe damprem) als Intello zijn van ProClima. Ik zie niet in waarom Intello 'beter' is voor toepassing in een hellend dak. Ik weet niet waarom dat 'advies' hierboven staat, maar dat klopt niet.

Derde: aansluiten aan pleisterwerk doe je ofwel met bvb. dichtingskit (type OrconF of Ecocoll) als het reeds bestaand pleisterwerk is. Anders moet je een wapeningsband (bv. Contega PV) aanbrengen aan DB+, welke later mee ingepleisterd wordt, zodat je een luchtdicht geheel krijgt.

Vierde: Waarom isoleer je dat stukje niet met papiervlokken. Dat kan perfect. Je kan ze gewoon open laten liggen. Houtwol is vrij stijf voor deze toepassing. Maar het is mogelijk (ook vlaswol, schapenwol, ...).

Als je zo'n luchtdicht wil afwerken (wat altijd moeilijk is met spanten), en je wil geen honderden doorboringen gaan aftapen, dan laat je de damprem van het schuin deel, gewoon doorlopen op het verticale deel en kleef je de damprem luchtdicht op de vloer. Alleen goed opletten met het ondersteunend latwerk en de nieten dat je de hoeken niet losscheurt bij het inblazen. (Je kan beter een plooitje laten in de overgang).

Een algemene vraag: als je niet 100% vertrouwd bent met dit soort werken, waarom vraag je geen advies aan de verkoper van de damprem (en papiervlokken), of waarom vraag je geen advies aan jou papiervlokken-blazer? Het isoleren van je zolderroostering moe(s)t ook met een dampremmende laag aan de warme-zijde ... (dus niet je OSB platen). Het zal vermoedelijk niet direct een probleem gaan vormen ... maar vraag zo'n advies toch altijd aan je leverancier VOOR je de werken uitvoert.

Groeten,

Filip