Dakkonstruktie om zeep of valt het nog mee

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Na lang twijfelen heb ik gekozen voor een plat dak ingeblazen met cellulose .
Opbouw Epdm ,Osb 3 22mm ,Roostering 30 cm opgevuld met cellulose ,intello plus als vochtremmer ,leidingspouw (plafonlatten 22 mm hoog) gyproc.
De werken zijn uitgevoerd , de intello is uitgetest door middel van een blowerdoor en de wienigefouten zijn eruitgehaald .

So far so good denk ik dan maar nu komt de aap uit de mouw ,de gyproc is nadien bevestigd met vijzen van 35 mm
( ben ik te laat te weten gekomen , had gevraagd aan de plaatser om 30 mm te gebruiken maar helaas ) dat wil zeggen dat deze overal mijn intello doorboren .

Ik heb een test gedaan met een plafondlat + een gyproc + de intello en ik heb gezien dat de intello zich wel goed sluit langs de indringende vijzen ,ook word de intello in de konstruktie door het inblazen van de cellulose tegen de plafondlat gedrukt .

Mijn vraag is nu, zal de waterdamp tussen de vijzen en de intello kunnen indringen en zo mijn konstruktie aantasten ,of is de hoeveelheid vocht die daaardoor nog doordringd te gering om schade te kunnen aanrichten .
het gaat om ongeveer 3000 vijzen op een oppervklakte van 120 m² .

Help mij aub ik heb al enkele slapeloze nachten achter de rug.

Reacties

Ik heb die vraag ook eens gesteld aan een architect die zelf onlangs een passief huis gebouwd heeft. Daar waren de plafondlatten die het intelloscherm vast hielden vast genageld. Ik stelde mij dan ook de vraag of deze nagels niet allemaal kleine gaten waren. Zij vertelde me dat in de PHPP berekening geen rekening werd gehouden met deze gaten(nagels) omdat hout op hout zo goed als luchtdicht aansluit.

Ja , dat is inderdaad geen probleem ,in ons geval gaat het echter om de gyprocvijzen die eerst door de gyproc ,dan door de plafondlatten en dan pas door de intello gaan. Het is geen plafondlat ,intello ,badding maar Gyproc ,panlat ,intello ,cellulose . Ik ben vooral bang dat er teveel vocht in de construktie zal komen tijdens de wintermaanden . Wij zijn vandaag nog op de bouw geweest ik heb daar nog een stukje intello gevonden en daar nogmaals een vijs ingedraaid , daarna heb ik er eens op geblazen en de intello lijkt toch goed rond de vijs te spannen . Maw. moet ik redelijk hard blazen om er lucht door te krijgen , maar ja 3000 gaatjes . Intussen is de gyproc helemaal afgewerkt ,moeyt het werk vooruit en is het budget bijna op dus ik hoop echt dat die gaatjes geen probleem zijn .

Alvast bedankt voor je reactie .

Hopelijk kan er mij iemand verder helpen .

                                                                                                          Groeten

maakt voor u toch niets uit

 

stuur vandaag nog een aangetekend schrijven aan die firma met vaststellingen, en vraag om alles op te lossen zodat het dampscherm weer DICHT is

en zolang geen reactie, ook geen betalingen doen (ook zo vermelden in brief)

 

 

 

Plaatser is dichte familie die mij uit de nood geholpen heeft ,heeft de gyproc perfect geplaatst maar kent niet echt het belang van een dampremmer.

Hij had geen vijzen van 30 mm en heeft ter goeder trouw 35 mm gebruikt

Mijn vraag is echter zal er vocht in de isolatie migreren langs die toch wel erg kleine openingen of zal dit meevallen en geen problemen geven .

Het gaat over een nieuwbouwwoning met  ventilatie systeem c+.

Ik zou me met een intello en 30cm cellulose niet al te veel zorgen maken. Cellulose is een buffer en de intello gaat in de zomer uitdampen.

Is er een badkamer onder de gyproc?

Als die edpm aan de buitenkant zit is deze een sampdichte afsluiting. Met een damprem aan de binnenkant heb je wel een probleem voor de toekomst.

Vocht van je woonhuis uit trekt geleidelijk door de damprem en kan niet weg door de edpm laag. Die is dampdicht en ademd niet.

 

De koude kant hoor damp open te zijn. Zo kan het huiselijke vocht uit je dakconstructie weg.

 

Ik zie dat het een dampregulerende folie is.

Dan kan het goed gaan. Bedenk wel dat als je naar de gegevens rekend je een vochttransport hebt van zo`n 350 gram vocht per uur. Dit vocht komt je woning binnen als de difusie van de folie laag is. Dit moet wel weg geventileerd worden.

De intello is net gemaakt voor deze situatie.

Deze is in praktijk dampdicht in de winterperiode en dampopen in de zomerperiode. De dampdichtheid is afhankelijk van de omgevingsfactoren en deze zijn zo dat er meer damp uit kan in zomerse omstandigheden dan dat er in kan in winterse omstandigheden.

Er zijn trouwens veel betere omschrijvingen van het principe te vinden op internet.

Ik ken de folie wel maar niet onder dit productnaam. Het probleem kan wat dat betreft reuze mee vallen zoniet aan de orde zijn.

@popdrun:

 

Zoals je zelf al getest hebt: de vijs of nagel dicht zijn gemaakt gat zelf af. Uiteraard was het beter geweest dat het niet is voorgevallen maar ik zou er niet te veel van wakker liggen.

 

Eventueel moet je eens een Wincon huren, hetzelfde systeem als blower-door maar zonder meting. Ondanks het onder uw gyproc zit zou je er mss toch wel grote luchtlekken mee kunnen vinden (of een optelling van vele kleine lekken) mocht dat zo zijn...

Hallo,
Helaas kan ik je niet helpen, toch vermeld ik even hoe wij dit gedaan hebben.
Ik heb dezelfde opbouw, om dit te vermijden hebben wij vijzen van 25mm gebruikt waar enkel een keper voor de intello kwam.
Op plaatsen waar de roostering zat hebben wij 35/45mm schroeven gebruikt (door middel van smetkoord te gebruiken)

succes nog

Dirk

Als ik het goed begrijp moet ik mij geen zorgen maken ,gelieve dit te corrigeren ofwel te bevestigen graag met jullie argumenten erbij.

nog eens voor alle duidelijkheid de plafondlatten zijn haaks op de baddens gemonteerd.

Hoe moet ik dat zien of lezen die 350 gram vocht per uur,  genoemd dakoppervlak of M2 of M3.

Heel lang geleden heb ik een dakgemaakt met dezelfde isolatie materialen maar zonder damprem en ook bijna dampdichte dakbedekking op een OSB plaat.  Dus zou het geen probleem moeten geven.

Nog iemand ervaringen met deze situatie of een mening, laat maar komen .

Alvast bedankt voor alle vorige reactie 's !

 

Juust ff zeggen dat ik blij ben deze post gevonden te hebben, anders stond ik op het punt krak dezelfde fout te maken :o)

Schroeven van 35 op constructie en 25 waar enkel plafondlatten (22mm) zijn lijkt inderdaad beste optie

Anderzijds: mijn ellebogen zeggen me zo vaak "er wordt ZO vaak ZO veel verkeerd gedaan waar je nooit weet van hebt dus je ook geen zorgen over maakt én met wat geluk NOOIT iets van merkt", dus je moet al redelijk pech hebben dat één foutje je zuur opbreekt. Of zie ik het te simpel?

Na heel veel gepeins ende gepraat is mijn conclusie voor de situatie "te dampdicht onderdak": steek er geen badkamer onder, zorg voor goed (vochtgestuurde) ventilatie, kleef alles goed af en slaap op je 2 oren...

Wat ik me overigens veel meer afvraag: hoe goed kleven die afdichtingskits en -banden nog na pakweg 10 jaar?