dakpan: keramisch of beton? Wat is meest ecologisch?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij staan voor de keuze van onze dakpan.

Welke is nu het meest ecologisch: een keramische pan of een betonpan? De architect zegt een betonpan, want een keramische pan moet lang afbakken. Aan de andere kant zou de beton in de betonpan volgens anderen minder ecologisch zijn.

Wie heeft gelijk?

En vooral: wat leg je nu best op je dak? Mosgroei en slijtage waren vooral vroeger een groot nadeel van de betonpannen, met de coating van tegenwoordig zou dat voor het grootste deel verholpen zijn. En ze zijn best goedkoop.

Alle suggesties zijn welkom.

Groetjes,

Tania

Reacties

Volgens de NIBE-classificatie (mijn versie weliswaar daterend van 1998) hebben betonpannen milieubeoordeling 1c (beste keuze), terwijl dat voor keramische pannen 2a is (goede keuze). Betonpannen zijn dus de betere ecologische keuze.

Ik heb zelf sinds 4 jaar vlakke betonpannen op mijn dak liggen, nog net nieuw genoeg om voorzien te zijn van de actuele nieuwste oppervlakte-coating van het bekendste merk in ons land (zonder merken te noemen). Ik merk dat het oppervlak van de pannen tot nu toe inert blijkt aan mosvorming, verkleuring, enz.... Alleen aan de onderste rand van de pannen, daar waar het nat het langst blijft hangen, blijven de pannen tamelijk poreus en is de coating niet goed dichtend: Hier is dan ook een begin van mosvorming terug te vinden. Het zwakke punt blijkt dus de onderrand.

Desondanks ben ik nog steeds tevreden van de gemaakte keuze: goedkoper, milieurvriendelijker, mooi perfect vlak (estetisch strak), groot gewicht tegen wegwaaien...

De NIBE classificatie, goeie tip! Dat ik daar niet zelf aan gedacht heb, shame on me.

Wel ook leuk je eigen ervaring te horen. Mijn ouders hebben lang geleden bij de verbouwing van hun huis (25 jaar terug) ook voor de beterkoop betonpannen gekozen. Daar ligt nu wel wat mos op, en er zijn wat verkleurde vlekken zichtbaar, maar ik kan niet zeggen dat dat vreselijk veel erger is dan op een "gewoon" (lees: keramisch) dak. Vandaar dat we daar niet zoveel schrik van hadden. Er is ook nooit een pan weggewaaid (was sneldek). 

Dat maakt onze keuze in elk geval al wat makkelijker!

Groetjes,

Tania