dakraam triple beglazing of niet en rolluiken?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben van plan mijn ramen te vervangen en daar horen ook 2 dakramen bij. De dakramen zorgen in de zomer nu voor veel extra warmte. Daarom dat we graag een buitenzonwering willen en dachten dan aan rolluiken omdat dit heel goed de zon kan weren, ook het geluid extra dempt (regen) en je kan ineens fatsoenlijk verduisteren.

Nu ben ik de mogelijkheden aan het bekijken en heb van roto(de huidige zijn van het merk roto en dan is het gemakkelijk dat je dezelfde afmeting gebruikt) het dakraam WDF R75 met een isolatie waarde Uw van 1,3 . Er staat ook een zonnefactor bij van 0,59.
Daar zou ik dan eventueel een rolluik bij nemen.

Maar er is ook het sterker isolerende raam WDF R89E met een Uw van 0,84 en een zonnefactor Sw van 0,30.
Dit is dus triple glas en is ongeveer even duur als de combinatie dakraam WDF R75+rolluik. Maar gaat dit de zon sterk tegenhouden in de zomer?

De paar keer dat ik zonwerende beglazing heb moeten ondervinden in een warme periode, viel dat altijd dik tegen en sta dus heel sceptisch tegenover de zonwerende mogelijkheden van glas tov andere middelen (rolluik/zonwering langs buiten)

Wat is jullie ervaring hierover?

Arvid

Reacties

arvid, eigenlijk geef je zelf al het antwoord...

Rolluiken langs buiten zijn het meest effectief om de zonnewarmte buiten te houden. De betere beglazing het meest effectief om de warmte binnen te houden.

Als je in dit geval zorgt voor een goeie luchtstroom tussen de rolluik en het glas warmt de ruimte ertussen niet teveel op en heb je minder warmtedoorslag via het raam (in het geval van relatieve luchtdichting creeer je een vlakke plaat zonnecollector).