Dilemma: warmtepomp of zonneboiler
Ik ben volop bezig met de renovatie van een woning. Gezien ik met een plafond van 3,5m hoog en een open trapgat zit (tot aan de 1e verdieping) opteerde ik voor vloerverwarming beneden. Aanvankelijk was het de bedoeling om de vloerverwarming aan te sturen met een zonneboiler maar ondertussen besef ik al dat dit onmogelijk is (kostprijs, nodige plaats voor panelen en buffervat). Daarom zou de vloerverwarming op gas werken en zal ik gebruik maken van een zonneboiler voor warm water (sanitair).
Onlangs opperde iemand om eerder een warmtepomp te installeren. Voor het geld dat de zonneboiler kost met vloerverwarming kan immers ook een warmtepomp worden gebruikt (lucht/lucht) en vermits ik zelf toch maar alleen ben ga ik niet veel warm water nodig hebben. Bovendien heb ik dan nog het voordeel dat ik de woning kan koelen. Voor de verwarming van de badkamer zou dan worden gekozen voor een elektrische radiator en ook het warm water zal werken met een elektrische boiler (die dan het water 's nachts opwarmt).
Dus nu stel ik mezelf de vraag waar ik het beste mee ben. Er werd ook nog voorgesteld om de warmtepomp lucht/water te nemen en daarmee bv. vloerverwarming aan te sturen maar ik veronderstel dat de kostprijs hiervan te hoog zal zijn (ik wacht nog de offerte af).
Reacties
Hoi,
Wij komen ook van zo een probleem. Wat is nu goed en wat is te veel? Dat was bij ons ook het probleem. Wij hebben ook een hele hoop offertes gehad, maar geen enkel dat echt aan ons idee beantwoorden. Wij hebben een passieve woning en hadden graag alles met zonneboilers gedaan. We kregen een hele hoop offertes met een zonneboiler en daar dan ook een lucht/water warmtepomp bij. Want het ding was altijd dat we het niet alleen met onze zonneboiler zouden halen, als we binnen ons budget zouden willen blijven.
We zijn er nu op uit gekomen dat het veel goedkoper is in het buitenland. In Duitseland zijn de zonneboilers een heel stuk goedkoper. En als we spreken van een heel stuk, dan bedoelen we ook een hele boel. We hebben nu onze installatie in het buitenland besteld en hebben nu het dubbel aan zonnepanelen besteld en vallen daarmee nog altijd binnen het budget. En we hebben nog de optie voor een lucht/water pomp als reserve backup voorzien. Als de zonneboiler na een tijdjetoch blijkt dat we daarmee niet aan onze warmtebehoefte kunnen voldoen, dan kunnen we nog altijd een warmtepomp bijplaatsen.
Hopelijk vind je wat je zoekt.
PS: kijk daar ook eens naar andere dingen. Wij hebben bij onze zonneboiler, ook de vloer verwarming bij besteld. De vloerverwarming alleen was in duitseland 2000 euro goedkoper dan hier in Belgie.
Robin.
lap: vorige week kreeg ik nog op mijn oren omdat ik stelde dat de thermische zonnepanelen te duur verkocht worden door de subsidies, het is gewoon het verkeerde systeem. Typisch socialistisch om subsidies te bedenken waar zakken worden gevuld, want niemand die zegt welke efficientie die zonnepanelen moeten hebben, gewoon zoveel m2 is genoeg
Daar heb je wel gelijk BP, de Belgische bouwmaffia telt de subsidies gewoon bij op de factuur, terwijl de klant ze er eigenlijk zou moeten kunnen aftrekken. In Duitsland is alles minstens de subsidie goedkoper.
Aan vraagstarter: je renoveert en je vraagt je terecht af hoe je gaat verwarmen, maar hoe heb je geïsoleerd ?
robin,
vv 2000 Euro goedkoper? praat je over prijs met installatie of materialen? Want zo duur is vv aan materiaal toch niet? zeker niet voor dat beetje dat je nodig hebt voor een PH.
(mijn vv aan materiaal heeft in belgie maar 2000 Euro gekost, maar dat is dan 10 jaar gelden voor een kleine 200m2 (en dan nog een beetje wandverwarming).
Walter
kan je dan eens duiden welke merken duidelijk goedkoper zijn in Duitsland? Of vergelijk een Belgisch merkproduct met een wit product in duitsland?
Walter
lucht/lucht: wat wil zeggen COP 2 in de winter; maw, duurder in verwarmingskost dan gas (ongeveer 1/3 duurder). Daarnaast ga je badkamer elektrisch verwarmen (3x prijs gas) en je warm water elektrisch (nog eens 3 maal duurder dat gas).
Maw je verbruikkosten zullen duidelijk stijgen. En het voordeel is dat je kan koelen? Ik zou vooral even alles terug eens naast elkaar leggen als het wat koeler is, dan kan je rustiger nadenken en ga je je niet blindstaren op het koelen voordeel.
Volg gewoon de standaard oplossing: stop eerst zoveel mogelijk geld in isolatie (en om het koelen te vermijden zorg je voor zonneweting); kijk dan welke verwarmingsvermogens overblijven. Kijk hoe je die vermogens kan opvangen met een gasketel. Heb je idd dan nog geld kan je kijken naar vloerverwarming (met goede isolatie zijn hoge ruimtes ook niet zo slecht te verwarmen met radiators), zonneboiler, warmtepompen...
Walter
Hoi,
Wij hebben onze zonneboiler besteld bij http://www.derhandwerksmeister.com/ Daar zijn de producten een heel stuk goedkoper. Als je dat vergelijkt met http://www.energiespaarshop.be/nl/category/zonneboiler-zelfplaatsing/ van in Belgie, dan zijn mijn panelen (die net de zelfde zijn in Duitsland) duurder in belgie, dan gans mijn installatie pakket met even veel panelen. Het is zo raar dat je hier panelen een heel pak duurder betaald dan in het buitenland.
Wij hebben prijs laten maken bij facq voor onze vloer verwarming en hebben daar een flinke korting op gekregen omdat we personeel van de KU Leuven zijn. En dan nog kwam de kost op een kleine 4000 euro uit. In Duitsland betalen we voor de zelfde hoeveelheid maar een kleine 2000 euro. Voor die prijs kan ik wel even naar Duitsland gaan en terug.
Robin.