Document over energiepolitiek VS
Vanavond op CANVAS
Het klimaat volgens Bush
Zaterdag 17 juni 2006
De regering Bush heeft opzettelijk en systematisch wetenschappelijke rapporten over de opwarming van de aarde veranderd of tegengehouden. Een beschuldiging die niet van de poes is, maar als het over de toekomst van onze planeet gaat, is het zaak geworden de dingen scherp te stellen.
Sommige van Amerika's meest vooraanstaande wetenschappers beweren dat ze door de regering Bush gecensureerd en de mond gesnoerd worden.
Dramatische rapporten over het smelten van de poolkappen werden over de verkiezingen van 2004 getild. Rapporten die het verband legden tussen de opwarming van de aarde en de intensiteit van orkanen werden doodgezwegen in de aanloop naar orkaan Katrina, om nadien nooit meer op te duiken.
De laatste zes jaar namen de meeste geïndustrialiseerde landen maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Onder Bush is de uitstoot van broeikasgassen in Amerika elk jaar telkense met een percent gestegen.
De regering Bush pompt wel geld in de zoektocht naar schonere manieren om steenkool te verbranden en de uitstoot te verminderen, maar doet dat met de grootste omzichtigheid om de Amerikaanse energie-indurstrie niet voor het hoofd te stoten. Het gaat echter allemaal veel te traag, zegt de wetenschap.
Bush en het klimaat of hoe het stilaan te laat wordt om de opwarming van de aarde onder controle te krijgen.
Climate chaos: Bush's climate of fear - BBC, 2006.
Reacties
Uitstoot CO2 wereldwijd met 15% gestegen
De uitstoot van koolstofdioxide is wereldwijd met 15% toegenomen tussen 1992 en 2002. Met name de CO2-uitstoot van China en India is sterk gestegen, zo meldt de Wereldbank dinsdag in haar jaarlijkse "Groene Milieuboekje".
Het boekje werd uitgegeven in de marge van de 14e zitting van de VN-commissie voor duurzame ontwikkeling in New York. De uitstoot van CO2 bedroeg 24 miljard ton in 2002, het laatste jaar waarover statistieken beschikbaar zijn. Dat is een stijging van 15% in vergelijking met 1992, zo meldt het Groene Boekje.
China
"Snel ontwikkelende economieën zoals China en India tonen een snelle toename van de CO2-uitstoot. China, nu al de op een na grootste vervuiler, heeft zijn uitstoot met 33% zien stijgen tussen 1992 en 2002, terwijl die stijging in India over dezelfde periode 57% bedroeg," aldus de Wereldbank.
"Deze tendens zal toenemen naarmate de economie blijft groeien," zo luidt het. "Deze stijging heeft plaatsgevonden ondanks verbeteringen op het gebied van efficiënt energiegebruik in China over de laatste tien jaar. In 1992 veroorzaakte het equivalent van een dollar van het Bruto Nationaal Product 4,8 kg CO2-uitstoot, terwijl in 2002 een dollar gelijk stond aan 2,5 kg CO2," aldus dezelfde bron.
Rijke landen
De grootste vervuilers blijven de rijke landen. De VS zijn goed voor 24% van de totale uitstoot en de landen van de eurozone nemen 10% voor hun rekening. Volgens het rapport verbruiken de rijke landen meer dan de helft van de energie die wereldwijd wordt geproduceerd.