douche-en badwater mag dit in regenwaterput ,
hey,
Sinds kort bouwgrond gekocht waar we passief en ecologisch op willen bouwen.
Ik heb in mijn huidige verbouwing een regenwaterput steken waar de aflopen van het dak op toekomen.
Nu vroeg ik me af of het douche en/of badwater ook niet in de regenput kan? Het water ziet er proper uit als het in het afvoerputje loopt. Ik zal me dan misschien alleen met ecover zeep en dergelijke mogen wassen.
zijn er bezwaren? of ervaringen ?
Robin
Reacties
Ik zou niet weten waarom je dat zou willen doen. Beter rechtstreeks naar het riool dan dat je voorgoed je regenput naar de knoppen helpt. Op die manier kan je nooit meer overwegen om regenwater nuttig aan te wenden.
Ik zou dit doen omdat dit water nu nutteloos wegstroomt.
Het ziet er dan nog proper uit.
alleen de vraag of dit bruikbaar is voor WC, wasmachine en buiten kraan. OP voorwaarde uiteraard dat er ecologische zeep en schampoo wordt gebruikt.
Ik was benieuwd of iemand dit wist.
Momenteel loopt er alleen regenwater in.
Robin,
Ik snap nu uw bedoeling. Echter ik denk dat dit veel te veel nadelen gaat hebben:
- Nooit meer proper regenwater, de zelfreinigende eigenschap die een goede regenput zou moeten hebben is verloren.
- de vervuiling en de zeep die in waswater zit zal onvermijdelijk een aanslag vormen in de pomp, leidingen, vlotter en binnenwerk van de wc en in de wasmachineonderdelen.
- na een tijdje gaat dat water in de regenput ook stinken en is het vooral daardoor niet meer geschikt om er de kleren mee te wassen.
Waarom laat je het gebruikte douchewater niet gewoon door een kleine rietvijver lopen voor het in de regenwaterput loopt ?
Is optie. Wel is kijken wat zo een rietveldje kost dan.
Momenteel een bouwgrond gekocht dus ik kan het is bevragen voor dit project.
De overloop van je nieuwe regenwaterput zal je waarschijnlijk moeten laten infiltreren of aansluiten op oppervlaktewater.
Dan mag je geen ongezuiverd afvalwater, hoe proper het ook lijkt, in je put laten lopen.
Je moet gewoon zoeken naar grauwasser systeem
In feite vang je uw douche water op in een buffer met een afroomsysteem.
Dat grijs water kun je perfect gebruiken om t wc en tuin sproeien
Ik ben momenteel ook aan het kijken om het "grijze water" op te vangen.
Per gebruiker zou je aan een 150 liter per dag komen. Hierin zit: spoelbakken, douche, bad, vaatwasmachine, wasmachine, condensatiedroogkast, enz
Je kan het water filteren via een "neolytenfilter" of eenvoudiger: een rietveld. Per bewoner zou je 2 vierkante meter aan rietveld moeten hebben.
Om het water te krijgen van je afvoer tot in je rietveld, zou er een kleine put moeten zijn (geen grote want het gaan over weinig water). In die put plaats je een dompelpomp die het water naar het rietveld pompt. Het rietveld zuivert het water en wat er uit komt, kan je naar de regenwaterput afvoeren. Het is eigenlijk een beetje de aquariumfilter- of zwemvijvertechniek die je toepast. De overloop van de grijswaterput kan je aansluiten op de riolering. Dit laatste kan trouwens ook als backup fungeren, moest je system toch niet blijken te werken.
In Nederland zouden ze al ver zijn met deze systemen, maar ik vind voorlopig nog te weinig informatie rond praktische toepassing voor particulieren zonder dat je je blauw betaalt aan volledig geïntegreerde systemen.
Ik denk momenteel aan:
Heeft er iemand eigenlijk al praktische ervaring met het opstellen van zo'n systeem?
In Vilvoorde zit een firma die rietvelden aanlegt. Ik het is geïnformeerd en zij kwamen op prijs van een 10 000 euro voor gezin van 5.
Ik ben naam kwijt. Ze doen groene daken en dergelijke.
ecoworks.be is de firma.
Mijn oorspronkelijk idee was om alleen douche en badwater zo in de regewaterput te laten lopen. Dit kan dus blijkbaar niet.
Rietveld is mooie optie maar weet niet of het budget er zal zijn.