drievoudig glas, zwaar?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Het forum stimulleert ons wel om een LEW te bouwen, nu ben ik hard op zoek naar de materialen die ervoor gebruikt worden.

op het zuiden willen we dus drievoudig glas, en kozijnen in hout of kunstof die gelijkwaardig isoleren als het glas. Maar worden de ramen niet te zwaar?

Reacties

Of dit te zwaar zal worden, afhankelijk van de grootte van uw ramen. Meestal zeker niet.

Ter info : glas weegt 2,5kg per mm dikte per vierkante meter.

Voorbeeld :
Een ruit van 2m x 1m (05/15/4) is dus 9mm dik en 2M2 groot.

Gewicht van deze ruit is bijgevolg 9 x 2 x 2,5= 45kg.
In geval van drievoudig glas wordt dit dan bij benadering 67,5kg.

Wanneer je naar zeer grote raampartijen gaat wordt het glas automatisch dikker, door de benodigde draagkracht van het grote oppervlak.

Een monsterruit in één stuk uitgevoerd van 3m op 5m (bij moderne woningen bv) is onnoemelijk zwaar.
vb. 10/15/10, geeft 50kg per vierkante meter, maal 15M2 is 750kg. Doe dit in drievoudig glas en je hebt een probleem.

Drievoudig glas weegt wel zwaar door, zowel in gewicht als in prijs. Plus dan nog een speciaal raamprofiel dat je nodig hebt vanwege de grotere dikte van het glas.
Hoe groot is tegenwoordig het verschil in U waarde met het beste dubbel glas, wegen die paar puntjes na de komma wel op tegen de nadelen ?

Mijn (ondeskundig) oordeel: Eerst moet je je woning veel en goed isoleren, luchtdicht/winddicht maken en investeren in een goed ventilatie-systeem. Pas daarna is het schrijnwerk aan de orde.

3-dubbel glas plaatsen lijkt mij dan ook enkel zinvol als je een passiefhuis gaat bouwen en je een (dure) CV-installatie kunt besparen.

Als je gaat voor een LEW is 3-dubbel glas volgens mij minder aan de orde. De meerkost van het glas ga je mijn inziens niet kunnen terugverdienen op een besparing van de stookkosten alleen. Plaats je 1,1 glas (sowieso al bijna de standaard), dan isoleren je ramen al beter dan je schrijnwerk en wordt het volgens mij belangrijker om te investeren in een beter isolerend schrijnwerk. Heb je dan nóg geld te veel, begin dan pas aan de meerkost voor 3-dubbel glas.

Ik ben met david niet mee eens, in mijn nog te bouwen woning verlies ik 60% van de warmte door de ramen. Zwaarder investeren in andere isolatie is dus zinloos.

Voor een aantal grote vaste raampartijën ga ik proberen 0.8 glas te plaatsen, voor de kleinere ramen ga ik 1.1 gebruiken. Ik hoop met dat compromis toch wat beter te scoren. Voor die grote ramen is de verhouding schrijnwerk toch een stuk kleiner.

Ik denk dat dit veel voorkomt bij andere LEW, dat vooral de ramen de zwakste schakel is. Probleem is dat je 3voudig glas niet te vinden is bij de "populaire verdelers", al denk ik dat op batibouw bij "Sc..co" wel profielen heb gezien voor 3 voudig glas. Er zijn wel verdelers (zie forum) maar meestal zit je dan in zelfbouw. Iets wat ik niet kan.

Gtx,Pierre

PS: in ben ook geen specialist

Toch heeft David wel gelijk hoor

Je verliest misschien 60% van je warmteverlies door je vensters (incl. kozijn en glas neem ik aan) maar... 2 voudig glas laat ook (veel) meer warmte door in de winter dan 3 voudig glas.

Belangrijk is zo veel mogelijk glas zuid te plaatsen, een beetje oost en west en zo mogelijk niets op noord. 2-voudig glas met een hoge g-waarde (warmtedoorlaat) geeft gemiddeld dezelfde energiebalans als 3 voudig glas, ofwel wat je extra verlist op je glas win je weer in meer warmtetoetreding.

Voor je kozijnen (schrijnwerk noemen jullie dat in belgie, prachtig hoor!) gaat deze vlieger natuurlijk niet op dus dat loont eerder

Enne geen glas op het noorden he!

Arnold

Arnold,

zoals altijd hangt het van het gebouw af

door de grote ramen richting ZO zal ik meer dan genoeg warmte krijgen, misschien teveel en zal dus daar iets aan moeten doen. Zonder beter isolerende ramen zullen die ramen heel wat koude uitstralen. Dus voor ons en veel nieuwe huizen met grote ramen is het zeker voordelig om beter isolerende ramen te kopen.
Als je kleine ramen hebt zou ik het ook niet doen

En geen ramen in het noorden, akkoord, maar als je een rijwoning hebt heb je maar 2 kanten, en 1 van de 2 is altijd slechter (behalve bij W en O).

Bij mij zal het ZO en NW zijn.

Gtx, Pierre

zoals ik hier al ooit schreef...

de meerinvestering naar 3-voudig glas + aanpassing houten raamprofielen kostte voor onze ganse woning 2700EURex. BTW

en meer comfort!

JB

Pierre
Meer dan genoef warmte krijg je zeker niet in de maanden september t/m maart en daar hebben we het uiteraard over neem ikaan, in de andere maanden stook je niet als t goed is.

Dus hoe meer warmte hoe beter in die periode en hoe groter het glas t.o.v. de omstrek (het kozijn) hoe belangrijker de g-waarde wordt en die is voor 3 voudig glas gewoonweg een stuk minder.

En voor de overige maanden zul je screens en/of andere buitenzonwering toe moeten passen in alle gevallen

Dus blijft ook in jouw geval:op noordzijde 3 voudig glas, op zuidzijde 2 voudig met hoogst mogelijke g waarde

Mvg Arnold

Arnold,

Ik blijf niet akkoord maar respecteer jouw mening, het is een compromis die iedereen zelf moet maken.

Ik wil comfort zonder veel te moeten bijstoken omdat mijn grote ramen koude zullen stralen. Dus bij komt er daar 3 voudig glas.

De verhouding glas ruimte zou ecologisch beter wat kleiner zijn maar ik wil niet in donkere ruimte zitten. Ik verwacht dat met een beetje zon we al meer dan genoeg warmte gaan binnen krijgen. Dus een lagere g zal bij ons niet veel uitmaken.

Gtx, Pierre