Dringende vraag mbt aansluiting houtkachel op kleinere pijp dan voorzien
Beste,
We hebben ervoor gekozen om onze eigen Belgische installateur (die rookkanalen aanlegt en schoorsteenverger is) om onze openhaard/schouw klaar te maken voor de aansluiting van een Nederlandse HR-houtkachel De Jacobus 12. Nu was het de bedoeling om een dubbelwandige flexibel buis van 150mm diameter in de bestaande gemetselde schoorsteen in te brengen. Omdat de uitgang van de jacobus 12 ook 150mm is.
Dit is echter niet gelukt. De pijp kwam telkens op verschillende plaatsen vast te zitten. Na hak en breekwerk was het in eerste instantie gelukt totdat de pijp vast kwam te zitten doordat verdiepingsvloeren ter ver tegen elkaar geplaatst zijn.
Er zat niets anders op om een kleinere pijp van 125-130mm te plaatsen, wat met veel geluk wel gelukt is. Mijn eerste vraag aan de installateur was of dit geen nadelige gevolgen voor de trek heeft. Hij verklaarde dat dit nauwelijks effect heeft. De installateur weet dat de Jacobus 12 een 12 PA aan trekkracht nodig heeft en volgens hem zitten wij ruim daarboven. De schoorsteen is bijna 9 meter hoog en heeft verder geen nadelige invloed van andere gebouwen in de omgeving.
Ik wil het toch even aan jullie, de deskundigen voorleggen. Als er inderdaad een pijp van 150mm geplaatst zou moeten worden hebben we een zeer groot probleem omdat dit gewoon niet kan. Welke oplossingen met de bestaande schouw (en nieuwe dubbelwandige flexibele pijp van 125mm) zouden er dan nog bestaan?
Met vriendelijke groet,
Henri
Reacties
Beste,
Terugkomend op mijn vraag hebben we besloten een kleinere kachel met minder vermogen aan te schaffen. Ondanks dat deze kachel ook een uitgang van 150 heeft zou deze zonder problemen op een kanaal van 130 moeten werken. Mocht het alsnog niet werken kan er een aspirateur geinstalleerd worden. De lengte van het rookkanaal is verder in ons voordeel.
Henri
Misschien laat, maar toch enkele opmerkingen.
De diameter van de schouw heeft (in principe) geen invloed op de trek. Trek wordt bepaald door het temperatuurverschil tss de rookgassen en de buitenlucht, en de hoogte van de schouw. De diameter wordt bepaald door het volume rookgassen dat er door moet. En het volume rookgassen wordt bepaald door het vermogen van de kachel en de kwaliteit van de verbranding (dus een luchtovermaat die niet al te groot is). De fabrikant heeft normaal tabellen om de schoorsteendiameter te bepalen. Het kan best dat de diameter van de schoorsteen groter of kleiner moet/mag zijn dan de aansluiting van de kachel.
Een 'aspirateur' is zeker af te raden. Deze dingen kunnen de problemen met een schouw nog verergeren, en in sommige gevallen tot gevaarlijke situatie's leiden.
Die dubbelwandige flexibele buizen heb ik toch ook al wat problemen mee gezien...vooral met schouwbranden.
lacroix
in theorie heb je gelijk, maar toch ook weer niet. want als de schouw groter is, zal de rook meer afkoelen, en dus wordt de trek toch beinvloedt. maar da's dus een beetje kip/ei verhaal.
hans d
Hans,
Ik heb geschreven 'in principe'. En daarmee bedoel ik inderdaad dat de theorie en praktijk niet hetzelfde is. Maar een kip/ei verhaal? Ben ik niet mee akkoord. Een schouwdiameter moet berekend/geselecteerd worden (ook dat heb ik geschreven). En dan kan je aan de hand van de bekende parameters (zoals hoogte, type schouw, type kachel...) de juiste diameter bepalen. Maar dat zijn dingen waar jij ook goed van op de hoogte bent, niet? Maar hier zit voor veel plaatsers/verkopers natuurlijk het probleem: even rekenen en kontroleren is teveel gevraagd en dus maar vooruit. Zal wel ongeveer goed zijn als we de diameter van de kachelaansluiting aanhouden.