droogkasten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

wat mij verwonderd,wij zijn aan het uitkijken voor een nieuwe droogkast
nu zie ik dat condens droogkasten een beter energie label hebben dan droogkasten met afvoer
wat volgens mij juist anders om zou moeten zijn,want dat condenseren kost toch ook stroom
of zie ik dat verkeerd

Reacties

Bij condensatie komt warmte vrij. Evenveel warmte als nodig is om het water te doen verdampen. Als die warmte weer gebruikt kan worden om lucht te verwarmen heb je minder gas of elektriciteit nodig.

Deze droogkasten werken ook met een warmtepomp. Deze is tot 3 à 4 keer zuiniger dan gewoon elektrsich verwarmen. Bovendien blaas je de warme lucht niet gewoon in de atmosfeer, maar verwarm je deels je woning in de winter.

Kijk vooral naar het verbruik per wasbeurt; bij een gewone is dit ongeveer 5 kWh per beurt, een condenserende doet dit met 2 kWh per beurt (wat nog altijd veel is).

En waarom niet kijken naar een aardgaswasdroger?? (moet je wel aardgas voor hebben)

als ik mij goed herinner kan je er 250 euro subsidie voor krijgen, wel niet zo eenvoudig te vinden. bij mijn weten is er een winkel in de buurt van deinze die er verkoopt...

wat wil fuzzy logic eigentlijk zeggen bij een droogkast

bedoelt men hiermee  electronise vocht meeting

fuzzy logic is een 'nieuwe' vorm van logica (nieuw sinds 15 jaar) waarbij metingen en beslissingen niet alles of niets zijn, maar ook nog één of meerdere waardes tussenin kan aannemen. In een wasmachine of droogkast komt het er op neer dat dit soort logica gebruikt wordt om het programma in functie van de lading aan te passen, in welke vorm dan ook.

Is eigenlijk de normale gang van zaken in een hedendaags toestel en 'fuzzy logic' is een marketing woordje in de witgoedsector (de gemiddelde eindgebruiker snapt er toch niets van en het klinkt goed).

Mvg, Marc

Het blijft natuurlijk een krom idee "een energie label " voor DE energieverspiller bij uitstek : de droogkast.

Was droogt ook zonder droogkast !

Zou een zonnedroger niet een betere oplossing zijn? Op de site van De 12 Ambachten:

[[http://www.de12ambachten.nl/beter1x/beter1x100-03-00.html|Een zonnedroger voor elke breedte]]

ik heb eens gekeken naar warmtepomp drogers maar zijn zo duur

en dan denk ik koop een b label en een droogzwierder 2800 toeren laat hem 10 minuten zwieren dan de droogkast in,en kom dan bijna aan het  A label in verbruik

goed koper   millieu vriendelijker

en was droogt altijd ,zegd jef

ik ben geen vrouw maar ik weet toch niet hoe dat mijn vrouw deze winter dat had klaar gekregen

binen hangen harder stoken om hem droog te krijgen en dan nog meer vocht in de kamers

dan weer problemen met schimmel ,kost ook water energie en kuisprodukten

heeft eens drie dagen in de keuken gehangen dat is echt niet intresant hoor

zo simpel is het niet

zelf zit u ook op het forum,kost toch ook energie,kan ik ook zeggen waarom zit u hier denk aan het millieu

 

Hildap,

energie is nu net is wat perfect te kwantificeren is zoals kilogrammen, liters, ...

was binnen hangen zal inderdaad wat meer verwarming vragen, maar dit is verwaarloosbaar tov een droogkast, en trouwens hangen veel mensen geen waterbakjes aan de chauffage omdat nu net de lucht te droog is.

Over de investeringskost: Label Bof C verbruiken zo een 5 kWh/beurt = 1 euro/ beurt, bij ons zijn er wekelijks ongeveer 5 wasbeurten => 250 beurten per jaar => 250 €/jaar.

Label A verbruikt ongeveer 2 kWh/beurt = 0,40 euro/beurt => 100 €/jaar

prijs verschil tussen de 2 ongeveer 150€/jaar

Investeringskost Label A = 1000 €, label B of C = 600 €

prijsverschil investering 400 €.

Dus terugverdientijd amper 3 jaar.

Nadien pure winst !

Maarten

Sinds bij ons de balansventilatie systeem D draait, droogt het droogrek 4x sneller.

We kunnen nu zelfs de was ophangen in het washok (2 m2), aan twee muurrekjes. De was is dan droog na 1 nacht, combinatie van warmte van de wasmachine plus luchtcirculatie.

Maar, met kinderen lijkt een droogkast mij toch onmisbaar, vooral ingeval van ziekte en ongelukjes ...

Worden wij Westerlingen niet stilaan veel te verwend ?

Wat lees ik allemaal extra stoken en schimmels door de was binnen te laten drogen?

Droogkast onmisbaar bij kleine kinderen......

Kleine kinderen , kleine..... wasjes. Sportieve kinderen veel grote wasbeurten.

Kortom onze wasmachine draait 7 dagen per week, de was droogt binnen en de luchtvochtigheid is eerder te laag dan te hoog. 1500 L stookolie jaarverbruik voor een alleenstaand huis . Dus mensen aub relativeer die droogkast toch een beetje. Het kan echt zonder hoor

 

Jef-14,

groot gelijk, wij doen het ook zonder.

er zijn enkel problemen in oktober en april, dan droogt het binnen niet makkelijk.

In de winter droogt het binnen zonder problemen, in de zomer gaat dit perfect buiten.

Maarten

Vraagje terzijde:

Was aan de lucht laten drogen is uiteraard energiezuinieger. Maar er al eens bij stilgestaan hoeveel meer tijd het vraagt om met de wasmand en wasspelden buiten te lopen, elk stuk uit te schudden, met wasspelden op de draad te hangen, nadien weer allemaal binnenhalen (en hopen dat het ondertussen niet gaat regenen). En dat terwijl de kinderen jengelen voor pap, er een pamper moet ververst worden, de soep op het vuur staat, enz... Of doen de vrouwtjes dat ? Dan hebben we er geen last van...

Wij proberen ook zo veel mogelijk op te hangen (binnen of buiten), maar een droogkast (condenserend, de afvoerlucht passeert dus via de WTW) als aanvulling is zeker onmisbaar in een groot gezin met kleine kinderen. En nog dit: Niet iedereen woont in een woning met performant ventilatiesysteem waarbij we eerder kampen met luchtdroogte dan met vocht en schimmels.

 

Bert V

Bert,

Zich met de fiets verplaatsen vraagt meer energie dan met de auto. De was raakt inderdaad niet vanzelf droog.

Maar thuis hebben we geen balansventilatie , geen performant ventilatiesysteem maar ook geen schimmels en toch droogt de was probleemloos. Onze kinderen zijn niet meer klein maar ze waren het natuurlijk wel en ook toen hadden we geen droogkast. Kortom het kan wel degelijk zonder maar het is een keuze die ieder voor zich moet uitmaken.

Mensen met een auto achten dat ding onmisbaar en toch zijn veel mensen ook zonder auto gelukkig .....

Bert V,

inderdaad niet zo simpel, vooral voor de kleinere dingen.

Meestal steken mensen alles in die droogkast als ze er een hebben. Van Elektriciteit zie je je verbruik niet. Als ze er elke keer een liter petroleum in moesten gieten, zou het veel minder gebruikt worden.

De comfort/milieu-impact verhouding van een droogkast is nog laag.

Van bvb een wasmachine is die veel veel hoger.

Maarten

Dag Bert V

hier een vrouwtje/mannetje dat de was doet, en droogt, meestal zonder droogkast.....

En we hebben katoenen luiers ;-),

Ik heb een droogkast in de kelder staan, die ik maar heel zelden gebruik ( gemiddeld 1 keer per week gedurende 20 min).  In de zomer nooit, in een winter met hoge luchtvochtigheid iets meer.  Heel soms laat ik alles even "voordrogen" op het rek, en als dat te lang duurt  nog eventjes 20 min in de droger en klaar is kees. Katoenen luiers gaan nooit de droger in.

Je kan dus wel zonder, zelfs met een groot gezin met 3 ( kleine) kinderen....of je kan toch met heel weinig droogkasttijd.......

Veel groetjes

Toon

 

Worden wij Westerlingen niet stilaan veel te verwend ?
Wat lees ik allemaal extra stoken en schimmels door de was binnen te laten drogen?
Droogkast onmisbaar bij kleine kinderen......
Kleine kinderen , kleine..... wasjes. Sportieve kinderen veel grote wasbeurten.
Kortom onze wasmachine draait 7 dagen per week, de was droogt binnen en de luchtvochtigheid is eerder te laag dan te hoog. 1500 L stookolie jaarverbruik voor een alleenstaand huis . Dus mensen aub relativeer die droogkast toch een beetje. Het kan echt zonder hoor

 

waarschijnlijk heeft u ook een auto,kan men ook zonder deed men vroeger toch ook

7 dagen perweek draaid de maschiene,dus uw huis hangt zeven op zeven vol met was,en is die was op 1 dag droog

hoeveel kinderen heeft u wel niet,had zelf twee kinderen veel sport en wij zelf ook nog

heb nooit geweten dat wij zeven op zeven moesten wassen

dan nog lage vocht gehalte in huis hoe doet u dat,hoeveel toeren heeft uw wasmachiene,want anders is uwe was toch redelijk nat om op te hangen

 

dan nog erger,u verstookt 1500 liter stookolie,daar heeft u dan nog niet veel maatregelen voor genomen

ik, alleenstaande bouw ,7 a 800 liter dit jaar strengste winter

heeft echt niet veel gekost hoor om aan dat getal tegeraken

 

 

 

 

Hildap, Ik ga beginnen met zeggen dat ik geen zin heb ik opbod. Het kan, het moet zelfs, altijd beter. Dus daar heb je absoluut een punt. We zijn thuis met 4 , we hebben een auto maar alle verplaatsingen van minder dan 10 km ( pakweg 95 % dus) gebeuren met de fiets. De isolatie kan altijd beter maar met een thuiswerkende vrouw in een huis dat de wereldoorlog nog meemaakte is 1500 l zeker nog niet zo slecht. Dus moet ik je ontgoochelen het huis is wel degelijk geïsoleerd, dubbel glas etc. Ik doe mijn best maar in dit constant bewoond huis , op pensioengerechtigde leeftijd, zal halveren van het verbruik niet lukken.   De was wordt inderdaad goed droog gezwierd maar droogzwieren verbruikt een fractie van de droogtrommel. Het aantal wassen dat we doen, is dat een zinvolle vraag ? Hoe vaak was jij je , een bad , een douche of aan de lavavo? Met ons 4 verbruiken we jaarlijks 17 m3 drinkwater en jij ? Lijken dat zinvolle vragen ? Ik beweer niet katholieker te zijn dan de paus , ook ik moet nog energiezuiniger kunnen maar als we het over de droogkast hebben blijf ik bij mijn standpunt het kan zonder en neen ons huis hangt niet vol was. Uit je reactie begrijp ik dat jij wel de droogkast gebruikt dus reageer ik zoals jij : hoeveel elektriciteit gebruik je en kan het niet beter ??????

u schreef

Uit je reactie begrijp ik dat jij wel de droogkast gebruikt dus reageer ik zoals jij : hoeveel elektriciteit gebruik je en kan het niet beter ??????

 

schreef ik niet dat ik het zuiniger ,minder verbruik beter voor het millieu wil

 

zijn dit en zinvolle vragen schreef u

 u schreef toch zelf dat uw maschiene 7 op 7 draaid en binnen droogd,dan is er toch geen dag zonder  dat er was aan de lijn hangt

ik heb dat niet gevraagd he

en is het goed weer hangt mijn vrouwtje ok de was buiten hoor mischien een troost,en ook wij zijn heel den dag thuis,groot huis nog er bij

goed lezen man

Jongens dit lijkt wel een kinderruzie te worden!!!!

 

Breng argumenten aan zonder verwijten te maken, waar iedereen iets aan heeft.

We komen toch allemaal op dit forum om ongeveer dezelfde reden!

Sinds ik op dit forum kom heb ik al veel bijgeleerd, goed voor mijn portemnee en ook voor het milieu!

Johan,

groot gelijk!

iedereen doet wat, hem/haar het beste past, en vergelijkingen maken in de trend van 'ik-doe-het-toch-met-minder' is wat flauw.

Sommige dingen kan je niet vermijden, dus doe je andere dingen die goed zijn voor het milieu.

Wij vliegen 3 keer per jaar naar het zuiden van Europa met het ganse gezin, wij kunnen niet anders want we bezoeken de familie. Voor de rest doen we al het mogelijke om zo zuinig mogelijk om te springen met energie.

Positieve en constructieve groeten,

 

Maarten

Hoeveel je de droogkast gebruikt moet ieder voor zich uitmaken,maar de tijd die ik win met in de droogkast de was te drogen kan ik wel aan andere dingen besteden ,wat ik wel heb gedaan is de wasmachine vevangen die nu 1600toeren zwiert en een droogkast met warmtepomp erbij(vorige toestellen waren 20jaar oud)dat zal wel schelen in verbruik hoop ik.

welk merk droogkast heeft u gekocht en wat was de prijs intreseert mij ook wel

ik koop mij in iedergeval nog een dgoogzwierder bij die 2800 draaid wat langer laten draaien en komt er bijna gedroogd uit

Hoi Hildap,

 

van hilleke weet ik het niet, maar wij hebben een Bosch WTW 84560 FG en zijn eerlijk gezegd wat teleurgesteld in de hoeveelheid vocht die er nu in onze wasplaats blijft hangen... (een immens verschil vergeleken met onze vorige droogkast met luchtafvoer).. Gevolg is dat we nu vaker het kiepraam openzetten om te luchten en zien onze besparing dus op die manier vervliegen. Ik vermoed dat alle condensatiedroogkasten hier wel last van hebben.

Het is een warmtepomp droogkast niet verwarren met condesatie droogkast, je moet hievoor geen luchtafvoer hebben,maar het principe van de motor is helemaal anders dan de gebruikelijke droogkasten,je kan dit vergelijken met de motor van een ijskast.Ik heb een miele die mij ongeveer 1400euro gekost heeft.Deze droogkast is wel 40% minder verbruik.Het programma om je was te drogen duurt wel wat langer dan een klassieke droogkast.Ik heb niks condens in de ruimte waar het toestel in gebruik is.Zie test aankoop droogkasten.

Ook bij ons hoor hilleke. Als bij jullie de ruimte waar de Miele instaat dan niet extra warm en vochtig wordt, is dat misschien wel een pluspunt van de Miele..

Hildap, een mooi overzicht van de prijzen en energieverbruik van de zuinige condensatiedroogkaten met warmtepompen vind je trouwens hier: www.topten.be/index.php Maar bijkomende zaken zoals automatische afvoer van je condenswater en eventuele extra warmte/vochtproductie in de ruimte waar de droogkast staat  vind je hier natuurlijk niet.

 

 

Disel,

mooie website!

De verbruikberekeningen betwijfel ik wel.

voor een klasse C een verbruik van maar 1600€ per 15 jaar => 100 € per jaar, is te weinig.

Een C-klasse verbruik ongeveer 5kWh/droogbeurt, dit is 1 € => wil men zeggen dat ze hier maar 2 keer drogen per week?

Dit lijkt niet realistisch!

 

Maarten

 

Ik heb sinds oktober ook na enig zoekwerk een degelijke droogkast op gas laten installeren.
Van Ipso, Belgische fabrikant uit Wevelgem, verkoopsorganisatie LDL Deinze:
 

model DD: http://www.ldlnv.be/emc.asp?pageId=31

Is wel een stuk groter dan conventionele kasten op elektricite
it.
Maar performant en zuinig: 8 kg op geen 30 minuten met een fractie aan gaskost.
Prijs: mits wat onderhandelen rond de 1000 euro, installatie inbegrepen (aansluiting gasleiding
die al op 2 meter afstand zat + installeren inox buis 12cm afvoer via zijmuur waskot). Hun werkman
is daar toch een kleine 4u zoet mee geweest.

Eandis premie uitbetaald binnen de 3 weken: 1000- 250 : 750. Volgens mij een stuk beter dan
een dure Miele.

ik heb sedert vorige week ook een droogkast op gas, en ik kan het iedereen aanraden. Het is op een half uurtje droog, een heel grote ruimte binnen in, en heel weinig lawaai.

Het is iets duurder in aanschaf (1197 euro - 250 euro van eandis) dan een gewone droger op electriciteit, maar volgens mij haal je dat er na enige tijd uit. Want volgens mij is ze veel duurzamer.

Ik kan er alleen maar positief over zeggen.

Gekocht bij LDL Deinze. Heel professionele mensen, en heel goed werk geleverd qua aansluiting.

 

 

Ik heb een AEG met warmtepomp en juist hetzelfde probleem

Als het heel koud is krijg ik condens op de buitenmuur

Ik zal verplicht zijn een wtw te plaatsen

Het raam openen haalt eigenlijk weinig uit omdat de luchtvochtigheid wel verdwijnt maar ook de badkamer afkoelt

En zolang de droogkast aanligt komt er niet vocht vrij dat door de lagere temp nog vlugger condenseert

 

Welke winkel

Ik zou graag mijn warmtepompdroogkast buitengooien als ik een aardgasdrooger vind