Drukvastheid Isolatie plat dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij willen een plat dak langs buiten isoleren met houtvezelplaten.
Wij dachten hierbij bvb aan Steico Isorel Plus platen, die achteraf waterdicht worden gemaakt met EPDM. Het plat dak bestaat uit een betonplaat.
Op ons dak staan momenteel zonnenpannelen. Ik vroeg mij nu af of deze isolatieplaten voldoende drukvast zijn ? De fabrikant beweert dat de isorel plus platen een drukvastheid van 70kPa hebben. Is dit voldoende ? Of moeten we op zoek naar isolatiematerialen met een grotere drukvastheid ?

Reacties

sonny

dat volstaat als je puntbelasting niet hoger is dan die 70 kPa. maar ik neem aan dat het gewicht verdeeld is over een grotere oppervlakte en dan zal dat allicht geen probleem zijn. maar de enige zekerheid is even rekenen.

hans d.

Het gewicht is inderdaad verdeeld, aangezien de pannelen gemonteerd zijn op alu statieven.

Kan je me even verder helpen met die berekening... Hoe pak je dit aan ?

Weet er trouwens iemand hoe het zit met de premie voor dakisolatie voor dit type platen ? Ik vind immers geen ATG keuring van dit type platen terug, noch van Steico, noch van andere fabricanten zoals gutex, pavatex, homatherm...

70kPa hebben. Is dit voldoende

Zolang je niet op naaldhakjes op je dak gaat lopen wel.

100 KPa = 1 bar = 1 Kg/cm²

Maar het is misschien beter om de Steico therm SD te gebruiken => hogere druksterkte

en ik dacht dat je dus wel een atg nodig hebt voor je premie

jan

 

ik heb in de komende maanden ook een plat dak te isoleren en dan met EPDM te bekleden...

Met welk product/kleefstof ga je die EPDM op die houtvezelplaat vastkleven?

En hoe ga je die Steico-platen vastmaken aan het beton (want bij Gutex op Batibouw sprak men van met pluggen vastschroeven): ik neem aan dat je dit niet aan de betonplaat gaat vastschroeven???

ik heb in de komende maanden ook een plat dak te isoleren en dan met EPDM te bekleden...
Met welk product/kleefstof ga je die EPDM op die houtvezelplaat vastkleven?
En hoe ga je die Steico-platen vastmaken aan het beton (want bij Gutex op Batibouw sprak men van met pluggen vastschroeven): ik neem aan dat je dit niet aan de betonplaat gaat vastschroeven???

waarom niet met ballastlaag (= keien) werken? EPDM dient dan niet op de isolatie verlijmd te worden.

hetzelfde geldt trouwens ook voor de isolatieplaten. wij hebben deze platen (in ons geval PIR) los op de hellingsbeton geplaatst: in 2 lagen, geschrankt, en ervoor gezorgd dat deze vastgeklemd zitten (laatste plaat van elke rij net iets groter snijden zodat je de hele oppervlakte samenperst), dit om het risico op koudebruggen te minimaliseren.

mogwai

Ik zal zelf bij mijn dakwerken moeten navragen welke werkwijze hij gaat toepassen.

Wij gaan trouwens geen steico platen gebruiken, maar een combinatie van Homatherm HDP-Q11 protect en Homatherm UD-Q11 protect ( deze laatste heeft een grotere drukvastheid > 100KPa). De homatherm platen hebben minstens even goede specificaties dan Steico of Pavatherm, maar vallen stuk interessanter uit qua prijs.

Ik laat je nog iets weten....

Beste Mogway,
mijn dak is een constructie uit 1935 IN HOUT!  Ik ga dat dus niet vol keien gooien, want mijn dak heeft niet de sterkte als beton en is wellicht niet daarop berekend.... Ik heb wel voorkeur voor een soort lijm boven mechanische bevestiging met pluggen, en vermoed dat pluggen boren in beton heel arbeidsintensief zou zijn en dus ook naar  lijm uitgeweken wordt. Echter in Batibouw zei men me bij een Homathermverdeler dat die niet verlijmbaar zijn.... Vandaar mijn vraag welke soort bevestiging.