Drukverhoging sanitair water uit hoger staand opslagvat (bron)

Iets voor de mensen met kennis van drukverhoging sanitair water.

We hebben onze watervoorziening door bronwater, en dat bronwater loopt in een opslagvat.  Via een filter loopt het water dan naar het huis.

Dat werkt prima, we hebben water, en voldoende, maar de druk is niet hoog genoeg voor de douchekop die hier hangt.  Die is ongeveer 1 bar.

De druk wijzigt wel een beetje naargelang het niveau in het opslagvat.

Ik bekeek de voorgestelde pompen maar die hebben al minimum prijs van 500 euro.  Het zijn pompen die kunnen aanzuigen, en dat hebben we niet nodig.  

Er is een back-up (leidingwater), en dat leidingwater loopt eveneens in het opslagvat.  Maar kan ook rechtstreeks aangeboden worden zonder het opslagvat te gebruiken.  En dan is de druk een stuk hoger.  Ik zal dan best een drukregelaar plaatsen denk ik dan.

Is er een mogelijkheid op een eenvoudige manier de druk te verhogen naar bijv. 3 bar ?  Zo weinig mogelijk gedoe, geen prijzen waardoor je al beter gewoon op leidingwater gaat ?

Alvast bedankt voor jullie input.

Reacties

Is het niet een compressievat? en Wat is hoogte die je wil overwinnen?

Een goede pomp kost idd wat geld. Ik ben bang dat daar weinig oplossingen voor zijn doe goedkoper zijn zonder aan kwaliteit van de pomp in te boeten.

Misschien moet je zeggen welke pomp ze voorstellen; eventueel kent iemand wel een goedkoper alternatief. 

Beter op leidingwater; dat is echt niet zo goed koop ;-).

Ik begrijp niet helemaal hoe uw installatie is opgebouwd. Er moet uiteraard een pomp zijn voorzien die het water vanuit de ondergrond oppompt, die zou dus al genoeg druk moeten opleveren.

Dan spreek je van een opslagvat. Bedoel je dan een groot en drukloos (open) vat waar het pompwater via een vlotter in terecht komt en dat op een zekere hoogte staat of bedoel je een expansievat waarin het water door de pomp op een bepaalde druk wordt gebracht ?

Of bedoel je met bronwater een open en bovengronds uitkomende bron die het water laat stromen naar een lager gelegen opslagvat en van daaruit naar een nog lager gelegen woning ? (buitenland ?)

Kortom, uw enigzins vreemd aandoende vraag roept een heel aantal wedervragen op.

Zonder de situatie goed te begrijpen is er geen antwoord of meedenken mogelijk.

 

Ja, dat klinkt inderdaad vaag.

Het is een bijna op de top-van-de-berg-liggende bron.  Het bronwater wordt via een leiding van een paar honderden meters afgevoerd naar een opslagvat dat lager ligt, maar zo'n 10 meter hoger dan de  laagst gelegen waterkraan.

Een niet echt katholiek systeem is dat een leiding loopt van het leidingwater naar dat opslagvat, en die leiding loopt ook door het huis.  Dat leidingwater wordt enkel gebruikt om bij te vullen als er niet voldoende bronwater is.  Via diezelfde leiding loopt dus zowel leidingwater (soms) als water uit de waterbak.  Ik heb een filter geplaatst net achter de waterbak zodat het water tenminste al gefilterd is voor het in de leiding komt vanuit de waterbak.  Tijdens bijvullen loopt het leidingwater niet door de filter.

En op die leiding zitten er een drietal aftakkingen om water te voorzien in en rond het huis.

Het probleem is dat de waterdruk vanaf de waterbak weliswaar voldoende groot is, behalve voor de douche.  Maar de waterdruk vanaf de leiding is dan weer te groot (als dat water gebruikt wordt en de waterbak zou afgesloten zijn).

Ik wil dus het aftappunt dat het water voorziet in de woning op een vaste druk houden zodat die groot genoeg is voor gebruik van de douche.  2,5 à 3 bar ongeveer.

Maar de voorgestelde pompen zijn me te duur.  Ik kom al gauw aan 500 euro.  Daarmee kan je ook aanzuigen en heb je elektronische regeling, maar dat is hier niet nodig, een opslagvat ook niet.

Na het openen van deze forumdraad zag ik een pomp van grundfoss voor drukverhoging in drukwaterleidingen voorbij komen.  Die wordt ondertussen niet meer gemaakt, en die kon ik kopen voor 185 euro incl. verzending.  De UPA 15-120, voorzien van een drukschakelaar.  Maar zulke pompen zijn bijna niet te vinden bij de online shops.

Ik ga ervan uit dat dat werkt, en dat er geen betere oplossingen zijn, tenzij een nieuwe waterbak een stuk hoger maar dan ga ik er nog niet komen met de druk. 

Plaats ik dan de drukregelaar niet beter na de pomp ? Die pomp kan max 10 bar aan.  Of moet ik het zekere nemen en die drukregelaar voor de pomp zetten ?  Of alletwee ?

"10 meter hoger dan de  laagst gelegen waterkraan."... de vraag is vooral hoe hoog is dit ten opzichte van de douche of de hoogste gelegen kraan...

Over het algemeen het je water nodig van 2,5bar om comfort te hebben; 10m geeft grofweg water op 2bar uit een open vat (is het een open vat?); Dat zit idd wat onder een comfortdruk.  

Ik zou het vat 5m hoger zetten ;-).  En meet eens de druk van het leidingswater na.  Dan weet je of een drukregelaar nodig is.

Walter

Het is een open bak.

Maar hoe kom je op die 2 bar bij 10 meter ?  Ik dacht dat het ongeveer een bar per 10m is ( 9,81 N/kg * 1000 kg/m³ * 10 m=98800 pascal= 98,1 kpascal = 0.981 bar) ?

 

Je krijgt 1 bar gratis van de luchtdruk die in vat op het water duwt ;-). 

Als de hoogte van de inhoud 10m is dan.

'k Zal het eens deftig opmeten.

Dat is voor mij ook de eerste keer dat ik zoiets hoor Walter ! Waterdruk heeft in dit geval volgens mij enkel te maken met de hoogte van de waterkolom die dus bij een vol vat hoger is dan bij een bijna leeg vat.

Als dus de bovenkant van het water 10 m hoger is dan het aftappunt (douche) dan zal daar de druk volgens mij niet meer dan 1 bar zijn. Als het water 1 meter zakt dan is de druk nog 0,9 bar.

Als je het vat 5 meter hoger zet dan win je ook slechts 0,5 bar.

Dat is te weinig druk voor een klassieke douchesproeier maar kan zeer goed werken met een alternatieve sproeier. Denk daarbij even aan een gieter voor in de tuin. Je kan daarmee iemand een perfecte douche bezorgen terwijl de druk slechts 0,05 bar is als je de gieter 50 cm boven het hoofd houdt.

Je moet dus een sproeier voorzien die zoals die gieter quasi drukloos kan werken en dan hoef je geen drukverhogingspomp.

 

 

walter-8 schreef: Je krijgt 1 bar gratis van de luchtdruk die in vat op het water duwt ;-). 

 

Ik denk niet dat er zomaar een extra bar op een open vat gaat zitten.  Heb ik toch niets over gevonden.

Zo'n tuin-handdouche is wel leuk, maar daar zijn de vrouwen hier niet content mee.

En een watervat 10 - 15 meter hoger plaatsen, dat is wat te hoog.

het gaat erom of je absolute of relatieve druk meet: waarbij ik idd niet weet of een meter absoluut of relatief meet...

absoluut: boven water heb je luchtdruk van van 1bar, 10m diep 2 bar, 20meter diep 3 bar.

relatief: de luchtdruk trek je er af... Dus heb je een meter die begint bij '0 bar', of eentje die begint bij 1 bar...(mijn fietspomp meters beginnen bij 1 bar...; die meten absolute druk).  

 

walter-8 schreef: het gaat erom of je absolute of relatieve druk meet: waarbij ik idd niet weet of een meter absoluut of relatief meet...absoluut: boven water heb je luchtdruk van van 1bar, 10m diep 2 bar, 20meter diep 3 bar.relatief: de luchtdruk trek je er af... Dus heb je een meter die begint bij '0 bar', of eentje die begint bij 1 bar...(mijn fietspomp meters beginnen bij 1 bar...; die meten absolute druk).  

Waterdrukmeters bij sanitaire - en verwarmingsinstallaties beginnen altijd bij nul en dat is blijkbaar dan in tegenstelling tot een luchtdrukmeter.

Dus een gelijkvloerse installatie kan nog volledig gevuld zijn met water en toch nul op de manometer aangeven.

 

charel schreef: Dat is te weinig druk voor een klassieke douchesproeier maar kan zeer goed werken met een alternatieve sproeier. Denk daarbij even aan een gieter voor in de tuin. Je kan daarmee iemand een perfecte douche bezorgen terwijl de druk slechts 0,05 bar is als je de gieter 50 cm boven het hoofd houdt.

Volgens mij klopt wat Charel zegt.
Ook de druk van de gieter klopt, tenminste als je de gieterkop een halve meter lager houdt dan de bovenkant van het open water, en daar heb je een redelijk grote gieter voor nodig  ;-)

Hoe ver je de gieter van je hoofd houdt maakt niet zo veel uit, dus daar gaat hij wel wel in de fout volgens mij.

Het zou mooi zijn moest deze gieter ook de vervuiling op dit forum kunnen wegspoelen...

Die atmosferische druk zit zowel boven als beneden. Kan je uitleggen waarom die druk dan zou meespelen bij de waterdruk ? Of waarom die waterdruk op nul staat als water op gelijk niveau staat ?

De admin heeft enkele off-topic reacties offline gehaald.  

 

pol_b schreef: De UPA 15-120, voorzien van een drukschakelaar.  Maar zulke pompen zijn bijna niet te vinden bij de online shops.

de pomp waar je naar verwijst is eigenlijk een omlooppomp.  En dat lijkt logisch: die zijn er voor weinig 'extra druk te leveren'.  Alleen denk ik idd dat niet niet standaard zijn met drukschakelaar.  Ik denk dat je iedere omlooppomp kan nemen met een drukschakelaar.  En een goede omlooppomp is nog veelal energiezuinig (al denk dat je beter niet iets meer uitgeeft door die energiezuinigere versie: er is best veel verschil in verbruik in omlooppompen).

Walter

Ik heb de installatie ondertussen geplaatst, een meter, de pomp en een meter na de pomp.

ik heb ongeveer 0,7 bar. En die druk blijft constant.  Daarmee kan een kleine douchekop werken.

Na de pomp (Grundfos upa  120, heeft een drukschakelaar, aan een prijsje) heb ik een goeie bar meer. 

De druk van de gemeentelijke waterleiding is hier maar liefst 8 bar.  Goed om de leidingen te testen, ik ben blij dat de drukregelaar er tussen staat. De waterleiding wordt gebruikt als er niet meer genoeg water voorzien wordt door de bron.

Het vat had wat hoger mogen staan, maar dat is niet eenvoudig. Misschien een projectje voor later.

Maar al bij al werkt dit prima.

Dank u om mee te denken.

Bedankt voor de update; is de druk met de extra pomp dan voldoende?

Wel een  bedenking die ik vroeger schreef; water afnemen doe je weinig; energiezuinig is niet zo belangrijk. Wel belangrijk is dat je voldoende druk kan toevoegen....

 Voor de omlooppomp die vele uren draai is energieverbruik natuurlijk wel belangrijk.

Het is goed zo. Voldoende druk voor de douche.

De pomp draait niet vaak, en verbruikt ook niet veel. Er wordt nogal op water gelet hier.

een droogtoilet wil ik nog plaatsen want een te groot deel van het waterverbruik gaat daar naartoe.

Verder kan ik niet veel meer doen denk ik buiten een extra opslagcapaciteit omdat buiten de 2 warmste maanden er water in overvloed is, en dus weg loopt.