Dure ruwbouw - ytong oorzaak ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben offertes binnengekregen van aannemers voor onze ruwbouw en zijn geschrokken van de voorgestelde prijzen.

Ruwe schets van onze woning: 16 m lang, 7,5 m breed, lessenaarsdak vertrekkende van ong. 5 m tot ong. 9 m hoogte, 2 volledige verdiepingen en ook in zolderverdieping is kleine en grote kamer voorzien.

Gevel van 9 m hoogte bestaat op gelijkvloers bijna volledig uit glas, verdieping erboven heeft vensters van 1 m breed, ook over ong. volledige verdieping. Zolderverdieping: enkele kleinere vensters.

Gevelmetselwerk bestaat uit gevelsteen, spouw, en cellenbeton C3/05 voor muren 15 & 20 cm, type C4/06 voor muren 10 cm. Spouwbreedte 4,5 cm. 3 cm PUR.

We hebben er bij de architect altijd op aangedrongen dat we zo goed mogelijk wilden isoleren

Wij vragen ons af of het gebruik van Ytong de oorzaak kan zijn van de hogere prijs van onze ruwbouw. Indien dit zo is, weten jullie dan een goedkopere oplossing ?

Alvast bedankt voor jullie reacties !

Reacties

Wat de normen voor goed isoleren betreft, kijk even op www.passiefhuisplatform.be voor wat de norm zou moeten zijn of kijk eens op http://www.energiesparen.be/energieprestatie/index.php voor wat de officiele normen zijn.

Met 3cm gevelisolatie voldoet je huis in ieder geval niet.

En een energievriendelijk huis is niet alleen goed isoleren...

Geen advies over de prijs,
een tip misschien, probeer zo compact mogelijk te bouwen,
hoe meer fantasietjes (aan de buitenkant) hoe meer geveloppervlakte, hoe duurder en hoe minder energie efficient.

Groeten,
Xavier

ons huis is rechthoek, geen uit/insprongskes...

volgens architect hadden we een K35 ?

Elias,

en vindt jullie architect dat de offertes duur zijn? Of vallen ze binnen zijn verwachtingen?
De normale opbouw: snelbouw+isolatie zal meestal goedkoper zijn voor dezelfde isolatiewaarde dan met cellenbeton+isolatie.

Walter

onze (westvlaamse) architect vindt onze (antwerpse) aannemers ook redelijk duur (40 000 euro duurder dan vooraf ingeschat en prijsverschil tussen aannemers onderling is dan nog eens tot 25 000 euro !), zou er zo'n verschil kunnen zitten op westvlaamse en antwerpse aannemers ?

Wat ik me bij Ytong ook afvroeg: ik heb in de postings over ytong gelezen dat dit minder draagkrachtig is dan een andere steen. Kan het zijn dat we meer staal nodig hebben in onze constructie daardoor (en de staalprijzen zijn inderdaar erg gestegen) ?

bedankt !

onze (westvlaamse) architect vindt onze (antwerpse) aannemers ook redelijk duur (40 000 euro duurder dan vooraf ingeschat en prijsverschil tussen aannemers onderling is dan nog eens tot 25 000 euro !), zou er zo'n verschil kunnen zitten op westvlaamse en antwerpse aannemers ?

Wat ik me bij Ytong ook afvroeg: ik heb in de postings over ytong gelezen dat dit minder draagkrachtig is dan een andere steen. Kan het zijn dat we meer staal nodig hebben in onze constructie daardoor (en de staalprijzen zijn inderdaar erg gestegen) ?

bedankt !

Elias,

Pas op voor architecten die bij deze lage K-waarden uitkomen! Gezien je weinig isoleert en veel glas hebt, bestaat de kans dat je niet aan de wettelijke K45 komt.

Betreft de prijs. Jouw bouwmethode zou eigenlijk juist goedkoop moeten zijn... daarvoor zijn die ytong constructies toch uitgevonden.

Ik dacht dat 5cm ytong ongeveer gelijk is aan 1cm echte isolatie. Bouwen doe je bv. met stenen, isoleren met isolatie. In jouw muren komt dus het equivalent van 6 à 7cm isolatie.

10cm tot 15cm in de muren is vandaag de dag toch een minimum.

En kwalitatief... hang later maar iets op aan je ytong muur...

Indien je prijs zou vragen voor een snelbouwconstructie met bv. 10cm rockwool in de spouw zal het waarschijnlijk goedkoper zijn (allezins warmer én vooral degelijker), elke aannemer is hiermee vertrouwd...

JB

y-tong, daar hang je beter iets aan op dan de meer gebruikte thermoblokken lat staan de snelbouwblokken daar krijg je heel slecht iets in vast.

Wat betreft je je vergelijk 5cm y-tong voor 1cm isolatie is wel wat overgedreven.

u waarde = ongeveer 0,085 w/mK vergelijk deze waarde maar eens met isolatie.

2 de voordeel wordt gelijmt , dus geen gemetselde voegen betere isolatie waarde dan met deze voegen.

Ik heb zelf alle binnenmuren gezet in Ytong bij onze verbouwing. + een paar buitenmuren die aan vervanging toewaren. Dit vooral om de goede geluidsisolerende kwaliteit van Ytong.
Iets ophangen aan Ytong muren is kinderspel. Meestal gewoon een schroef indraaien en klaar, niks boren, niks pluggen. Dat werkt he beste.
Zelfs mijn ramen en binnendeuren zijn gewoon met schroeven rechtstreeks in de Ytong vast gezet en daar is geen beweging in te krijgen hoor.

@Ronny,

U = 0.085 W/m²K? Hoe kom je daar aan?
als je weet dat lambda van Ytong 0.10W/mK dan moet je al een muur van 1m dik metsen om zo'n lage U waarde te krijgen.
Meer uitleg graag bij je getallen!

Jan

Ik heb de U-waarde van onze muur berekend en kom op 0,42 uit
(R= 0,125 + 0,2 + 0,408163 + 1,5 + 0,066666 + 0,043 = 2,34276 U = 0,42)
Wat is de U-waarde van jullie muren ?

Ik zou graag eens de berekening maken voor een muur met thermoblok en maximale isolatie (tot 35 cm muurdikte), maar welke dikte van thermoblok moet ik nemen ? 14, 17, 20 cm ?

Met welke dikte van thermoblok bekom je dezelfde drukweerstand als met ytong ? Wat is dan het verschil in gewicht tussen thermoblok/ytong ? Zou het niet kunnen dat onze architect voor ytong gekozen heeft omwille van het lichte gewicht ?

Welke merken van thermoblok raden jullie aan ? Bij voorkeur een die kan verlijmd worden.

Mercikes !

jan ,

had toch gezegt dat de u waarde 0,085W/mK is en niet zoals jij zij dat ik 0,085 W/m²K je verwaart 2 waarden.

U neemt 0,1W/mK de waarde variert een beetje naargelang het merk en de uitvoering.

oeps Ronny, heb met miskeken op de 'U' ipv de eenheid. Trouwens de eenheid die jij gebruikt hoort bij lambda.
Een lambda van 0.085 W/mK is wel heel laag. Voor welk merk is dit?

Elias, kijk eens hier:
http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1108642626&first=&last=

laat het idee van "isolerende" stenen vallen, en ga voor alleen isolatie. Meestal goedkoper voor dezelfde isolatiewaarde en eenvoudiger in opbouw.

Walter

Elias, we zitten zo'n beetje in 't zelfde geval: Genste architect voor bouw in A'pen. Onze architect waarschuwde ons op voorhand reeds voor de hoge prijs hier in de omgeving. En ik moet zeggen: de drie 'kwaliteitsaannemers' die we prijs vroegen op basis van referenties van collega-architecten deden ons achterovervallen: zo'n 25000 boven de raming voor de open ruwbouw. Slik. We zijn in de straat gaan horen en hebben uiteindelijk een minder gesofisticeerde aannemer gevonden uit de voorkempen. Resultaat: recht middenin de raming. Oef.

Wat je isolatiewaarde betreft: met veel glas en 3 cm PU kom je langs geen kanten aan K35. Wij zitten met een gelijkaardige opbouw, 8 cm PU in spouw, 20 cm cellulose in dak, 13 cm XPS + sedum op plat dak, 7 cm PU onder vloer, 10 cm houtwol tegen wachtgevel en K39.