Eco halogeenlampen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Tegenwoordig vind je op vele plaatsen zogenaamde "eco halogeenlampen" die een rendementsverbetering van 30% claimen ten opzichte van standaard halogeenlampen. Weet er iemand of dit echt zo is en wat de gebruikte technologie is om deze rendementsverbetering te bekomen ? (Hogere druk in de lamp , ander materiaal gloeidraad , ...)
Zijn er ook nadelen verbonden aan dergelijke 'eco' halogeen lampen ?

Reacties

Jo-5,

Voor spots bestaan er IRC lampen. Deze hebben een coating die reflecteerd en isoleert. Daardoor wordt de lamp warmen en geeft die ook meer licht.

Bij de gewone eco-halogenen zonder reflector weet ik het niet.

Mogelijk beter isolerend glas.

Let wel op

Philips 200 W = 300 W (deze geeft wel niet zo veel licht als een 300W)

Osram 230 W = 300 W (nog niet gekocht)

Maarten

Maarten-16,

Ik heb eens een beetje zitten surfen op de site van osram en de techniek bestaat er inderdaad in om de warmte die de gloeidraad produceert binnen de lamp te houden zodat er minder warmte dient toegevoerd om de gloeidraad op temp te houden.

Bij de eco halogeen spots wordt dit inderdaad gedaan door oa een coating op het glas zodat de warmte meer gerflecteerd wordt en ook door een ander soort gas te gebruiken in de lamp.

Ik heb er nu gekocht (halogeen , lampvoet G9 , 42 Watt , 610 lumen = +-14 lumen/watt) Volgens de spec zou dit overeenkomen met een standaard halogeenspot van 60Watt. Op het zicht geven ze wel degelijk meer licht.

Jo,

tegenwoordig steken ze zelfs halo's in de gewone gloeilampen, ook -30%.

Mijn ervaring is goed!

Maarten