Eenvoudig uitbreidbaar systeem haard + CV -> zonnepanelen en haard op boiler
Beste,
Wij hebben onlangs ons eerste huisje gekocht. Een lange rijwoning dat nu een EPC heeft van 551. We zijn van plan eerst het zolderdak, het plat dak, de ruiten, de vloer te isoleren en nieuwe buitendeuren te steken. Volgens de vorige eigenaars is het huis altijd verwarmd geweest met één gaskachel en we kunnen daar best inkomen, het benedenverdiep waar de schouwaansluiting centraal staat is kwasi één kamer en buiten de smalle voor- en achtergevel zitten we grotendeels netjes ingesloten tussen de muren van de buren. We vermoeden dat het een lichte shock gaat zijn eens we verhuizen hoe weinig we daar verbruiken, zelfs voor we isolatie aanbrengen. Om een idee te geven; we hebben een dikke 3 jaar in een herenhuis gewoond, met veel enkel glas en overal kieren en gaten, elektrische boiler en een EG-verbruik van... zo'n €350 euro/maand. In de zomer een geniaal huis, grote koele kamers, veel licht, enorme tuin voor de hond enz. In de winter, beseften we weer waar we een heel jaar voor werken.
Nu zijn we een beetje groene jongens en waren we sowieso van plan van zowel met een houtkachel als een cv ter aanvulling het huis te verwarmen. De CV zal in eerste plaats dienen om slaapkamer 1, 2 en zolder op een aangename temperatuur te krijgen(moet geen +21°C zijn daar ofzo, als het van mij afhangt toch) als de houtkachel aanligt, of in uitzonderlijk geval eens alles op te warmen.
Het lijkt me zeer interessant om met de kachel ook warm water mee te kunnen verwarmen, en de CV. Enkel de CV lijkt me dan misschien een te grote investering om een speciale kachel voor te kopen volgens wat het maar gaat opbrengen, als de kachel goed brandt zal de CV sowieso maar miniem moeten bijverwarmen denk ik, want de warmte zal voor een deel naar boven gaan naar de kamers waar CV bijverwarmd.
Dit lijkt me vooral een interessant systeem in combinatie met zonnepanelen/boiler. Deze kunnen in de warmere maanden de warmwater productie en CV verwarming voor hun rekening nemen. Dit zou betekenen dat gedurende het hele jaar er een groen alternatief is voor verwarming op gas, en onze gaskosten serieus dalen - we hebben natuurlijk wel geen idee van hoeveel, het zal hoogstwaarschijnlijk geen €150/maand meer kunnen dalen zoals dat nu het geval is.
Nu is de technische kant van dit verhaaltje me redelijk vaag. In mijn hoofd is het allemaal simpel, warm water is warm water en geeft warmte af aan kouder water in een boiler, maar natuurlijk is het CV circuit gesloten en dat van die zonnepanelen en haard ook. Nu vraag ik me af of je het circuit van de zonnepanelen en de haard niet kunt laten samenkomen en zo de boiler in gaan? Dat zou willen zeggen dat eens je een zonneboiler hebt, het maar een kleine aanpassing is om er een kachel bij aan te sluiten.
Echter hoe meer ik erover opzoek, hoe vager het me allemaal wordt. Sites van fabrikanten zijn ubervaag of gewoon gebrekkig. Andere schema's van gebruikers gaan over 1000 liter buffervaten in combinatie met boilers die voor mij compleet overkill lijken.
Ik wil gewoon geweten: Kan ik een condensatieketel, zonneboiler, panelen en haard samen aansluiten?
De bijgevoegde foto is ongeveer wat ik in gedachten heb. Eén boiler waar zowel condensatieketel, panelen als haard op aangesloten worden. Dit moet dus wel mogelijk zijn, tenminste voor dit model. Maar zodra ik de handleiding van het model erbij neem wordt het weer nogal onduidelijk.
Zijn er zo nog boilers die dit kunnen, en moeten die meer dan één spiraal hebben? Is er geen manier om zowel panelen als kachel op het CV-circuit aan te sluiten en zo de boiler op te warmen?
Bedankt! Michiel en Flore
Reacties
Als je een houthaard gebruikt om water op te warmen (cv circuit) zal je toch steeds een minimale buffer nodig hebben.
Opgelet: een boiler is niet hetzelfde als een (gelaagd) buffervat - mogelijk is dat laatste eerder hetgeen je nodig hebt.
Zelf heb ik een buffervat van 800 l met aansluitingen voor houtkachel, zonneboiler, en nog een condenserende gaswandketel. De zonneboiler is met een aparte warmtewisselaar aangesloten (antivries zonneboiler). Het sanitair warmwater wordt door een aparte warmtewisselaar in dat buffervat opgewarmd. Vloer- en wandverwarming zijn ook rechtstreeks aan dat buffervat aangesloten (met mengventiel).
Het is allemaal wat ingewikkelder en duurder dan ik eerst had gedacht; je kan eens rondhoren bij de verschillende aanbieders van zulke systemen.
Hallo,
Paradigma heeft een concept waarbij alle is verbonden zonder warmtewisselaar senkel voor sanitair warmp water mùaar dit is dan een voordeel tov een boiler. Zie mijn installatie in bijlage.
Succes!
waarom ga je niet eens kijken op de site van Ratiotherm naar hun buffervat Oskar.
Deze mensen beweren dat het niet uitmaakt waar de warmte vandaan komt of hoeveel
warmtebronnen er zijn.
beste, zit nog niet op nieuwe verwarmingsinstallaties te denken zolang je nog niet geïsoleerd hebt. Beter de bestaande gasoplossing voor verwarming en sanitairwater laten en je centen zoveel mogelijk investeren in isolatie... Betracht passiefisolatiediktes, dan zal je eindresultaat een zeerlage-energiewoning zijn door koudebruggen die je niet volledig kan reduceren. Ik ben hiermee al een paar jaar bezig en edere isolatiefase die ik afwerkte gaf me jaarlijks een serieuze energiebesparing. De technische installaties komen pas als je isolatieverhaal helemaal rond is.
.
Wat betreft schema's met 1000L-buffervaten, die gaan meestal over verwarming ook bufferen!!! Want dan is dit zelfs een kleine buffer, daar waar voor sanirairwarmwater 500L al groot is.
En zo'n combibuffers bestaan, hoor. kijk maar eens bij www.solarbayer.de onder Kombispeicher. En dar vindt ge downloadbare hydraulikschemen om alles met alles op 1 buffer te zetten.