Elco Thision duo 25 KW uitbreiden met weerstand?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik gebruik nu 1 jaar de Elco Thision duo 25 KW voor vloerverwarming en warm water.
Ben zeer tevreden van de temperatuursregeling en de werking in het algemeen.
Nu zou ik graag proberen mijn overtollige zonneenergie te gebruiken om de ketel bij te verwarmen in plaats van in de winter met elektrische vuurtjes de energie op te werken.
Weet iemand of dit mogenlijk is?
In de verre toekomst(4 a 5 jaar) zou ik dit mischien met een zonneboiler willen combineren.
Er zijn ook zonneboilers met elektrische weerstand , dus mischien wacht ik beter om alles inneens af te werken.
Maar als de prijs van een weerstand meevalt overweeg ik om dat op kortere termijn al te doen.

Mijn verbruik van gas is 14330KWh/jaar
Mijn elektrische overschot is +/- 2000KWh/jaar

alvast bedankt voor de antwoorden.

Reacties

Er is maar één goede oplossing: de overtoligge panelen van het dak halen en verkopen. Dan kan je meteen op de vrijgekomen plaats een zonnecollector plaatsen. Of een goede lucht/water warmtepomp plaatsen.

Dit is economisch helemaal niet zinnig.

mijn vraag is gewoon hoe ik mijn energie rendabeler kan aanwenden.
uw antwoord draagt hier nergens toe bij.

Dit forum heet ecobouwers. De eco komt van ecologisch, niet van economisch. Ecologisch was het het interessantste geweest als je iets minder panelen had gelegd dan nodig om het gemiddelde verbruik van de laatste jaren te dekken. Met nog wat ingrepen om je verbruik te laten dalen kwam je teller dan ongeveer op nul, en niet zoals nu, er een heel stuk onder. En daardoor stelt zich nu het probleem om zo goedkoop mogelijk de overtolige stroom te verbruiken. Maar je hebt gekozen voor economisch interessant. Zoveel mogelijk GSC binnen rijven. Maar blijkbaar is voor jou een warmtepomp nu zelfs economische onzin? Tweeduizend Kwh electrisch is 200 m3 gas (ongeveer). Reken dan maar uit. En als je je stroom echt goedkoop wilt verbruiken, haal je het goedkoopste electrische radiatortje in de Brico en steek je dat in het stopcontact. Maar ecologisch is dit vloeken.

 Het is tamelijk moeilijk om in een nieuwbouw direct je verbruik goed in te schatten , daarom heb ik 4000kw/piek gelegd  , en ik verbruik er maar 2000 , dus je kan moeilijk zeggen dat ik niet ecologisch omga met mijn energie.
Met een elektrische radiator stoken heeft een zeer slecht rendement en zou dus veel minder ecologisch zijn dan dat ik deze energie in mijn vloerverwarming kan steken.
Er zijn ook kinderen onderweg dus op lange termijn zal ik die 2000 kwh mischien wel nodig hebben.

daarom dat ik de optie voor een zonneboiler openlaat , maar hier wil ik 5 jaar mee wachten omdat ik anders 21% btw betaal ipv 6% en omdat ik in mijn nieuwbouw de eerstvolgende jaren nog andere zaken moer realiseren.

 

Er is maar één manier om een hoger rendement te krijgen en dat is met een warmtepomp. Of je nu een electrisch vuurtje of een weerstand in de boiler gebruikt, het resultaat blijft hetzelfde.

Die 4000 Kwh verbruik is je waarschijnlijkin je oor geblazen door de verkoper van de PV. Een gezin met 2 kinderen dat een beetje zuinig is komt hier nog niet aan. Maar als je je voorzien hebt op een verbruik dat er mogelijk binnen een aantal jaren gaat komen, heb je nu inderdaad een probleem. Je had nu ook de helft kunnen leggen, en dan in functie van de behoefte de installatie kunnen uitbreiden. Maar de voorwaarden waren zo goed nu...

 Inderdaad de voorwaarden waren nu goed dus ik zie niet in waarom ik deze pas binnen een paar jaar zou leggen en dan meer betalen??

zowiezo zou het rendement hoger zijn als ik deze energie in mijn vloerverwarming kwijt kon of begrijp je dit niet?

Ik probeer op alle vlakken gas , water en elektriciteit zo min mogenlijk te verbruiken vanuit ecologisch en economisch standpunt , ik snap niet waarom je hier dan persee de moraalridder moet komen uithangen?

Ondertussen is er nog nergens een antwoord op mijn vraag gekomen.

Wat is de prijs voor een rendabele warmtepomp? minimum 10000 a 15000 euro?

 

Dat van de moraalridder heb jij gezegd. Ik heb een probleem met mensen die vanuit economische overwegingen teveel stroom produceren en nu niet weten wat er mee te doen. Dat is het punt. Je hebt voor een maximaal economisch voordeel gekozen zonder het ganse plaatje te bekijken. Nu moet je vaststellen dat er een probleem is om die overschot van stroom ook nog economisch EN ecologisch te verbruiken. Dat het rendement hoger is als je het in je vloerverwarming stopt, snap ik niet. Het omzettingsrendement in een weerstand is 100%. Of die warmte nu in een boiler, vloer of electrische radiator terecht komt. Als je het rendement wil verhogen , moet je inderdaad naar een WP. En die investering is inderdaad behoorlijk. Een warmtepompboiler kost rond de 3000 euro, maar is economisch en ecologisch ook niet interessant. Het antwoord op je vraag is denk ik toch wel gegeven. De enige andere optie is een doorstroomweerstand op je vloerverwarming.

 zoals ik eerder al heb aangehaald heb ik niet teveel gelegd , ik kijk gewoon naar de toekomst en ben niet zo lomp om subsidies te laten schieten.
ik denk dat ik qua verbruik ver onder het belgische gemiddelde zit.

Begrijp je niet dat elektrisch verwarmen met water een hoger rendement heeft dan verwarmen met lucht?
daarom dat warmtepompen met water ook een veel groter rendement hebben dan warmtepompen op lucht.

als je dit niet begrijpt google dan wat zou ik zeggen.

En je zegt juist zelf dat een warmtepompboiler ecologisch en economisch niet interessant is. 
zoals eerder aangehaald , geef je geen zinnig antwoord op mijn vraag , eerder verzuurde opmerkingen van iemand die gefrustreerd rondloopt.

 

Leg mij eens uit hoe verwarmen met water een hoger rendement kan geven dan verwarmen met lucht. Ik ben inderdaad te dom om dat te snappen. Wat de link tussen rendement van verwarmen met water of lucht, direct electrisch, en de warmtepompen op water  of lucht is, ontgaat mij helemaal.

Ik heb wel een zinnig antwoord gegeven, namelijk een doorstroomweerstand, of een fatsoenlijke WP.

Ook je antwoord 'ik heb niet teveel gelegd' snap ik niet. Als je net voldoende gelegd had, had je geen overschot.

Wat mij stoort is in mijn ogen de verkwisting van subsidie's. Ik betaal mee voor jou gratis stroom. En ik vind dat dat geld ook nuttig gebruikt mag worden.

Op een forum voor ecologisch bouwen moet je niet de vraag stellen hoe je het beste een overschot aan PV-stroom kwijtraakt. Natuurlijk krijg je dan de wind van voren.

 

 Zal het u eens proberen uit te leggen.

eerst en vooral is er dus niet teveel gelegd , alleen aan de toekomst gedacht.

het water in vloerverwarming heeft maar een temperatuur van 35 a 40 graden , tegenover radioatoren 70 a 80 graden , vloerverwaring versprijd die warmte over de gehele vloeroppervlakte , bij een radiator neemt de warmte af naargelang de afstand van de radiator.
Begrijp je echt niet dat het rendement van vloerverwarming beter is dan dat van een radiator??? als je zoiets al niet begrijpt begrijp ik echt niet wat je hier komt proberen te antwoorden. en als je dan nog niet weet dat er een groot rendementsverschil is tussen warmtepompen op lucht of op water , ... ja , daar zal ik maar niets op zeggen zeker :-) :-) :-)
een doorstroomweerstand op de vloerverwarming is helemaal onlogisch , de terugvoer van de ketel meet dan een hoge terugvoer en laat de ketel en de circulatiepomp afslaan , hiervoor moet dan ook nog eens een apparte regeling + pomp voorzien worden en elke keer alle instellingen van de ketel worden gewijzigd. dan lijkt me een weerstand in een boiler veel eenvoudiger.

en dat jij mee betaald voor mijn teveel aan zonnepanelen vind ik helemaal lachwekkend.

Ik heb een nieuwbouw en dus 21% btw betaald en kan mijn panelen maar 1 jaar inbrengen.

En ik heb een zeer goed loon waar ik de helft van aan de staat geef voor subsidies voor , beroepsdoppers , godsdiensten, onbekwame politici ,.... een hele hoop dingen dus waar ik ook niet achter sta.

Ik heb dus nog altijd geen nuttig antwoord gehad op mijn vraag , ik zal ze even herformuleren mischien dat je ze dan begrijpt :  is het technisch mogenlijk om in mijn boiler een weerstand in te bouwen die ik tussen 2 temperaturen kan regelen.

eerst en vooral is er dus niet teveel gelegd , alleen aan de toekomst gedacht.
het water in vloerverwarming heeft maar een temperatuur van 35 a 40 graden , tegenover radioatoren 70 a 80 graden , vloerverwaring versprijd die warmte over de gehele vloeroppervlakte , bij een radiator neemt de warmte af naargelang de afstand van de radiator.
Begrijp je echt niet dat het rendement van vloerverwarming beter is dan dat van een radiator???

Ik geloof niet dat je definitie van rendement juist snapt. Rendement is de verhouding tussen wat je er in stopt en wat er uit komt. In een radiator of vloerverwarming, is het rendement altijd 100%. Er kan geen energie verloren gaan. Het vermogen wat je in een radiator stopt is Q x C x deltaT met Q debiet en C soortelijke warmte,. Het is wel zo dat je met vloerverwarming een minder hoge ruimtetemperatuur nodig hebt, en dat geeft inderdaad een besparing. Ik weet niet hoe jij radiatoren dimensioneerd, maar de dagen dat er 70 tot 80° door moet zijn zeer beperkt bij een moderne installatie (als de ketel al 80° kan halen).

en als je dan nog niet weet dat er een groot rendementsverschil is tussen warmtepompen op lucht of op water ,

Dat valt best mee bij de warmtepompen van de laatste generatie. Bij water/water en bodem/water warmtepompen wordt het verbruik van de primaire pomp meestal niet meegerekend. Hierdoor ziet het plaatje er veel beter uit dan het in werkelijk is. En als je een WP bijplaatst bij een bestaande ketel, schakel je de WP gewoon uit als het onder een graad of 5 buiten gaat.

een doorstroomweerstand op de vloerverwarming is helemaal onlogisch , de terugvoer van de ketel meet dan een hoge terugvoer en laat de ketel en de circulatiepomp afslaan , hiervoor moet dan ook nog eens een apparte regeling + pomp voorzien worden en elke keer alle instellingen van de ketel worden gewijzigd. dan lijkt me een weerstand in een boiler veel eenvoudiger.

De brander gaat inderdaad niet starten als de weerstand voldoende vermogen geeft om de gewenste temperatuur te bereiken. Waarom de pomp zou afslaan is mij een raadsel. Bij een ketel met WAR blijft de pomp draaien, tenzij in zomerregime. Waar die extra regeling en pomp voor nodig zijn is me een raadsel. Een aquastaat en een relais dat de weerstand vrijgeeft als de ketelpomp begint te draaien is voldoende. Waarom er instellingen in de ketel gewijzigd moeten worden is nog een veel groter raadsel.

Ik heb dus nog altijd geen nuttig antwoord gehad op mijn vraag , ik zal ze even herformuleren mischien dat je ze dan begrijpt :  is het technisch mogenlijk om in mijn boiler een weerstand in te bouwen die ik tussen 2 temperaturen kan regelen.

 

Als je alles zo goed weet (ik ga er vanuit dat je een specialist in verwarmingstechnieken bent), waarom stel je deze vraag dan? Je weet alles beter, maar je hebt er geen idee van hoe je eventueel een weerstand in een boiler zou moeten inbouwen, of hoe je de temperatuur zou gaan regelen.

Of het technisch mogelijk is? Alles is mogelijk. Als er geen opening in de boiler is, kan je die er nog altijd in branden en er dan een mof oplassen om de weerstand in te draaien. Technisch is het dus mogelijk, of het een goede oplossing is mag je zelf beslissen. En temperatuurregelaars vindt je op de site van Conrad in alle uitvoeringen.

 volgens jou logica zouden er dus geen warmtepompen op water meer gekocht moeten worden , want die op lucht zijn even goed en stukken goedkoper . :-)

en een radiator is even zuinig als vloerverwarming , :-) tuurlijk.

heb ondertussen naar elco gemaild , de oplosing is een zonneboiler met elektriche weerstand .
maar toch bedankt Lacroix voor je verhelderende antwoorden :-)

hier heb ik veel van bijgeleerd , ... not

Ik heb weinig te zeggen over een de prijs van een warmtepomp, want ik heb er zelf geen, en er ook nooit naar gezocht.

Wat ik wel weet is dat je met 2 tieners in huis, die electriciteit wel zult kunnen gebruiken, ja zelfs tekort zult hebben, zelfs al heb je de zuinigste huishoudapparaten, met 4 verbruik je minstens het dubbele dan met uw tweetjes. Er wordt gewoon dubbel gewassen, gestreken, verlichting aangestoken, dubbel zo lang TV gekeken op 2 toestellen i.p.v. 1, en 4 computers in plaats van 2, die door de jeugd intensiever gebruikt worden.

Sommige boilder kunnen na-uitgerust worden met een electrische weerstand. Als het een boiler is die voor een zonnesysteem bedacht is, dan kun je dat zelfs verwachten, want een zonneboiler is nu eenmaal het meest (financieel) rendabel in combinatie met warm water op electriciteit.

Op mijn warmte-opslagvat zit daartoe een aparte flens. Maar op de tekening in de technische informatie van Uw toestel, zie ik geen vrije flensen.

Jij leest maar juist wat je wil lezen.

Dat je niets bijgeleerd hebt. Daar kan ik best in komen. Het is aan jou om keuzes te maken. Als jij van mening bent dat ik een lomperik ben, geen probleem. Je bent niet de eerste die die mening is toegedaan. Het zal mij worst wezen.

 

 

Ik zie niet in waarom een electrische weerstand het meest rendabele is. Zeker als je een wandketel hebt zijn de bijkomende kosten miniem. Er moeten enkel aansluitingen gemaakt worden. En als de ketel moet bijwarmen op de boiler, is dat meestal gedurende de winter. De ketel draait dan toch al, dus de stilstandsverliezen zijn minimaal van de ketel. Electriciteit direct is nog altijd de duurste en minst ecologische manier om water te verwarmen.

 Ik vind niet dat je lomp bent , maar je veranderd heel de tread naar jouw moraal ipv concreet de vraag te beantwoorden.

Proberen andere mensen een schuldgevoel aan te praten omdat jij zogezegd hun panelen betaald?

Ik zie gewoon het nut niet in van in 2 keer panelen te leggen , 2 keer breekwerken aan je huis , 2x een groenestroommeter , ... als je alle in 1 keer kan doen.
Ik ben er nog altijd van overtuigd dat ik een zeer laag energieverbruik heb en dat ik ecologisch met energie omga , maar als dit economisch kan , waarom niet?

je mag altijd je eigen verbruiken posten als je toch zoveel beter bent als een ander.

 Zie, daar krijg ik wat van van deze eigenwijze moraalridders.

Wij hebben hier ook zonnepanelen gelegd met 10 kW vermogen, het maximaal toegestane.

De productie dekt in grote overmate ons verbruik. Ik heb er geen enkel probleem mee dat de overproductie gratis ter beschikking komt van de maatschappij. Waarvoor dienen anders die GSC's?

Ik ken talrijke voorbeelden in mijn omgeving van eigenaars van een PV-installatie die een vermogen hebben geinstalleerd dat juist hun verbruik dekte en het zich nu beklagen niet meer panelen gelegd te hebben. 

Wij hebben onze mazoutketel buitengesmeten en verwarmen nu enkel nog met hout. Het warm water hebben we overgeschakeld op elektriciteit; dank zij onze zonnepanelen. Wat is daar mis mee of waarom zou dit niet ecologisch zijn? Is het niet beter het warm water te bereiden met zelf geproduceerde elektriciteit in plaats van mazout?

Het is nu misschien niet meet het moment, maar ik ben er altijd voorstander van geweest het maximale aantal panelen te installeren. 

Het zij zo.

 

 

Jullie doen maar.

Wij mij een moraalridder wil noemen mag dat.

Het warm water hebben we overgeschakeld op elektriciteit; dank zij onze zonnepanelen

Misschien eerst eens inlezen voordat je zulke onzin vertelt. Electriciteit dient niet om direct electrisch te verwarmen. Electriciteit is de meest hoogwaardige energiebron en het is onzin om die enkel te gebruiken om warmte op te wekken.

 ik vraag me af wat sommigen ghier op een ecologisch forum komen doen als ze geen ecologische raad accepteren zonder te steigeren...
Er zijn elders nog bouwforums die niet ecologisch zijn en waar jullie je gelijk kunnnen halen.
Hier is prioriteit ecologie