electriciteit op zonneenergie
Wij hebben een aleenstaand huis met een lessenaarsdak dat we willen verbouwen naar een zadeldak oost en west gericht.Op de handelsbeurs heb ik geinformeert naar electriciteit op zonneenergie.Op mijn vraag of de meerproductie van de dag kon gebuffert worden voor de nacht was het antwoord "neen" Het teveel zou naar de maatschappij gaan,hoe dat in zijn werk ging ,kon ze niet antwoorden.Overdag zou de teller aftellen en voor het gebruik van de nacht terug optellen,met als resultaat een nul operatie.Welk nut heeft dan z'on dure instalatie ?Haalt men daar ooit de bouwpkost uit? OOk had ik graag geweten of een zonneboiler zijn nut heeft ,wat betreft instalatiekost en levensduurte.Onze cv ketel is aan vernieuwing toe en we twijfelen een te nemen met een boiler in ,en des somers met zonneboiler of een voledige electrice instalatie,dit alles in overweging dat de mazoet zeen duur is.Heeft iemand daaral ervaring mee? en kan of wil die met mij delen.
Reacties
Ik ken er niet veel van maar er is in elk geval het groenstroomcertificaat en de subsidie. Voor mezelf heb ik een terugverdientijd berekent van 9 jaar. En dan ga ik uit van de huidige tarieven. Er is echter wel een maximum productie waarvoor subsidie gegeven wordt, ik dacht 3000kw.
Dit is meestal nog onvoldoende om de totaal rekening te betalen.
Daarnaast mag je nooit meer leveren dan je zelf verbruikt de teller draait niet onder nul terug.
Nog een bedenking is de orientatie, oost west is niet best. Het rendement zou beter zijn op het zuiden, misschien als vast zonnescherm boven de ramen
groetjes
@Francina
Volledige oost/west oriëntatie is sowiso al niet optimaal voor een zonneinstallatie.
Een teveel aan zelf geproduceerde elektriciteit word afgegeven aan het net, je teller loopt dan achteruit. 's nachts produceert of verbruikt (behalve een minieme standby mss) zo'n installtie niets (behalve een minieme standby mss).
Een zonneboiler heeft zeker "nut" indien goed geïnstalleerd (zuiden) en goed gebruikt. Indien je ze als hoofdverwarming gebruikt ipv sanitaire verwarming is het economisch zeker niet rendabel.
Elektrische verwarmingen, inclusief warmtepompen, zijn uit den boze.
Francina,
zoek even op "PV-Prive"
daar vind je meer over rendabiliteit van een pv investering.
Groeten
Xavier
Zoals alle anderen vertellen zijn panelen best op het zuiden geplaatst = beste rendement.
Wij hebben 10,4 m² panelen op ons dak sedert 19/11/05.
De resultaten tot op heden is dat de PV panelen ongeveer 48% van ons verbruik hebben opgeleverd, wat wij goed vinden.Wij schatten dat ons elektriciteitsverbruik (2 personen) op jaarbasis 2100 kWh zal zijn, waarvan dan 1000 kWh door de PV panelen gemaakt.
Onze energieauditbureau vertelde ons dat als je ongeveer de helft van je verbruik met PV panelen produceer, je goed zit. Teveel produceren brengt niets op (economisch voor jezelf). Indien je er meer wil over weten zijn we bereid verder info te geven. Ons telefoon : 016/53.35.70
Groeten,
Alex
Francina schreef:
> Wij hebben een aleenstaand huis met een lessenaarsdak dat we willen verbouwen naar een zadeldak oost en west gericht.Op de handelsbeurs heb ik geinformeert naar electriciteit op zonneenergie.Op mijn vraag of de meerproductie van de dag kon gebuffert worden voor de nacht was het antwoord "neen" Het teveel zou naar de maatschappij gaan,hoe dat in zijn werk ging ,kon ze niet antwoorden.Overdag zou de teller aftellen en voor het gebruik van de nacht terug optellen,met als resultaat een nul operatie.Welk nut heeft dan z'on dure instalatie ?Haalt men daar ooit de bouwpkost uit? OOk had ik graag geweten of een zonneboiler zijn nut heeft ,wat betreft instalatiekost en levensduurte.Onze cv ketel is aan vernieuwing toe en we twijfelen een te nemen met een boiler in ,en des somers met zonneboiler of een voledige electrice instalatie,dit alles in overweging dat de mazoet zeen duur is.Heeft iemand daaral ervaring mee? en kan of wil die met mij delen.
Beste Francina,
Op de website van ODE-Vlaanderen vind je een handig overzicht van subsidies voor fotovoltaische zonnepanelen.
Klik op deze rechtstreekse link, en je krijgt een PDF-document met alle subsidies voor particulieren op een rij, inclusief een rekenvoorbeeld.
http://www.ode.be/images/stories/Subsidies/zpv_subs2006_particulier_060915.pdf
Vriendelijke groeten,
Jo Neyens
je komt niet in de link, is er eventueel een andere weg ?
Link werkt perfect bij mij. ('Acrobat-reader' moet wel op je pc staan)
bedankt aan al die op mijn vraag gereageert hebben.Op ode heb ik al veel gevonden al heb ik bij sommige zinsspeling nog vragen. En wat xavier wil zeggen met "pv-prive" weet ik niet.Daar ons dak oost-west is en dat presies geen aanrader is ,Ga ik mischien overwegen om z'on panelen in de tuin te zetten.Alhoewel dat mischien een grotere investeringkost met zich kan meebrengen.Ik zoek nog steeds mensen die al een tijdje ervaring hebben met warm water op zonneenrergie en daarmee wel of niet tevreden zijn wat betreft plaatsing,kostprijs en afschrijving door vermindering van andere energiebronnen;
GRoetjes ,,Francina
Francina,
Thermische zonnepanelen kunnen zowel gecombineerd oost west liggen. Is dezelfde opbrengst als pal op zuiden. Wel met goei panelen en dat is een groot probleem.
Niet iedere leverancier kan dit plaatsen.
francina
Project PV-prive was een actie van groene stroom leverancier ecopower, die kort gezegd het dak van een partikulier voor 20 jaar leent voor de plaatsing van zonnecellen. Hiervoor krijg je een kleine vergoeding en na 20 jaar worden de panelen de jouwe. Dit project is ondertussen afgelopen en was enkel voor aandeelhouders.
Ideaal zou zijn als je bewegende panelen hebt die meedraaien met de zon, hiermee is veel geexperimenteerd, maar ik denk dat dit enkel interessant voor grote projecten.
Indien dit niet kan moet je trachten een optimale orientatie te vinden. Bepaalde systemen halen met een andere orientatie een beter rendement.
Ikzelf heb grote ramen op het zuiden door een flinke oversteek hooud ik de zomerzon buiten en haal ze in de winter binnen. Dit kan je eventueel ook gebruiken om uw zonnecellen als scherm te gebruiken.
Veel succes met je zoektocht
wim