elektrische vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

beste,

mijn situatie :
geen gas in de straat
geen voorstander van mazout
heb juist nog verwarming nodig voor living en keuken 100m²(1 open ruimte, tot in de nok)

heb reeds meerdere prijsoffertes aangevraagt voor warmtepompen
lucht- water 10.000-15.000 euro
met captatienet 15.000-20.000 euro
elektrische vloerverwarming 500-1000 euro

een warmtepomp kan dit toch nooit inhalen, ook rekening houden met onderhoud en slijtage van het toestel.
Je verbruikt wat meer met de elektrische vloerverwarming maar je hebt geen hoge aanschafkosten, geen onderhoud en geen slijtage.

Ben ik juist of zie ik hier iets over het hoofd?

Alvast bedankt voor jullie reactie

Reacties

wat mij betreft zie je iets over het hoofd, nl. een fikse energierekening, vloerverwarming met directe elektrische verwarming!  en je warm water dan ook nog eens direct elektrisch verwarmd neem ik aan?

je zou ook een pelletsketeltje kunnen overwegen, aangezien het om een beperkte oppervlakte gaat in een hopelijk goed geïsoleerde woning.  en dan kan je zowel verwarming als warm water aanmaken.

hans d

 we pakken even ons rekenmachien en we beginnen es wat te tellen.

Laten we aannemen dat je een vrij goed geisoleerde woning hebt met een jaarverbruik van 12.000 kWh (CV + SWW).

Nemen we even gemiddeld een 0.15 eur per kWh (dag/nacht tarief) en vergeet het maar dat je de VV 's nachts gaat 'opladen' en overdag niet gaat bijverwarmen. VV is geen accumulatiekachel.

Enfin, 12.000kWh x 0.15 = 1800 eur per jaar aan energiekosten.

Nemen we een warmtepomp met SPF van 3:

4.000kWh x 0.15 = 600 eur per jaar aan energiekosten.

Verschil is 1200 eur per jaar. En nu kan je zelf wel uitrekenen hoe interessant iets is...

 

 

bvl,

 

Moet ge een EPB indienen voor uw bouw? Waarschijnlijk wel. Vergeet niet dat ge met een warmtepomp goede E-punten krijgt, maar met een directe elektrische verwarming een fikse boete gaat krijgen. Is het nieuwbouw of vernieuwbouw? Voor de subsidies maakt dat een groot verschil. Voor nieuwbouw moet het een water-water warmtepomp zijn. Uw SPF zal dan ook beter zijn, vooral in hartje winter.

 

Ik zou toch verschillende offertes vragen voor uw eventuele warmtepomp. En niet te snel alles geloven wat ze u vertellen. Maar het is een feit dat er op dit gebied grote vooruitgang wordt geboekt. In elk geval een compressor Inverter nemen. En vasthouden aan de vloerverwarming voor in een grote hoge ruimte.

 En dan ook niet te vergeten dat ieder jaar de electriciteitsprijs stijgt.... volgend jaar een gemiddelde prijs van 0.16 of 0.17 ??

Jaarlijks gemakkelijk een verschil met 8% extra.... Hetgeen het verschil ook jaar na jaar nog duidelijker maakt.

ofwel (iets minder realistisch misschien, maar waarschijnlijk wel de realiteit):

20 jaar, gemiddelde KWh kost = 0,2 euro

12000 KWh per jaar verbruik voor SWW en verwarming.

Boete wegens het niet halen EPB = 2000 euro

Vloerverwarming elektrisch 1000 euro

Totale kost elektrische VV = 51000 euro

 

WP met SPF 4 voor vv en sww:

3000 Kwh per jaar verbruik

Subsidie 2700 euro

Winst E punten EPB = 500-800 euro

Totaal = 8500 euro, dat laat ons een dikke 42000 euro voor de warmtepomp + onderhoud + interesten op 20 jaar !

Voeg daarbij de veel kleinere CO2 impact (wie weet worden we daar binnen 5 jaar dubbel op belast ?) ...

 

Pierre,

Waarom moet het voor een nieuwbouw een water-water zijn? En geen bodem-water? Of een goede lucht-water? Hier krijg je ook zonder problemen subsidies voor. En wat is een compressor Inverter? Nog nooit van gehoord. Zal wel aan mij liggen. Waar ik wel al van gehoord heb zijn inverters die het toerental van de compressor regelen. Maar bij water-water en bodem-water is dit minder belangrijk dan bij lucht-lucht of lucht-water systemen. Een belangrijke reden dat een inverter bij luchtwarmtepompen wordt gebruikt is omdat het vermogen bij hogere buitentemp door zijn dak gaat. Bij bodem-water en water-water WP is dit veel minder het geval omdat de brontemp veel minder varieert.

 

 

Lacroix,

 

Ge weet toch goed genoeg wat het systeem inverter is. Maar dat is in alle configuraties aangewezen. Het werkt gelijk de modulatie in een condensatieketel, en de compressor past zich dus aan aan het gevraagd vermogen. Hierbij bekomt men minder starten,wat het verbruik en de slijtage reeds onmiddellijk gunstig beïnvloedt. De regeling is ook meer gelijkmatig.

 

Het systeem grondwater-water  behoort natuurlijk tot de categorie water-water. Vorige week heb ik nog de site van energiesparen bekeken: in een nieuw huis komt lucht-water niet in aanmerking om belastingsaftrek te krijgen. In een vernieuwbouw mag het lucht-water zijn. (De installatuer moet wel een attest afgeven dat de koeling uitgeschakeld is).

Pierre,

IK weet inderdaad heel goed wat je bedoeld met een 'compressor inverter', maar heel wat mensen die op zoek zijn naar informatie en geen kennis hebben van warmtepompen weten dat niet. En ze gaan helemaal het bos niet meer zien door de bomen. Dat wilde ik zeggen.

Een inverter is zeker niet altijd noodzakelijk bij bodem water (BW) ef water-water (WW). Hangt van de opbouw van de installatie af. Een buffertank kan evengoed overmatig starten en stoppen vermijden. Vergeet ook niet dat een frequentiergelaar (= de inverter) ook verliezen heeft die niet te verwaarlozen zijn.

Het systeem BW hoort tot de categorie WW? Ok, de WP is dezelfde, maar de primaire kant (warmteontrekking) is toch wel behoorlijk verschillend. En de bijhorende COP's dus ook.

 

 

Lacroix,

 

Ik heb mij nooit echt verdiept in de systemen water-water. Er bestaan cijfers over de evolutie van de grondtemperatuur langs de buizen of langs de diepboringen. Naargelang de winter vooruitgaat koelt de bodem af langs de buizen (gelijk rond een mijnschacht), en vermindert dus ook de COP. Maar wanneer men in het geval van de boring gedurende de zomer geen warmte in de ondergrond stuurt, verloopt de warmtetoevoer trager.

Vroeger heb ik die formules gekend, maar nu zou ik ze zelfs niet meer kunnen terugvinden.

yannick

die 0.2 euro per kwh is misschien zelfs nog optimistisch, maar de 12000 kWh liggen dan weer aan de hoge kant, een goeie LEW zou zoveel niet mogen verbruiken.

hans d