Elektrische warmwaterboiler stuk: gewoon door een nieuwe vervangen of beter iets anders/beters??

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze twaalf jaar oude 200 L 'Fimsemail' elektrische boiler is defect moet vervangen worden.

Een nieuwe zou - inclusief plaatsing - ca 700 € kosten.

Wanneer ik de installateur om een interessant (milieuvriendelijk/budgetair) alternatief vraag dan stelt hij een combi-condensatieketel voor.

Mijn vraag is of dit idd zo interessant is. Kostprijs is natuurlijk een pak hoger - hij spreekt all in van een 3500 à 4000 € - maar je krijgt natuurlijk wel een pak terug via subsidie, belastingaftrek.

De keuze is niet zo makkelijk. Onze ketel is - nog maar - 12 jaar oud een HR+ Renova Bulex rbs-20 20 kw, die is dus enkel voor verwarming. Vorig jaar haalde die bij nazicht een verbrandingsrendement van 96,5 %, de installateur gaat dit nog eens extra checken want dit lijkt toch wel erg hoog. Een nieuwe ketel zou natuurlijk wel elektronische waakvlam hebben, oude heeft dit natuurlijk niet.

Kan er iemand advies geven, is nogal dringend want wij hebben geen warm water meer.

Reacties

 Kan je dan uw elektrische boiler niet vervangen door een boiler met spiraal die door de gasketel verwarmd wordt?

Een kleine zonneboiler kost na aftrek van alle premies en belastingaftrek niet veel meer dan die nieuwe elektrische boiler, levert gratis warm water van maart/april tot oktober, en de rest van het jaar laat je die bijverwarmen door die 'oude' Bulex, simpel toch...

Volgens testaankoop loopt de elektriciteitsrekening voor warm water met een elektrische boiler snel op tot 300 à 600 euro per jaar (elektriciteit), de gebruikskost is dus veel belangrijker dan de investeringskost. Het opgegeven verbruik is afhankelijk van de kwaliteit van de boiler, de ingestelde temperatuur en de omgevingstemperatuur.

Ik zou ofwel een gas-doorstromer plaatsen of ineens overschakelen naar condensatieketel. Elektrische boiler is in mijn ogen lopende rekening.

 een HR+ ketel met 96,5% rendement lijkt me normaal; ik ben verbaasd dat die nog zou werken met een echte waakvlam; zo oud is die ketel toch niet?

Ik zie geen reden waarom de ketel weg moet.  Een goede installateur zou die toch moeten kunnen aansluiten op een boiler.

Walter

Volgens de installateur zou een aparte gasboiler niet echt de meest interessantste keuze zijn, zowel technisch als financieel:

* een klassieke elekrische boiler - dus een gewone vervanging - kost ca 600/700 € plaatsing, all in.
* een gasboiler?  Kan iemand mij hiervan een idee geven.  Volgens de installateur een relatief dure oplossing.

Feit is dat voor de twee eerste oplossingen geen subsidies, premies, belastingaftrek bestaan.

Voor een nieuwe condensatieketel: 40 % belastingaftrek, eandis premie, ecocheques.
Prijs nieuwe ketel: tussen 3500 € 4000 geplaatst all-in.  Prijs - belastingaftrek, eandis-premie, 300 € ecocheques: tussen de 1.675 en 1.975 €.

De meerprijs voor mij tov de elektrische boiler is dus tussen de 1.075 en 1.375 €.  Daarvoor krijg ik een nieuwe, up-to-date installatie die een stukje tot een pak energieefficiënter en milieuvriendelijker werkt.  Normaal gezien zit ge dan ook weer een hele tijd zonder zorgen.  De oude ketel werkt nog goed, maar hoe lang nog...  In NL schrijven ze blijkbaar een ketel op 10 à 15 jaar af.  Volgens schattingen zou de besparing enkel voor de warmwaterbereiding minstens 100 € bedragen.  Ik vond op internet info over een audit in het Gentse waaruit gezinnen met 2 kinderen en met een elekrische boiler zelfs bijna 20 % meer aan elektriciteit verbruiken http://www.bouwwijzer.be/extra/index.php?id=12.  Daarenboven zou de nieuwe ketel ook wat efficiënter moeten zijn dan de 12 jaar oude HR ketel met klassieke waakvam.  En ja, ik zie wel degelijk nog een 'waakvlammeke' branden.  Ik vermoed qua verwarming toch ook wel tss de 100 € à  150 € te moeten kunnen besparen.  De investering voor de nieuwe installatie zou er dan op 5 tot 7 jaar uit moeten zijn.

Verbeter me aub als ik fouten in mijn redeneringen/schattingen maak.