energie verbruik onveeklaarbaar verdubbeld

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik kreeg juist een afrekening om omver van te vallen. een opleg van 900euro en toch minder verbuik.
ik heb een zeer bescheide woning en gebruik veel minder dan voorbije jaren.
het verschil is dat ik dit jaar maar 1 PC heb ipv 3 en voor 4 personen minder vassen drogen, afwassen, en mijn ligt is van standard lampen naar spaar lampen veranderd en brand 1 uur per dag ipv 10 uur. toch heb ik dit jaar 7929 kWh. in 2OO8 was dat 4317kWh, in ZOO7 4261kWh en zo is dat altijd geweest tot dit jaar.
bij het uittrekken van alle toestellen stopt de meter teller bijna.
ik weet mij echt geen raad meer.
wat kan ik daar aan doen?

Reacties

Met een energiemeter kun je het verbruik van individuele toestellen checken. Het is ook nuttig om iedere dag de stand van de hoofdteller op te schrijven. Zo krijg je een idee van hoe je dagelijks verbruik evolueert en waarom.

 

Na een tijdje kom je er wel achter aan wat het meerverbruik te wijten is.

 

Dirk Bauwens

zoals dirk zegt: dagelijks stand opnemen van je teller en energiemeter in huis halen (kost een 15 Euro in bv Hubo). 

Eventueel eens nakijken of de opnames idd correct geweest zijn.

Daarnaast kan je ook eens de energiedistributeur contacteren. bij grote verschillen willen ze wel eens een tweede controle meter plaatsen om te zien of je huidige meter wel correct werkt.

Vraagje: heb je elektrische grootverbruikers?   Warmte lucht blazer, elektrische verwarming, warm water dat elektrisch wordt opgewarmd?

 

Net nog verhaaltje gehoord; gezin was van 5000kWh naar 15000Kwh gegaan; en in laatste 2 maanden was er weer 3000kWh bijgekomen.  Bleek uiteindelijk een waterpomp te zijn die niet meer afslaat.  Moraal: altijd om de paar maanden je stand eens nakijken. 

Walter

 

Ik ken ook zo iemand die vanwege een vijverpomp 4500 a 5000 kWh extra verbruikt. Kostelijke vissen als je het mij vraagt.

Bij mijn ouders (oude woning) was het waterverbruik eens vertienvoudigd!!!!

De leiding (zwarte pvc)  van het water ging van de kelder naar buiten en dan weer binnen. Buiten was een kleine fit,

al het water ging omlaag, geen water aan de oppervlakte te zien!!!!

1x in je leven kan je dan respijt krijgen van pidpa (blijkbaar), mijn ouders hebben dezelfde rekening dan vorig jaar betaald.

Is al wel enkele jaren geleden.

 

"

bij het uittrekken van alle toestellen stopt de meter teller bijna.
 

"

 

Als je de hoofddifferentieel uitschakelt in je verdeelkast, draait deze dan nog een beetje?

 

Zo ja, dringen contact opnemen met eandis....   dan is er in de tellerkast iets mis...

Zo nee:

1) trek alle stekkers uit (verdelers met schakelaar ook!  dus niet enkel schakelaar uitzetten); alle verlichting uitschakelen; alle vaste toestellen uitschakelen.

2) alle automaten (zekeringen) uitschakelen

3) differentielen eens testen of deze afspringen (appart knopje 'test')

4) automaten 1 voor 1 aanzetten.  NA elke automaat kijk je naar de teller of deze verbruikt.  Zo ja: kijk dan op je plan welke kring dit is en welke verbruikers er op zitten.  Als je alles uitgeschakeld had kan je eigenlijk geen elektriciteit verbruiken.

Misschien vind je zo de dader

 

veel succes en hou ons op de hoogte

nog beter dan een energiemeter voor in het stopcontact is een enrgiemeter met stroomtangen.  het is iets duurder, maar je ziet het verbruik van de volledige woning.  Bepaalde toestellen houden ook je dagelijks, wekelijks en maandelijks verbruik bij.  Ik heb een toestel van current cost, heb dit van op www.a-verso.be. 

Het grote voordeel van dergelijke toestelen is dat ook je sluipverbruik zichtbaar is.  Als je toestellen aan -of uitschakeld toont het toestel ook hoeveel energie je nu meer of minder verbruikt.

Ik had persoonlijk een verbruik van 300W als ik ging slapen.  Maw als al mijn verbruikers en alle verlichting uit stonden.  Ik heb dit met die meter teruggedrongen tot 30W.  Dat is 270W sluipverbruik geelimineerd.  Dit verbruik zat hem in draadloos internet, digitale televisie, externe harde schijven, allerlei adapters,...  Al deze toestellen hebben nog een anzienlijk verbruik in standby.