energiebesparing in gemeenschapshuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Gegroet allemaal,

Ik woon met enkele vrienden in een ecologisch gemeenschapshuis. We trachten zo zuinig mogelijk te leven maar onze gasfactuur bewijst dat we nog zeer veel werk hebben ... Het grote probleem is dat onze woonkamer zeer slecht geïsoleerd is (o.a. enkel glas aan de ene kant) en ontzettend groot (de plafonds zijn zeer hoog zoals in vele oude herenhuizen). Dat zou allemaal niet zo een probleem zijn ware het niet dat onze thermostaat in de woonkamer hangt. De woonkamer moet dus constant opwarmen willen we in onze slaapkamers verwarming hebben. En meestal zit er niemand in de woonkamer dus dat is gigantische verspilling. Ik heb daarnet nog eens geprobeerd om de thermostaat aan te zetten en de individuele radiatoren in de woonkamer uit. Helaas valt dan op zolder gans de installatie uit :-( Weet er iemand een oplossing? Zouden we op een simpele manier (dit is immers een huurhuis) de thermostaat los kunnen koppelen van de radiatoren boven? Of iets aan de thermostaat doen zodat hij de illusie heeft dat hij z'n ingestelde temperatuur al heeft bereikt in de woonkamer? Of weet er iemand goede (liefst niet al te dure) isolatiematerialen die we zelf kunnen aanbrengen in de woonkamer? We zouden mss een gordijn tussen de eetkamer (waar de thermostaat hangt) en de zithoek kunnen hangen. Bestaan er zo isolerende materialen die eenvoudig aan te brengen en te verwijderen zijn?

Alvast bedankt!

Reacties

Veggie,

Dit is een moeilijke.

Je kan veel doen, maar vraag is wat je wil investeren.

Kleine investeringen:

- radiatorfolie

- gordijnen dicht laten tijdens de dag

- de woonkamer verkleinen, zoals met dat gordijn richting eetkamer of volstouwen met kasten.

- thermostaat laag laten staan in woonkamer, dan koelt die wel af, op lage temperatuur slaat de verwarming toch aan voor boven. Maar dan blijf je met een koude woonkamer.

- leidingen in koude ruimtes isoleren

 

Grote investeringen

- moderne ketel en vooral op maat tov warmteverliezen

- dubbel glas

 

sukses,

 

Maarten

 

Beste Veggie,

 

Isoleren is eerst, maar ik begrijp dat dat moeilijk kan worden met de huisbaas.

Technisch kun je de bestaande thermostaat voor de duur dat jullie er wonen, vervangen voor een Weers Afhankelijke Regeling (zonder ruimte temperatuurcompensatie). Die laat het Cv- water warm worden in functie van de buitentemperatuur. Hoe kouder buiten hoe warmer het CV- water, hoe warmer buiten hoe kouder het CV-water.

De radiatoren in de woonkamer kunnen dan dicht gedraaid worden, alle overige vertrekken kunnen warm worden en jullie hebben dan het verbruik per overige ruimte in de hand door tijdens afwezigheid je eigen radiatorkraan dicht te draaien.

De kosten vallen als je het gezamelijk doet zeker mee, daar hoeven jullie het niet om te laten.

Het is wel wijs om dit met de huisbaas af te stemmen om nadere claims te vooorkomen. 

 

Groet, Cp

 

Wel zien dat er een bypass op de installatie zit voor het geval dat alle kranen dichtstaan.