EPDM

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hoe scoort EPDM eigenlijk tov soepele kunststofdakfolie (fabricage, herbruik, duurzaamheid)?

Reacties

EPDM heeft een goed milieu profiel. Oude dakbedekking zal wel bij de autobanden terecht komen daar is ook genoeg in te doen. Een aantal jaren terug zouden ze het bij de binnenbanden kunnen deponeren. Maar die zie je niet zoveel meer.

Je moet met EPDM wel een dak maken wat losliggend wordt geplaatst en met tegels of grind wordt geballast. Een EPDM dak mechanisch bevestigen gaat wel maar is erg arbeidsintensief en heel speciaal gereedschap.

Lijm je de EPDM op hout of op een laag isolatie dat wordt het schoon aanbieden van de oude dakbedekking ook een stuk lastiger, denk ik. Het zelfde als er onder de EPDM een laag speciale bitumen zit.

Er zijn tegenwoordig materialen die beter scoren. Kijk maar naar de polyolefines. Kunnen ook mechanisch worden bevestigd. Dus het complete dak is na einde levensduur los te schroeven en alle materialen damprem, isolatie materiaal, toplaag kunnen gescheiden worden afgevoerd.

*wgb*

 

Ik heb ooit ergens (weet klinkt heel wetenschappelijk) gehoord dat bepaalde goedkopere EPDM's (zeer gespecifieerd) een soort van olie achtige substantie afgeven en daardoor minder geschikt zijn voor daken gekoppeld aan waterrecuperatie.

Deze stelling heb ik trouwens nog nergens bevestigd gekregen. Als ik ze ponneer krijg ik een steevast "nooit van gehoord".

Er zijn tegenwoordig inderdaad milieuvriendelijke(re) alternatieven te vinden. Probleem is het kaf van het koren te scheiden omdat zowat iedereen op de groene boerekar zit.onafhankelijke labels of indexen kunnen je hierbij leiden.

 

En wat zou je willen weten.

*wgb*

Beste,

 

Als je de EPDM lijmt, maar niet mechanisch bevestigd, dan komt hij los in alle 'binnenhoeken' na een vorstperiode : EPDM krimpt vlot maar vertoont nadien niet dezelfde 'rek'.

(Niet gelijmde EPDM heb ik geen ervaring mee)

 

Dat probleem ivm regenwater : dat is zo als we spreken over roofing, maar epdm ???

 

Bart A