Ervaring Bamboe als vloerbedekking

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft er iemand ervaring met bamboe als alternatief voor eiken parket?

Reacties

Beroepshalve ben ik er al enkele malen mee geconfronteerd.

Of het ecologische een alternatief voor eik is, kan ik u niet vertellen maar daar zal allicht een ander forumlid iets zinnigs kunnen schrijven.

Een groot pluspunt: Wegens de laminaatvorm is krom trekken zo goed als uitgesloten.

De waterbestendigheid is buitengewoon goed.

Tegenover eik heb je met alkalische producten minder gevaar voor verkleuringen. Eik bevat veel looizuur en dat kleurt bruin tot zelfs zwart met zwakke en sterke alkalische producten (ammoniak, bijtende soda...).

Primitieve testen die ikzelf samen met vaklui deed toonden betere weerstand tegen mechanische indeukingen. Echter: tegen wieltjes van stoelen of nagels van een hond die loopt en plots stopt is geen enkel parket bestand!

Financieel: Ik hoor wel zeggen dat het dikwijls duurder uitkomt dan eik, maar ken geen huidige prijzen (eind 2009, begin 2010).

 

Natuurlijk verkleuren van bamboe parket of behandelen met kleurbeits:

-Behandeld met kleurloze producten (boenwas, kleurlose olie, kleurloze vernis...): Dan krijg je een natuurlijke vergeling. Daar moet je voor zijn, dit is een persoonlijke voorkeur waar niet over te discuteren valt.

-Als je het bamboe parket eerst met een witte beits behandeld en daarna een afwerklaag of slijtlaag erop (bv. olie of vernis) dan krijg je een opaal wit niet vergelend effect (op grenen, den en eik wordt dat ook wel gedaan om het vergelen tegen te gaan). Persoonlijk vind ik dit een prachtig esthetisch resultaat.

-Met kleurbeitsen (bv. geel, rood, groen, grijs...) heb ik op bamboe nog geen experimenten gedaan.

Hopelijk heb je iets aan mijn betoog.

 

 

 

Bedankt Rudy

Michelle,

Ik kan Rudy alleen bijtreden.

ik heb op de bovenverdieping zelf bamboeparket geplaatst (100m² en ook in de badkamer) en in de woonkamer eiken parket laten leggen, door een firma met een goede reputatie op dat gebied. Beiden werden met dezelfde wit gepigmenteerde olie behandeld, (zij beneden, ik boven) . Na enkele dagen gebruik bleek de eiken parket niet vuilresistent, nog eens laten nabehandelen, in mijn ogen nog steeds onvoldoende. De derde keer heb ik de eiken parket dan maar zelf geolied. Nu is de vuiresistentie beter. Ik denk dat de firma niet genoeg tijd laat om de olie laten in te trekken. Vrienden van mij hebben eik die al in de fabriek onder druk is geimpregneerd met olie en die is natuurlijk super vuilwerend. Als ik nog voor eik zou kiezen zou ik deze laatste nemen.

De bamboe is veel dichter van structuur. Zo bleek bij het inoliën het olieverbruik de helft lager dan de door de fabrikant voorgestelde hoeveelheid. Hij blijkt ook absoluut vuilresistent, natuurlijk wordt hij boven minder belopen dan beneden. In de badkamer is de bamboeparket op de kopse kanten nu in de winter een beetje open komen te staan. Ik kan dit alleen wijten aan uitdroging van de parket bij de konstant hoge temperatuur die er heerst, hoewel we er enkel ventileren door de deur open te zetten. De kinderen morsen er serieus met water, de spatten worden opgeveegd met een handdoek en  dan zie je nog 5 minuten een natte plek die daarna helemaal verdwijnt. Dus in mijn ogen perfect geschikt in de badkamer.

Voor mij persoonlijk is bamboe absoluut een kwalitatief minstens gelijkwaardig alternatief aan eik. Je mag altijd eens komen kijken.

qua prijzen: van dezelfde firma: bamboe afgewerkt: 90€/m² 1e keus eik: 115€/m², bamboe rechtstreeks via handelaar: +/-35€/m².

groeten,

thomas

Nog een kleine opmerking over het kleuren van zowel eik al bamboe (en eigenlijk hout in het algemeen).

Ik ben altijd voorstander van op het goed gladgeschuurd hout dun vloeibare kleurbeitsen te plaatsen (waterbasis, oliebasis, of industrieel op basis van onschadelijk solvent). Het voordeel daarvan is dat die voldoende diep in het hout doordringen. Nadien (wachttijd lees je op het etiket of de technische fiche van de beits) de afwerklaag of afwerklagen aanbrengen (olie, vernis...).

Als alternatief leveren verschillende merken ook de afwerkolie die ingekleurd is (bv. wit of grijs). Doorgaans moet men die enkele minuten laten indringen en dan afwrijven met absorberend papier om een gelijkmatig effect te bekomen.

Voordeel hiervan is dat sterker absorberende houtdeeltjes (bv. spinthout) gelijkmatiger meekleurd met het hard hout. Tweede voordeel dat je de aparte kleurbeits uitschakeld. 

Nadeel is dat het natuurlijk een hele bedoening is en bijna enkel toepasbaar op plankenparket (twee tot drie planken per keer over de gehele lengte behandelen). Doet men dit laatste niet dan bekomt men "aanzettingen" van de kleurvlakken (donkerder op de overlappingen). Mozaikparket is met deze laatste bijna niet doenbaar!

Hallo Thomas,

bij welke firma heb jij de afgewerkte bamboe gevonden?

Wat is het verschil met de bamboe van de handelaar? Is die nog niet afgewerkt?

Ik neem aan dat 90€ zonder plaatsing is?

Je schreef dat het in de badkamer wat is gaan opstaan... bedoel je dat ze echt zijn gaan krom trekken?

Is er verschil in de verschillende soorten bamboe qua qualiteit?

Heb een geperste soort gezien, dat was wel mooi.

Groeten,

Michelle

Welk merk heb jij gebruikt om te kleuren Rudy?

 

Michelle,

 

met afgewerkt bedoel ik geplaatst, geschuurd en geolied. 90€ is volledig afgewerkt.

met openstaan bedoel ik dat er tussen 2 planken aan de kopse kant een klein spleetje is, ze staan helemaal niet krom. kunnen dus enkel gekrompen zijn.

verschil in bamboekwaliteit is mij niet bekend.

bamboe wordt steeds geperst om er parket van te maken. Ofwel wordt hij langs boven geperst en dan wordt het "plain pressed" genoemd en dan zie je de "knopen" ofwel langs opzij en dan heet het "side pressed"

 

mvg,

thomas

Michelle:

Op deze site heeft men liefst dat men geen reklame maakt voor eigen winkel. Ik zend je dus een privé mail met de gevraagde info.

 

En als je 35€ betaald? Enkel de planken voor dat bedrag?

Bedankt Rudy

 

ik heb zelf 200m2 bamboe gelegd zowel boven alls beneden.

Heb side pressed genomen die van uit de fabriek geolied is. Neem van mij aan dat men zeer zuinig is geweest met de olie

een goede raad: side pressed is bijlange niet zo krasvrij als plain pressed (wat de hardste kant van de plant is. )

Hoe en met wat deze uit fabriek geolied is kon men niet zeggen. Ga de volledige parket opnieuw licht afschuren omdat er hier en daar wat lijmresten op zitten. Nadien vernissen of olien.

Beste Thomas, bij welke handelaar heb je bamboe voor € 35,- gevonden. Met vriendelijke groeten

Jurriaan

Stevie:

Als je licht opschuurt dan zou ik terug behandelen met een olieproduct (omdat met licht schuren nog veronderstelt kan worden dat er nog van de vorige olie in de porien zit).

 

Indien je min of meer goed doorschuurd (met grof tot middelgrof schuurpapier) waarbij je de bovenlaag van het hout wegschuurt dan kan je overwegen om over te schakelen naar vernis.

 

Vernis, en zeker urethaanvernis  -- en die bestaan naast 100% synthetische versies ook in versies gestookt uit herwinbare olie -- dan heb je het voordeel dat de afwerklaag harder en slijtvaster is dan met olie.

Enig nadeel van deze laatste is dat je altijd goed mat moet schuren (--> stof + energiegebruik!) om een goede hechting van de volgende vernislaag te bekomen.

 

Tja Rudy, nu val je me toch tegen,

Waar groeit er hier in de omgeving bamboe? Tenzij ergens verloren in een tuin?

En hoe is die bamboe verlijmd tussen de lagen in?

Vergelijk eens de milieubelasting uit transport en de contaminatie door lijmstoffen in vergelijking met een massieve eiken plank, bv. op balken  of zwevend. En wat met de recycleerbaarheid?

Brrr. Ik ril (niet van de kou in dit tropisch weertje).

En die kromtrekkende eik, tja, aard van het beestje of slechte aard van diegene die hem (slecht) gemaakt heeft zeker?

 

Dit doet me denken aan de meubelfabrikant (spaanplaten met decors op) die triomfantelijk beweerde dat zijn zaagsel gebruikt werd voor de bodem in kippekwekerijen en vervolgens als bodem om champignons op te kweken. Champignons vol formaldehyde, melamine en antibiotica (van de kippen). Brrrr. Brrrr. Brrr. Stond in een 'ecologie tijdschrijft'. Mensen blaaskes wijsmaken ja!

Karl:

ik antwoord gewoon op de vragen die hier gesteld worden. Dat wil daarom niet zeggen dat ik een voorstander ben van het materiaal in kwestie hé.
 

De items die je aangeeft zoals ecologische voedafdruk daar kan je eindeloos over diskuteren. Het is inderdaad waar dat die bamboe moet getransporteerd worden. Hoeveel handelaars doet een eiken boom in onze contreien soms niet aan eer hij ergens als parket aanbeland? En als het dan Amerikaanse eik of Russische eik is... moet die niet getransporteerd worden?

Wat de lijm betreft denk ik wel dat die gasten niet zo stom zijn om rommellijm voor hun bamboeparket te gebruiken want dan kunnen ze het op korte tijd vergeten. De aard of grondstof van die lijm is natuurlijk voer voor een nog grotere diskutie van 'voor' of 'tegen'.

 

karl

bamboe is een heel snel groeiende grassoort met een heel hoge resistentie. en ja, er komt wat transport bij, net als bij de olie die jij tankt voor je wagentje. eik en hout in het algemeen groeit veel trager en ik heb liever dat ze een bamboeveld omhakken dan een eikebos. alhoewel, met die processierupsen gaat een mens soms anders denken ;-)

er bestaan voldoende goede formaldehydevrije lijmen, zlefs nature + die toch een gedegen reputatie hebben en alles tot het laatste duizendje van en % uitzoeken, zagen in bv de PMDI-lijmen geen enkel probleem. dus toch even oppassen voor je iedereen en alles over dezelfde kam scheert, misschien is die fabrikant wel echt van goede wil en bekommert om onze leefomgeving en gebruikt hij dat soort lijmen.

hans d

Hans, 

Ik zie geen relevantie in het wel of niet kappen van die of die andere mature boom of plant. Je kunt ze beter kappen en als grondstof gebruiken dan laten afsterven en rotten. En uiteraard opnieuw aanplanten.

En die lijmen... tja, zit in de sector en het eerste waar aan gedacht wordt is dat de klant tevreden is, het produkt dus technisch in orde is, milieu komt pas laatst ter sprake. Hoe dank ook: een samengesteld produkt is gecontamineerd binnenin, een massief produkt niet of slechts aan de oppervlakte (dus makkelijk verwijderbaar).

 Sorry had dat eerst niet bemerkt.

Onze eik komt direkt van het bos de zagerij binnen, en dan meteen tot bij ons, en wij sleuren hem niet meer rond. Die Oekraïnse eik is omwille van de transportkosten economisch niet meer haalbaar. Franse eik is hier weer koning. Gelukkig maar. En die Amerikaan... tja. Ook niet 100% je dat hoor prijs/kwaliteit.

Transport wordt hoe langer belangrijker in de kostprijs (duurder) en dus - gelukkig maar - zet de industrie de tering naar de nering.

Voor de rest zie mijn antwoord aan Hans.

karl

die relevantie is nochthans duidemlijk voor mij, 't is dezelfde diskussie als met kurk. bamboe groeit heel snel en je kan dus moeiteloos de vraag volgen. bij kurk en eik, gezien de trage groei ligt dat wel een beetje anders, eens de boom gekapt kan je terug 40 jaar of meer wachten voor je een oogstbare boom hebt. en blijft het aanbod dus beperkt, en blijft het risico dat als de vraag groter wordt er roofbouw gepleegd wordt. de enige garantie is dan FSC, dan weet je dat er met de spelregels rekening is gehouden. en geloof me, eik, beuk e.a. krijgen de kans niet om te rotten.

let wel, ik ben niet tegen kappen, integendeel, dat is een belangrijk deel van het milieu- en bosbeheer.

wat lijm betreft denk men inderdaad in de eerste plaats aan de klant, en sommige bedrijven hebben dat goed begrepen en produceren artikelen zonder giftige toevoegingen, PMDI lijmen zijn daar een voorbeeld van. en meer en meer producenten zullen die gaan gebruiken ter vervanging van de klassieke formaldehydehoudende lijmen, want steeds meer gebruikers vragen er naar, en gelukkig maar.

hans d

 

Karl:

En op het gevaar 'off topic': Het stoort me ook dat ik lange afstandstandstransporten zie voor fruit en groenten. Prinsessebonen uit Ethiopïe, witloof uit Algerije en noem maar op, bio-appelen komen soms van de andere kant van de wereld, enz. Hoogstwaarschijnlijk zelfs nog  via vliegtuigtransport.

 

Ik vind het wel goed dat die houtsoorten met hun transport op lange afstand economisch uit de boot vallen.

 

Groeten,

Rudy

 Hans,

Oei, en de levensduur van kurk als vloerbedekking is toch heel kort. Bovendien weer contaminatie van de overigens goed recycleerbare grondstof. Als je een (klein) bos rooit om een huis te zetten en dat huis staat er langer dan de tijd dat het duurt om dat bos opnieuw te doen groeien, zie ik voordeel. Lang duren is overigens relatief. 40 jaar is kort in bosbouwtermen. 't Is maar hoe je het bekijkt.

Wat die FSC betreft, wat vind je van de volgende: kleine afrikaanse boertjes krijgen geen exploitatievergunning omdat ze noch het geld noch de kennis hebben om aan certifiëring te voldoen. Een systeem welk door de grote houtbedrijven in stand wordt gehouden om de kleine concurrenten te elimineren. Nou, hoeft voor mij niet meer hoor. Ik betrek zelf het meeste (eiken)hout uit Frankrijk (van kleine bedrijfjes), waarvan ik weet dat er een bosbeleid is, en dat vraagt geen overbodige administratie, en iedereen toch content.

karl

ik vermoed dat je het over PEFC-label hebt, FSC staat volledig los van de boseigenaars. overigens daarom hebben de boseigenaars zelf hun PEFC-systeem in het leven geroepen. maar ik kan me wel voorstellen dat het voor kleine percelen moeilijk is, ik neem aan dat de hele procedure niet gratis is. tenslotte moet er gecontroleerd worden, en die controleurs doen dat - veronderstel ik - ook niet gratis.

je zegt het zelf, 40 jaar is kort in bosbouwtermen, en ook dat spreekt in het voordeel van bamboe.

ik ben geen expert ter zake, maar ik neem aan dat de hoeveelheid bamboeparket die je op een perceel kan oogsten waarschijnlijk een paar honderd keer groter dan bij eik. en misschien zijn er zinvollere toepassingen voor eik dan parket?

als je ergens 'thuiis' bent , is het inderdaad makkelijker om te zien hoe en wat er gedaan wordt, maar als je die mogelijkheid niet hebt, vind ik FSC-label een goeie zaak.

hans d

karl, rudy

ik ben zeker geen voorstander van grote transportwegen, en al helemaal niet voor zaken die je net zo goed hier kan kweken. maar soms is de afweging niet zo eenvoudig.

karl, jij weet waar je hout vandaan komt, maar gezien de langzame groei van eik en hardhout in het algemeen, kan het toch tot problemen komen met de lokale productie, als er steeds maar meer mensen gaan kiezen voor hout. en dan kan een product als bamboe volgens mij een zeer goede aanvulling zijn.

hans d

Ben zelf meubelmaker, maar vooral meubelrestaurateur.

Meestal ook geen FSC, maar wel meestal hout uit België of Frankrijk.

Soms zelfs uit mijn eigen tuin (heb wel wat grote bomen staan - eik, hulst, kers, ..) of van een particulier die zijn oude notenboom, taxus,... kwijt wil/verkoopt.

Ik gebruik ook veel recuperatiehout van oude balken of oude kasten.

Alleen voor fineer gebruik ik wel tropische houtsoorten, maar dat verbruik is verwaarloosbaar, omdat we altijd zoveel mogelijk van de originele antieke kast proberen te behouden. (stukjes inzetten)

 

FSC kan soms ook  wel een beetje verkeerd overkomen.

Kijk bijvoorbeeld naar Afromosia, kan alleen nog FSC verkregen worden, omdat er al zo weinig meer van is.

Velen denken dan dat ze ecologisch bezig zijn, terwijl het een houtsoort is waar er niet veel meer van is.

 

Maar een groter probleem is dat de mensen hun kasten al na 20 jaar vernieuwen, terwijl vroeger een kast generaties mee ging.

Dus veel meer hout verbruik.

Vezelplaten, MDF, de 'ikea' afvalberg. Volledig akkoord. Niet alleen meer houtverbruik, maar GECONTAMINEERD houtverbruik, (net als samengesteld parket). Wij hebben nog een kast staan in olm van de laatste oorlog, ontdaan van alle oude lagen vernis en proper geboend. Ik vind gefineerd hout doods.

karl

daarmee ben ik het niet helemaal eens, het hangt af van het gebruik. OSB in de bouw zie ik nog niet direct vervangen worden door massief hout. gefineerd zou wel kunnen, maar dan gebruik je weer nieuw hout, osb kan met resthout. en in die zin dus toch nog enigzins aanvaardbaar. voor meubelen vind ik spaanplaten ook geen goede keuze. al kan je ook daarw eer met resthout werken, en dat is toch een pluspuntje voor dat soort plaatmateriaal. en je, dat hout is dan inderdaad gecontamineerd, al hoeft het niet giftig te zijn.

ook samengesteld parker moet je van twee kanten bekijken (letterlijk), de onderkant kan je minderwaardige houtsoorten of houtdelen gebruiken, waar je anders weinig mee kan doen, en zo kan je weer meer eiken parket maken. al geef ik ook de voorkeur aan massief.

ik durf voor al die zaken geen balans opmaken, want dat is niet zo eenvoudig denk ik als jij het stelt. je moet alle facetten tegelijk bekijken.

hans d

 Hans,

Wij voeren ook om de maand een container niet bruikbaar 'hout', schieren, naar Spano. Prima om dat te verwerken in platen. Maar meubelen? MDF of spaanplaat, contactlijm, melamine, lijm, fineer... het verwerkt makkelijk voor de meubelmaker, hoewel je ook vrij dure machines nodig hebt om het goed te doen en die decors stukken van mensen kosten. Voor een massief paneel kruipt er dan weer meer werk in en het durft ook meer werken (och gottekes toch). Bij mij komt dat niet binnen, die peperdure onzin.

En qua parket, als je ziet dat massief parket niet duurder is dan samengesteld (en dan spreken we over parket dat in België wordt geproduceerd, geen Chinees gesubsidiëerde concurrentie), vraag ik mij af waarom al die moeite? Dat de prijs ongeveer gelijk is betekent dat de impact op de wereld gelijkaardig is, ttz de kostprijzen van de grondstoffen en het werk zijn gelijkaardig, dus de belasting voor ons bolleke zal gelijkaardig zijn. Het argument van minder houtverbruik gaat dus niet op, want het verbruik ligt dan elders, misschien wel in aardolieprodukten, energie en niet onbelangrijk: arbeid.

Trouwens, het 'verbruik' van hernieuwbare grondstoffen is waardevoller dan het verbruik van andere, dus echt relevant is het niet als je er meer van verbruikt als vervanging van een ander. Schaarste reflecteert zich in de prijs van het hout, zoals bv. ebbenhout, bij eik is dit ook zo. Maar daar spreken we echt niet over schaarste, hoor. Kwestie van goed beheer.

Ik ben ook voorstander van osb en MDF zeroformaldehyde, voor de bouw en interieurbouw.

MAAR er zijn nog maar zeer weinig  houtbewerkers die daar mee werken.

Meeste houthandels hebben het ook niet, kennen het zelfs niet.

Gelukkig beginnen de grote firma's zoals norbord het ook te maken.

Daardoor word de prijs ook wat lager en meer verkrijgbaar.

Bij parket/bamboo zal dit waarschijnlijk ook zo zijn: de meerderheid zal nog altijd met formaldehyde zijn.

 

Denk dat het nog wel 10 jaar zal duren voordat dit allemaal  ZERO formaldhyde is.

Naast de interessante opmerking van Hans D (o.a.: de onderkant kan je minderwaardige houtsoorten of houtdelen gebruiken...) heb ik mij ook altijd laten 'wijsmaken' dat via verspaning ook meer hout van de takken en de kruin van de boom nuttig kunnen gebruikt worden. Ik hoorde jaren geleden spreken van 30% of meer nuttig gebruik van de boom, maar weet niet of dit waarheid is.

 

Zelfs indien men 30% (of meer???) van de boom kan gebruiken dan zit men ook nog met de vraag of de hoeveelheid bindmiddel (hars of lijm) dat men nodig heeft om de plaat of het laminaat te maken ecologisch veranderd woord is.

 

Voor laminaatplaten weet ik dat het verbruik per lijmlaag gemiddel op 130 gram per m2 zit (minder kan, maar is bedenkelijk voor de kwaliteit, meer lijm per m2 kan ook, maar is bedenkelijk voor het nutteloos gebruik van grondstoffen...).

 

Heeft iemand van jullie een idee hoeveel lijm of hars men gebruikt voor het maken van OSB platen?

 

Bij mijn zus hebben ze een bos afgedaan  (typische mijnbos - allemaal naaldhout)

De firma ( 1 van de grootste van Limburg) die het kwam kappen, ging het verkopen aan norbord in Genk (osb platen )

Ik moet toch zeggen dat ze alleen de stam mee namen.

In de bosbouw moeten ze altijd wel een deel hout laten liggen voor de diertjes, maar hier hadden ze echt hopen laten liggen.

(terwijl ze momenteel meer krijgen voor naaldhout om osb te maken, dan voor eik brandhout)

Waarom? : omdat ze liefst rechte stammen vervoeren   en tijd kost ook geld (meer werk om de kruin te zagen)

 

We hebben zelf met 6 mensen nog een heel hoop brandhout eruit gehaald

In het najaar gaan we terug bij aan planten.

 

Ik dacht dat bij zero formaldehyde osb niks werd toegevoegd om de plaat te lijmen?

Dacht dat het gebeurde door opwarming?

 Tja, dan nog is die bamboeparket vele malen meer gecontamineerd met synthetische lijmen dan en ander volmassief produkt. Het kan mij niet bekoren, hoe rap het ook groeit.

karl

't is soms een moeilijke keuze, en ik neig ook maar steeds meer naar lijmloze produkten, zodat het hout hout blijft en eventueel terug in de natuurlijke cyclus kan.  en daarmee ben ik dus stilletjesaan aan het bijdraaien, en is dit in tegenspraak met eerdere uitspraken van mij. 

maar ik verkies toch nog bamboe boven PVC planchetten of voltapijt ;-)

hans d

Niet alle producten uit bamboe zijn even ecologisch!

sommige parketsoorten ivm lijm

pampers met bamboe = zeer vervuilend om te maken

 

de moderator heeft één of meerdere ongepaste berichten gewist (reclame). Meer info over de moderatie op Ecobouwers.be: http://www.ecobouwers.be/disclaimer

Walter,

die formaldehyde uitstoot is afkomstig van oude lijmsoorten zoals ureumformaldehyde en aanverwante lijmen. De grondstoffen van die lijmen zijn relatief goedkoop (ureum, formol enz.). De chemische reactie is van dezelfde aard als bij het maken van het gekende bakeliet. In Korea maakt men nog veel laminaatplaten met dit type lijm voor gebruik in de scheepvaart.

Benevens de lage prijs was technisch deze lijm aanlokkelijk gezien relatief goed bindvermogen en waterbestendigheid.

Het enorme nadeel (de formoldehyde-uitstoot) is u welbekend.

Er zijn heel  wat varianten en combinaties met deze grondstoffen maar het vernoemde nadeel blijft bestaan.

Een opvolger van die UF- lijm is/was resorsine (of resorcine, weet niet goed de juiste schrijfwijze). Maar die heeft dan economisch als nadeel dat hij al méér dan het dubbele kost. Deze lijm tref je wel nog aan in spantenbouw en voor sommige laminaten. Deze lijm is ook sterker en slagvaster.

 

Zero-formaldehyde bekomt men door gebruik van PU of epoxylijmen maar het hoeft geen betoog dat daar een serieus prijskaartje aan vasthangt voor het eindproduct. En op ecologisch gebied zit men hier snel met een verhaal over schadelijkheid,  de ecologische voetafdruk van deze grondstoffen, het gevaar bij de fabrikatie van de basisgrondstoffen (cfr. Bopal...).

Deze lijmen kom je dan ook wel tegen bij de hoog kwaliteits laminaatplaten (o.a. bij een gekende Nederlandse platenfabriek).

 

Regelmatig stel ik bij mdf-platen een geur vast die mij doet denken aan parafine. Iemand een idee waar die geur vandaan komt?

Over lijmen.

Ik moet eerlijk toegeven dat wij in het geval van gelijmde parket ook eerder naar de pu lijmen grijpen dan naar andere, bv. dispersielijmen op waterbasis. Waarom? Omdat ze kleven en blijven kleven. Als je een stabiele plank levert, en de plaatser doet zijn werk goed, zul je maar heel weinig schadegevallen krijgen en als er dan al eens een geval is, is dat meestal een externe oorzaak. OK, het is pu en het is milieu-onvriendelijk. Maar hoe milieuvriendelijk is het uitbreken van halve of hele parketvloeren als ze niet goed verlijmd zijn? Het is dan afwegen tussen langetermijn duurzaamheid (=klantentevredenheid) en milieubelasting. Eenvoudig is het niet, nee.

Hetzelfde gaat op voor het bouwen van een HSB;  hier en daar heb je parallam of kerto nodig en dat moet ook deftig verlijmd zijn. Het is dat of instorten, en waar sta je dan met ecologie?

Daarom ook dat ik blijf zeggen dat de niet-verlijmde parketvloer, hetzij zwevend of op balken genageld, de meest ecologische oplossing is. Er zijn er die beweren dat je met 9 mm parket dubbel zoveel parket maakt uit dezelfde boom, maar dat is niet waar, want je hebt een onderparket nodig, hetzij een mozaiëk, hetzij platen, dus verbruik je minstens zoveel hout én contamineer je 2 keer met lijm (reken op 1,5 tot 2 kg per m2 over 2 verlijmde lagen).

 

karl

da's natuurlijk eenvoudig te vermijden zoals jij aangeeft, door op de ouderwetse manier massief hout te gebruiken en nagelen of nieten, dan kan het 100% lijmvrij.  want ik blijf me vragen stellen bij de PMDI lijmen.  isocyanaten zijn zeker niet ongevaarlijk, en ik verwacht dat binnen 10 of 20 jaar men weer vaststelt dat die net als formaldehydelijmen nu toch niet zo ongevaarlijk zijn als nu aangenomen wordt.   maar ik geef graag toe, 't wordt op den duur wel heel moelijk.

hans d

Rudy het klopt dat er in  gewone mdf parrafine zit.

Daarom moet je ook eerst een grondlaag zetten voordat je die gaat verven, anders krijg je soms kleine tikjes in je verf.

Zou het er niet bij zitten voor betere hechting?

Ik weet wel niet of het bij de zero formaldehyde mdf ook zit.

 

Zelf werk ik als meubelrestaurateur meestal met huidenlijm, beenderlijm en vislijm.

Bij breuken die stevig moeten zijn gebruiken we ook proffesionele epoxylijm (verhouding 1op1- liefst niet te snel drogende)

 

Nu ben ik nog op zoek naar een degelijke witte lijm om snijplanken te maken (die voedselsafe zijn)

Heb wel de UZIN MK 33 van ecomat, maar op die bus staat ook niet veel uitleg.

Afwerking zal met druivenpitolie zijn.

 

Hans:

Ik hoor nergens in de houtnijverheid, noch bij collega's nog over die PMDI lijm spreken. De vochtdrogende PU lijmen (die bruine verschuimde...), één-componente kitten, en twee-componenten PU-lijmen kom ik regelmatig tegen in de bouw.

 

Walter:

kan je die lijmverbinding met kleine dreveltjes (4 of 5mm) doen, of met een fijn latje van 4mm en groeven? Dan zou je de Pu-lijm of Epoxy enkel in de drevelgaatjes of in de groeven kunnen doen (met een fijne spuitfles). Lijmresten goed wegschuren en dan nadien goed verzadigen met olie dan ziet de lijm 'in' de houtverbinding binnenin geisoleerd.

 

Voor parket zijn er trouwens al polymeerkitten op de markt die vrij zijn van isocyanaten.

rudy

ik heb het dan over o.a. OSB platen., daar wordt nu PMDI lijmen gebruikt voor de zerofarmaldehydeplaten.  of je die lijmen zo in de bouwhandel vind, weet ik niet, ik hou mee meestal ver af van dat spul.  ik vertrouw het al lang niet meer.

hans d

Hans:

 

voor alle duidelijkheid: Er is geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om morgen met zulke type grondstof te gaan werken

, of het is ook niet mijn bedoeling om dit type grondstof 'goed te gaan praten'.

Als men heden nog met dat type lijm/grondstof werkt dan zal dat in een uiterst streng gecontroleerd fabrikatie zijn (waarom hoef geen betoog vermoed ik).

 

Maar éénmaal uitgehard ben ik er voor 99.99% zeker van dat er geen gezondheidsgevaar is. Zelfs indien er na de fabricatie nog niet uitgereageerde PU-rest (isocynaat) aanwezig is dan gaat die snel en spontaan met de vochtigheid van de lucht reageren tot een onschadelijk hard hars (men noemt het in het Nederlands trouwens 'hardhars'). 

 

Ik kan het niet bewijzen maar ik vermoed dat men voor zulke toepassing eerder conventionele PU of epoxy gaat toepassen (zowel voor de kwaliteit als voor het kostenplaatje).

 

 

 

rudy

dat is ook wat nature-plus ook zegt, zij zien geen problemen in de toepassing van die lijm.  maar ik ben met de jaren achterdochtiger geworden.  en één ding kunnen we niet omheen, OSB, MDF enz. is geen hout meer, maar chemisch afval, ook iets om rekening mee te houden.

de OSB-platen die ik hier heb zijn absoluut met PMDI lijmen gemaakt, althans zo staat het toch in hun dokumentatie.  en dat is voor zover ik weet voorlopig de enige manier om formaldehydevrije platen te maken.

hans d

Dag Hans,

ik heb goed nieuws:

Bij nader onderzoek blijkt PMDI ook de afkorting te zijn van Polymeric MDI.

Dat maakt een reuzegroot verschil uit voor de giftigheid of mogelijke giftige uitwasemingen van deze lijmsoort of de OSB die ermee gemaakt is.

Monomeer (MDI) is een gevaarlijk giftig spul maar het pre-polymeer of polymeric MDI is een aaneenschakeling van meerdere van die kleine giftige moleculen. Door het vergroten tot en pre-polymeer MDI of afgekort PMDI wordt de giftigheidsgrens of gevaarsgrens enorm verlaagd. De schadelijkheidsgraad wordt verlaagd tot de schadelijkheid die je kan vergelijken met sommige schadelijke solventen (bv. ouderwetse aromaathoudende white spirit).

 

Je kan de schadelijkheid van deze lijm (in het OSB fabriek) vergelijken met het schuim dat in de bouw gebruikt wordt uit spuitbussen om gaten en kieren dicht te spuiten.

Eenmaal opgedroogd en goed uitgehard maak ik er persoonlijk geen probleem van "om daar mijn boterhammen op te leggen".

 

Doel van mijn repliek is niet om een betoog te houden voor deze  MDI of PMDI toeppassing maar om  jou en vele forumleden hiermee gerust te stellen dat ze geen verborgen vergift in huis halen.

 

 

 Dat is goed want na de eerdere berichten over het (verborgen) gevaar van formaldehyde in houtskelet (osb etc.) had ik mezelf al voorgenomen om onze nieuwbouw enkel met formaldehydevrije osb-platen te laten optrekken.

Die zijn dus vrij van uitstoot (ook al zijn het niet helemaal propere houtprodukten meer)

 @Rudy, ik neem aan datje met dat schuim PUR bedoelt?

Wel, dit is zeker niet gevaarloos als het uitgehard is

rond4u:

ja inderdaad en dit zowel voor het PUR als voor alle aanverwante PU-producten die met de vochtigheid van de lucht uitharden, of door chemische reactie met een polyol. (Een polyol is een molecule waar méér dan één reactieve alkohol of -OH groep op aanwezig is).

 

Ik heb daar via mijn arbeidsgeneesheer en via een gespecialiseerde collega van hem bevestiging van gehad.

Dus: Eénmaal uitgehard geen probleem!

 

Om misverstanden te vermijden: Iedereen die een PU-product verspuit onder vorm van een verf of vernis-product moet in dat geval met goedgekeurde afzuiginstallaties werken en een EU-gekeurd spuitmasker dragen. Reden is dat men in dit geval het niet uitgehard (lees: reactief) isocynaat onder vorm van nevel kan inademen. Via de fijne spuitnevel kan dan  reactief product in de longen komen, wat rampzalig zou zijn voor de gezondheid van die spuiter.

Met PU-schuim in spuitbussen is het duidelijk dat dit geen nevel veroorzaakt en het masker niet nodig is.

 

Laatste EU-reglementen verplichten wel het dragen van handschoenen om te vermijden dat PU-bevuiliging de huid zou beschadigen. Eén van de redenen daarvan is dat uitgeharde PU-producten kunnen enkel nog op mechanische wijze en dus niet meer met één of ander kuismiddeltje verwijderd worden.

 

 

Dag Hans,

neen ik ben daar erg nuchter en hard in. Misschien soms te veel, zowel voor de eco, de bio, als de chemische sector!

Als je overschakeld naar brandgevaar dan zitten we met een ander topic (maar niet onterecht wat het gevaar inhoud).

Ik geloof dus analoog als jij in bepaalde chemische producten, ook niet in alle sprookjes die men vertelde over OOOO zo gezonde natuurlijke bouwproducten.

Typisch voorbeelden:

Bijna alle silicaatproducten zijn ondertussen geclasseerd als kankerverwekkend (het stof veroorzaakt silicose in de longen). Waar zitten nu alle eco-jongens die dit ééns als "o" zo milieuvriendelijke bezettingsmateriaal de hemel in prezen?

Op een bepaald moment werdt ik ergens gevraag omdat de natuurlijke onderhouds- olie op enkele maanden 'verdwenen' was van een vloer. De voor "gebakken kleitegels" bleken tot 30cm boven de vloer radioactieve straling af te geven. Die tegels bleken uranyl-oxide (ja u leest het wel goed!) te bevatten. (Opm.: Bij het onderzoek gebruikte ik een professioneele Geigerteller van het Belgische leger!).

 

Als ecologisch bewuste(n) moeten we ook het kind met het badwater niet gaan weggooien. Acryllaatmastiek, butylband, bepaalde PU-producten en nog véél meer kunnen indien oordeelkundig gebruikt een waardevolle bijdrage geven aan al wat wij belangrijk vinden op gebied van ecologisch en duurzaam bouwen.

Het blindelings toepassen van zowel natuurproducten als chemische producten zijn beiden even naïef.

 

Begrijp je wat ik bedoel?

rudy

ik hecht al lang geen geloof meer aan wat die geleerde bolledozen vertellen.  hoeveel schadelijke producten zijn er niet verboden, waar eerst niks mee aan de hand was?    dat in ondertussen niet meer te tellen.  wat gebeurt er met PUR (of PMDI of noem maar op) wanneer het brand, of in aanraking komt met andere componenten, enz.?  ben jij absoluut zeker dat uitgeharde PUR absoluut inert is, los dan van brand?

je schrijft ook zelf  << Door het vergroten tot en pre-polymeer MDI of afgekort PMDI wordt de giftigheidsgrens of gevaarsgrens enorm verlaagd.  >>  en net in die paar laatste woorden schuilt het addertje.  een beetje radioactiviteit is ook niet "gevaarlijk", maar vele beetjes maken en groot zei mijn bomma altijd. 

nee, helaas vind ik het met de dag moeilijker worden die verhaaltjes te geloven, ik heb al teveel zien komen en gaan.  en vooral, het zijn de lange termijneffecten die we nog altijd niet kunnen inschatten en/of voorspellen.  voorbeeldje zijn de PAK's, die worden als gevaarlijk beschouwd vanaf een bepaalde concentratie.  dus wat doe je met roetafval?  vermeng dat met een voldoence hoeveelheid zand, en 't is niet giftig meer......  alhoewel het nog krek dezelfde hoeveelheid PAK zijn.  trouwens zo wordt afval soms "onschadelijk" gemaakt.

hans d

bamboe of eik ? olieën of mat vernissen ?

we opteren om in keuken, living, wc bamboe of eiken vloer (welke we eigenlijk mooier vinden) te laten leggen. we hebben kleine kinderen, dus er zal zeker nog veel gemorst worden met water, confituur, choco, verf, spaghetti en er staat ook een vaatwasser in de keuken. we lopen wel meestal op onze kousen, maar er wordt wel nog wel eens met speelgoed gesleurd over de vloer ..

we dachten voor bamboe te gaan, omdat we hoorden dat deze goed  resistent zou zijn tegen vlekken, spatten, ... en makkelijk te onderhouden

de parketeerder vertelde ons dat eik dat even goed is ... maar vrienden die een geölied vloer hebben, hebben allemaal al heel veel vlekken van water etc ... en zijn niet echt tevreden.

hebben jullie ervaring ? is bamboe makkelijker mooi te houden dan eik ?

 best oliën of beter mat vernissen ?

iemand toevallig een donkere bamboevloer, die we eens mogen komen bekijken (in de regio van gent/merelbeke)