Ervaring met langegolf infraraood verwarmingspanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

Bij onze verbouwing zouden we ervoor opteren om na een isolatie géén verwarming meer te voorzien in de slaapkamers. In de kinderslaapkamers zouden we dan (als ze groter zijn en moeten studeren) een lange golf infraroodpaneel kunnen hangen, (toch volgens hetgeen ik lees op internet)

Heeft er iemand ervaring met zo'n oplossing, of zou het toch raadzamer zijn om minimale vloer/wandverwarming in de slaapkamers te voorzien ?

Bedankt,
Jeroen

Reacties

Hoi Jeroen,

enkel verwarming als kinderen 'studeren': ben je daar zeker van?  Ze mogen niet ziek zijn, een kamer mag nooit gebruikt worden als hobbykamer, jongere kinderen mogen het 'studeer' comfort niet kennen? Mijn kinderen hebben veel op hun kamer gespeeld toen ze nog niet studeerden.  Waarom zouden ze op de kamer niet zelfde temperatuurcomfort mogen kennen als in de leefkamer?

Zelf vind ik het niet voorzien van verwarming in een kamer zonde van de ruimte.  Het geeft uiteindelijk een beperking aan het gebruik van die kamer en zoveel moet extra verwarming niet kosten.  Zelf geloof ik ook dat niet overal verwarming hebben een grotere minprijs bij verkoop geeft dan de kost ervan. 

Uiteindelijk je moet ook niet de verwarming aanzetten als je uiteindelijk liever wat spartaanser leeft.  Of ook, als je idd goed isoleert, is het extra verbruik beperkt als je ze toch aanzet. 

En ik geloof echt niet in electrische verwarming (welke vorm ook).  Je kan de redenering maken dat die elektrische verwarming 'maar' van 18 naar 21°C moet opwarmen.  Maar als die enige tijd aanstaat moet de elektrische verwarming het volledige energieverlies opvangen want er is geen energieaanvoer meer van verwarmde ruimtes.  En dan wordt die elektrische verwarming wel duur/vervuilend. 

Walter

Dag Walter, volledig eens, zolang het niet gaat om een ZLEW of PH. Bij dergelijke woningen zal de temperatuur in slaapkamer slechts enkele dagen/weken per jaar onder de 19-20°C gaan. En nee, dat is echt niet koud. Gevoelstemperatuur in PH is helemaal anders dan in klassieke woningen.

Dus in geval van TS: best verwarming voorzien lijkt me.

Bedankt alvast voor de reacties. Voer voor een gesprek met de architect en verwarmingsman :)

Hier een LEW met 3 slaapkamers onder het dak (de kinderverdieping kan je PH noemen...)

Enkel met de ergste (aanhoudende) vrieskou én de deuren toe gaat de temperatuur net onder de 18 graden.

Dat is dus worst-case, het moment dat die kamers gebruikt worden gaat de temperatuur al hoger liggen.

We hebben een wachtbuis naar de zolder, om eventueel wandverwarming te voorzien.

Ik denk dat die wachtuibs lang zal wachten...

 

Alles hangt af van de isolatie en ventilatie (hier systeem D met zeer hoge efficientie)

Hoi robbin,
Als 19graden niet koud is waarom voorzie je dat niet in heel de woning?
Walter

Ik veronderstel dat die 19 graden slechts enkele dagen per jaar is en dan nog zonder bijverwarming. Tenminste zo is het hier in ook een passiefwoning.

Ik vind het nogal gek om daarvoor dan een verwarmingsinstallatie te voorzien.

Kan ik bevestigen. In de winter is het in onze nulenergiewoning soms al eens 19°C, maar dat voelt echt niet koud aan. Je moet natuurlijk niet in zwembroek rondlopen, maar het is ook niet dat we met een jas moeten aanzitten. De gevoelstemperatuur is inderdaad totaal anders tussen een passiefhuis en een woning met luchtlekken en enkel glas.

En heb je dan ook 19 graden in de slaapkamers?