Ervaringen met brandverzekeringen voor houtskeletbouw?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zijn er mensen die ervaringen hebben met brandverzekeringen voor een HSB?

Mijn huidige bank (Dexia) geeft mij een offerte die het dubbele is van onze huidige 'stenen' woning...
Ethias is 39.05 euro/maand goedkoper, dus zou ik er gerust de 0.15% hogere intrest bij Dexia kunnen bijnemen. Die intrest kan ik ook nog inbrengen in mijn belastingen, de brandverzekering niet...

Zijn er nog ervaringen? Tips? HSB-vriendelijke verzekeringen?
Alvast bedankt voor jullie reacties!

Peter

PS: in de brandverzekering zit ook diefstal en rechtsbijstand, maar dat maakt niet zo veel verschil op het totaal.

Reacties

Normaal zou een HSB niet veel meer mogen kosten tov een "klassieke" woning. Kijk zeker nog rond bij de verschillende maatschappijen.

Indien je van het Gentse bent , kan ik je wel een verzekeringsmakelaar aanraden die het onderste uit de kan kan halen qua tarieven.

De maatschappijen die wel duidelijk hogere tarieven nemen voor HSB zijn niet echt meer mee met hun tijd . De meeste vallen echter wel over het feit dat de buitenbekleding al dan niet uit hout of onbrandbare materialen is (dit hoeft dus niet steen te zijn , een plaatmateriaal is ook goed), dit vooral om overslag bij brand van de buren te voorkomen.

enkele tips om toch een lager tarief af te dwingen :

- het is vooral de inwendige brandlast die telt of een woning bij brand total loss is of niet , ( ik mag bvb perfect in mijn "bakstenen huis" balen stro opslaan,of  aan de (gevulde) tank van mijn bromfiets lassen met een sigaret in mijn mond (echt gebeurd !) , of volsstouwen met bergen oude kranten , zolang het maar opgebouwd is uit bakstenen , gaat mijn premie voor brandverzekering niet naar omhoog >> dit geeft dus weer dat het niet veel rol speelt hoe je woning is opgetrokken, wel wat je ermee doet, en daar kijkt een verzekeringsmaatschappij niet naar,hé

- hout behoudt zijn draagkracht bij brand (het verkolingslaagje beschermt het onderliggende hout) zeer lang , een stalen kolom of betonnen balk van dezelfde sectie heeft het allang begeven bij dezelfde brandlast.

- als de houten secties degelijk geisoleerd zijn (lees : gevuld met isolatiemateriaal, en aan beide zijden bekleed met een plaatmateriaal (en liefst aan de binnenkant nog een gipsplaat) dan is er geen schouweffect (heb je bij holle houten secties) en is dit minstens even veilig dan een "klassieke" bouw.

- iedereen vergeet dat een "klassiek" dakgebinte ook uit hout gemaakt is , maar daar valt geen enkele maatschappij over. Ik ken toch geen maatschappij die een meerpremie vraagt omdat uw dakstructuur (want daar gaat het om)  niet uit beton of bakstenen gemaakt is, hé.

 

Geert, bedankt voor je uitgebreide reactie! Ik zie al een paar mogelijkheden om die premie naar beneden te krijgen!

Momenteel is Ethias de goedkoopste, maar ik ga zeker verder horen.

 

 Bij ons geen enkel probleem, enkel een rieten dak is een meerprijs.

Waarschijnlijk wordt de waarde van jullie nieuwe (houtskelet) woning ook dubbel ingeschat tov van jullie huidige stenen woning?

Normaal mag er zeker geen onderscheid gemaakt worden naar verzekering toe... . Integendeel ...