Ervaringen met tigchelkachels?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goeiedag,

na heel wat neuzen en uitpluizen op verschillende fora betreffende welke kachel nu het geschikst is om onze woning (bij) te verwarmen, is ons oog gevallen op de tigchelkachel. Wij hebben een oude woning (bouwjaar 1900) met dikke bakstenen muren zonder spouw die niet geisoleerd zijn. Dat gaat wel nog komen, (buitenisolatie) alleen zal dit samen met de renovatie van onze volledige bovenverdieping moeten gebeuren waar we enkele nieuwe ramen moeten steken en dan ook de dakoversteek laten aanpassen. Er is wel overal dubbele beglazing. Momenteel zijn we bezig met het aanpakken van het vochtprobleem in onze muren (opstijgend vocht wegens geen roofing onder tussen muren en fundering). Dit doen we met een speciale cement uit Duitsland (Hydroment) die het vocht constant uit de muren trekt. Dus wie daarover vragen heeft, mag ons altijd contacteren.

 

Ons doel is om onze living (33m2) en hopelijk ook keuken (16.5m2), van elkaar gescheiden door een deur, verwarmd te krijgen in de winter. Onze badkamer die zich ook op het gelijkvloers bevindt, maar volledig de noorzijde bestrijkt, zullen we moeten blijven verwarmen met de CV die op aardgas met condensatieketel loopt. Op de 1e verdieping (slaapkamers) ligt geen verwarming. Onder half onze living ligt onze kelder waarvan we het plafond ook nog moeten isoleren.

 

Ik heb de finovens ook bekeken maar aangezien onze living al niet bijster groot is, zou die mijn inziens erg veel plek innemen...Bovendien zijn wij helemaal geen handige harry`s en voor zover ik hier heb gelezen, bestaan er vooralsnog geen finoven-plaatsers in Belgie? Wegens klein budget zouden we dan ook willen opteren voor de tigchelkachel. Eerst besparen en met het vrijgekomen budget verder werken.

 

Wat ik nu even wou vragen is het volgende:

1. Wat kan ik -in mijn situatie- verwachten van een tigchelkachel voor onze living en keuken? Ik lees verhalen van mensen die met een finoven of een tigchelkachel temperaturen halen van 23 graden en meer, en uiteraard lagere waarden naarmate verder van de warmtebron. (Wij zouden hem centraal kunnen plaatsen in de living, vlak naast de keukendoorgang). Wij zijn echter gewend met onze CV-verwarming op aardgas slechts tot een 20 graden te stoken wegens energiezuiniger en 22 graden voelt voor ons al aan als 'om te ontploffen'. Kan iemand mij vertellen of er dan misschien een verschil in gevoelswaarde is tussen stralingswamte en opgewarmde lucht van een CV-ketel?

 

2. Ik weet dat het geen nut heeft om te vragen wat mensen met een tigchelkachel of finoven nu jaarlijks besparen, want elke situatie is anders, maar ik hoop toch bevestiging te krijgen dat er met de uitzinnige gasprijzen van tegenwoordig, toch wel degelijk voordeel te halen valt met een tigchelkachel?

 

3. Iemand enig idee welk formaat tigchelkachel in onze situatie aangewezen is? Zodat we na isolering nog maar weinig zullen moeten bijverwarmen?



4. De schoorsteenpijp loopt midden door het huis. Zou de warmte hiervan ook gebruikt kunnen worden om bv. 1 of 2 slaapkamers een beetje op te warmen?

Alvast heel erg bedankt voor uw input.





 

 

Reacties

Sofie,

Je moet eens gaan zien op de site van de tigchelkachels, daar zal je bijna alle antwoorden vinden op je vragen. Er staat heel veel concrete info op. Ook naar dimensionering toe staan er grafiekjes ifv de isoaltiegraad en oppervlakte van de woning.

Ben zelf naar een voordracht geweest, waar dhr Tigchelaar zijn product komt voorstellen. Hij hamert altijd op 1 ding: een massakachel in een gewone vlaamse woning heeft geen zin, de warmteafgifte is gewoon te klein.

Welke besparingen je zal realisieren hangt af van waar je je hout kan halen: is 't gratis of moet er ervoor betalen. Elke kwh hout zal een kwh gas minder zijn.

Onderschat de prijs van zo'n kachels niet. je bent aan het kleinste modelletje al rond de 5000€ kwijt, en je vloer moet het gewicht ook kunnen dragen.

Je schoorsteenpijp zal je bij een goede kachel niet kunnen gebruiken om je kamers te verwarmen: een goede kachel verwarmt de ruimte waarin hij staat. Hoog rendemement =  koude(re) uitlaagassen). Kachel brandt 1 of 2 uur, en erna doe je zijn klep toe.

 

Uiteindelijk heb ik zelf na lang twijfelen niet gekozen voor een tichelkachel, en wel voor de volgende redenen:

- huis niet goed genoeg geïsoleerd, isolatie is momenteel ook financieel niet te realiseren.

- toch wel een beetje de prijs. (voor minder dan de helft heb je een hoogrendementskachel die efficient op laag vermogen kan branden)

- mijn vloer kon het gewicht niet dragen: moest ook nog investeren in vloerversteviging.

 

groeten,

Nayy

Sofie, ik heb eind vorig jaar een finoven in dienst genomen van Tichgelaar.  Ben er zeer tevreden mee.   De finovens zijn een beetje groter dan de kachels, mijn meet 85 op 110.  De kans bestaat dat je misschien 2 keer moet stoken per dag met een kachel, hangt af van je isolatiegraad.  Met een finoven kan meer kg hout per keer verstoken.  Als je de finoven tegen de keukenmuur plaatst, wordt deze ook wat warm en straalt hij de warmte door naar de keuken.  Let wel op, een goede fundering is vereist voor het gewicht.  Of je kan de finoven in de muur plaatsen zodat hij rechtstreeks doorstraalt naar de keuken en daarbij ook wat plaatst wint.

Zelfbouw, ik had ook nog nooit enig metselwerk opgetrokken en dat is me toch goed gelukt, of je zoekt iemand die een beetje kan metselen.  Duurt wel een aantal dagen eer hij af is en ik denk dat de prijs van de grootste kachel nog duurder is dan die van de kleinste oven vanwege de kant en klare afwerking.

1) Stralingswarmte is toch wat behaaglijker, met onze cv hadden we al eens last van koude voeten als we 's avonds in de zetel zaten, is nu niet meer het geval.

2) Ik kan de opbrengst van de houtstook nog niet vertellen vermits ik nog maar een 3-tal maanden aan het stoken ben maar ik verwacht voor elke euro hout er toch 3 euro aan gas te besparen, en als je soms wat hout gratis kan verkrijgen of door wat snoeiwerk in de tuin is de netto-opbrengst natuurlijk meer.

3) Ik weet niet hoeveel isolatie je gaat plaatsen maar nu is het de moment om doorgedreven te isoleren, van uw isolatiegraad hangt de keuze van de grootte van de kachel af, je kan beter wat overschot hebben dan een te kleine, met een oven kan je eventueel omwikkelen met koperen buisjes en zo uw boiler met warm water voeden, voor meer info hoor maar eens bij Mon.  Zeker eens overwegen om de oven in de muur te plaatsen.

4) Restwarmte door de schoorsteenpijp, reken er maar niet op, zal zeer weinig zijn, ten eerste is de duur van de verbranding ongeveer anderhalf uur en ten tweede is het concept dat de rookgassen zoveel mogelijk worden afgekoeld vooraleer ze de schouw ingaan 

 Dag Sofie, wij stoken al 5 jaar met een massakachel typpe finoven ons hele huis warm.

Eerst en vooral kies je de kachel in functie van je woning dwz. de warmte afgiftecapaciteit hoort in balans te zijn met je woning.

Als nu een kachel plaats die nu voldoet zal die veel te groot gedimensioneerd zijn als je buitenisolatie plaatst.

Een goede berekening van je toekomstige warmtebehoefte lijk t me zinvol vooraleer je deze investeringen gaat doen.

Dan heb je een plan en kan je stap voor stap (hebben wij ook gedaan) volgens je budget verder werken.

Je vragen: 

1. Ga vandaag in de zon staan en je voelt wat stralingswarmte is...De buitentemperatuur <-> gevoelstemperatuur

2. Met houtstoken is in een goed geisleerde woning het meest voordelig (kostprijs verwarming per jaar max 200 euro) Daar kan zelf de zo beminde warmtepomp niet tegenop.

3. zie de intro, berekenen...

4. Een zulke kachel geeft nog maar weinig restwarmte af in de kachelpijp. Je kan deze restwarmte wel gebruiken indien je de (binnen enkelwandige) pijp thv. de dakdoorvoer ook met een schoorsteenklep kan afsluiten anders wordt je rendement negatief want de tijd dat je niet stookt (22u van de 24u) komt er koude via de enkelwandig kachelbuis naar binnen.

 

 

 

 

Hartelijk dank voor al jullie reacties. We zijn momenteel aan het bekijken wat er allemaal bij de installatie van een Finoven zou komen kijken, aangezien we na navraag met een Tigchelkachel enkel de living zouden warm krijgen.

 

Kan u wat meer vertellen over Hydroment.

Wat zijn uw ervaringen?

Ik moet een keermuur bepleisteren die niet vochtvrij is. Is dit produkt hiervoor geschikt?

Dag Sofie,

Hoe is je ervaring met Hydroment?