evenwichtsfles
Gisteren hebben ze bij ons een Thision (Elco Klöckner) geïnstalleerd. Nu heb ik gezien dat er geen evenwichtsfles is. Ik dacht dat dat wel nodig was als je ook vloerverwarming hebt. Moeten wij ons nu zorgen maken of is er niks aan de hand?
Kan iemand mij helpen?
Reacties
Ik voorzie niet echt een probleem, mits de instalatie waterzijdig goed ingeregeld is.
Je mengbalk van je vv-systeem mengt zoveel heet water bij als nodig is. Dat wordt bepaald door de thermostatische voeler in de mengbalk, die de kraan weer aanstuurd.
En zoveel als er aan heet water inkomt, gaat er ook weer als kouder water uit naar de retour van je cv. Het maakt ook niet uit of de mengbalk statisch of dynamisch is aangesloten (waterzijdig).
Als 'evenwichtsfles' tenminste het zelfde is als wat wij in Holland onder een 'open verdeler' verstaan. I.q. een mengbalk of pijp, waar je vloeistoffen uit meerdere kringen en verschillende debieten mee kunt mengen zonder dat de kringen zelf in onbalans raken.
In die zin kun je vv verdeler eigenlijk zien als een 'gesloten' verdeler (door de termostatische kraan).
Groet, CP
Caroline,
hoe is het verder verlopen?
Groet, CP
Kan iemand voor mij een even vertalen wat een evenwichtsfles is? Ik heb dat hier al meer zien staan maar ken de term niet.
Ik vermoed een bypass voor als alle thermostaatkranen dichtgelopen zijn: een AVDO zeggen wij dat in NL.
Beste Richard,
Ikke ben van boven de Moerdijk he!
Lezen is ook een kunst hoor. Dacht toch dat je als landgenoot dit zou kunnen begrijpen, of er een voorstelling bij een 'open verdeler' kan hebben. In elk geval dat het geen klepachtig iets is.
Enne, "een AVDO zeggen wij dat in Nl", daar maak je het voor onze Vlaamse vrienden ook niet helderder mee, qua Nederlands.
- een AVDO noemen wij dat in Nederland-
of
- in Nederland zeggen wij daar AVDO tegen -
Groet, CP
http://www.m-m-t.be
Deze maken evenwichtsflessen.
Er staan foto's en schema's op in pdf formaat
Sorry Chicken,
Maar ik dacht toch echt meer aan een avdo dan aan een open verdeler.
Allen bedankt!
Graag gedaan Richard,
Geen probleem.
Doet me er ook overnadenken waaom Caroline niet meer reageerd, en wat ze dan in hemelsnaam voor die Thision had staan. Of is die vv op het zelfde moment gekomen?
Speciale groet naar Hans D, hier vandaag wat regen. M'n collector hield zich kranig. Dat is al zeer bijzonder, ze zitten er niet eens op!
Groet, CP
We zijn ook aan het bouwen en de installateur raadt ons een Vaillantcondensatieketel aan van 35 kW. We hebben als isolatie gepland rotswol : 30 cm in dak, 15 cm in muren en PUR 10cm gespoten in de vloer.
De verwarming wil de installateur zo plaatsen dat via een evenwichtsfles de vloerverwarming gestuurd wordt maar rechtstreeks op een hogere temperatuur de handdoekdroger op de badkamer. We hebben overal vloerverwarming gepland.
Nu is mijn vraag : heb ik die evenwichtsfles echt nodig? Gaat een condensatieketel niet beter werken als er geen evenwichtsfles is en dus op lagere temperatuur kan werken? Wat met de handdoekdroger, zijn daar geen alternatieven voor?
Jurgen
" We zijn ook aan het bouwen en de installateur raadt ons een Vaillantcondensatieketel aan van 35 kW. We hebben als isolatie gepland rotswol : 30 cm in dak, 15 cm in muren en PUR 10cm gespoten in de vloer. "
Mijn vraag, hoeveel groot is jou woning? Met 35 KW en die isolatiewaarden kan je makkelijk een huis van 1000 m² verwarmen. Heeft die installateur een echte warmteverliesberekening gemaakt?
Theoretisch werkt een condensatieketel beter zonder evenwichtsfles. Maar dan moet alles perfect berekend en ingeregeld zijn. En moeten er bepaalde debieten gerespecteerd worden, toch bij de meeste mij bekende ketels.
Voor de handdoekdroger is er een perfect alternatief, en meerdere lezers hier hebben dat ook, muurverwarming.
" heb ik die evenwichtsfles echt nodig? "
Dat bepaald de fabrikant, en ik heb hier geen technische gegevens van die ketel.
Hans
Hans,
al bedankt voor je reactie.
De installateur vindt de berekening niet nodig, houdt ook geen rekening met isolatiediktes. zijn 'ervaring' zou voldoende moeten zijn (aldus hem).
Mijn woning is gelijkvloers 110m², 1 verdieping 80 m² en 2e onderdak 40m².
De plafonds zijn 2,5m hoog.
een aansluitende vraag : Oorspronkelijk plande ik mijn gaswandketel op de 2e verdieping binnen de isolatieschil. Recente ontwikkelingen met de gasleveranties doen me echter vrezen dat gas en olie steeds meer kunnen ingezet worden als een economisch wapen door bepaalde landen.
Ik overweeg nu ernstig om mijn ketel in de kelder onder te brengen, weliswaar buiten mijn isolatieschil. Dit geeft me de mogelijkheid om later indien de gasprijzen stijgen maar er voor mij wel een groter financieel draagvlak is om de condensatieketel te vervangen door een warmtepomp met diepteboring. Dit is meteen ook de reden waarom ik kies om overal een vloerverwarming te voorzien.
Elektriciteit lijkt me minder gevoelig voor deze economische chantage want het alternatief van kernenergie zal toch blijven bestaan.
De vraag nu : kan ik zomaar overschakelen van aardgas naar een warmtepomp zonder mijn leidingen vanaf de collectors te vervangen?
Jurgen
" De installateur vindt de berekening niet nodig, houdt ook geen rekening met isolatiediktes. zijn 'ervaring' zou voldoende moeten zijn (aldus hem). "
Natuurlijk, met mijn ervaring weet ik ook dat dat groot genoeg is, alleen, in dat soort huizen kom je met 13 kW toe.
Wat de toekomst betreft, isoleren is de boodschap. Op den duur wordt je afhankelijkheid zo klein, dat je je om die dingen geen zorgen meer moet maken.
Je kan je ketel innde kelder zetten, maar je zit dan meestal met een erg lange schoorsteen.
" Elektriciteit lijkt me minder gevoelig voor deze economische chantage want het alternatief van kernenergie zal toch blijven bestaan. "
De beschikbaarheid van uranium is net zo beperkt als die van andere fossiele brandstoffen en vindt je ook nauwelijks in Europa. Maak je dus maar geen illusie's.
Welke warmtebron je ook keist, zolang dat die op water is kan je probleemloos overschakelen.
Hans
Jurgen
Noch dit, dat is geen installateur maar een amateur, ik schaam me in zijn plaats.
Hans
Hans,
nogmaals bedankt voor de antwoorden.
jurgen
Jurgen,
Neem een groot buffervat, plaats hierop uw ketel en vloerverwarming.
Als je wil overschakelen naar zonnepanelen of warmtepomp moet je deze enkel aansluiten aan de buffer en klaar is kees.
Zo zou ik het toch doen. Kleinere meerinvestering nu, grotere besparing later.
Hans V.
Hans V.,
Domme vraag van me (ben een leek) maar bedoel je een buffervat ipv de evenwichtsfles?
dank voor je reactie nog,
jurgen
Jurgen,
Een buffervat is eigenlijk een heel grote boiler, 500 tot 1000 liter of meer zelfs.
Dit buffervat kun je eigenlijk aanzien als uw opslagtank van warm water. Omdat dit cv-water is, kun je ook hier alles op gaan aansluiten.
Let er wel op dat je best een ketel neemt die kleiner is dan 20 kw, anders pingelt hij teveel om de buffer op te laden.
Groeten,
Hans V.
Jurgen,
Kijk eens op www.solarfocus.at
Dan ga je naar speichertechnik
dan ga je naar P-BR en heb je een schemavoorstelling.
Hans V.
als ik dit buffervat combineer met een andere threat nl deze van de daalderop gestart op 1/12/2005 door jeroen, zit ik dan juist dan ik beter ipv de vaillant de beschreven daalerop neem want het vermogen voor verwarming 7 tot 15 kW, voor warm water 32 kW en ik kombineer de verwarming met een buffervat van 1000 liter en daarbij heb ik geen evenwichtsfles nodig?
zit ik nog juist?
Jurgen, Hans V
Met een condenserende gasketel zie ik het nut niet in van een buffervat. Zeker niet als dat in een kelder of andere onverwarmde ruimte staat. Als je later ooit overstapt naar een WP, of wat er dan aan al technieken betsaat, kan je dat vat nog plaatsen, nu is dat m.i. alleen maar een extra kost en extra warmteverliespost.
Neem gewoon een ketel met het gepaste vermogen en een aangepaste boiler i.f.v. je warmwaterbehoefte.
Hans D
Hans D.
Ik heb ook niet gezegd dat hij een condenserende ketel MOET nemen, ik zou voor een gewone HR gaan, omdat hij inderdaad niet zal condenseren op die hoge temperaturen. Maar de klant is koning.
Buffervat zal zijn verlies hebben maar als hij toch zoekt te veranderen kan je er beter nu al aan denken, anders later veel breekwerk en dergelijke wat je nu toch al kunt vermijden.
Hans V.
Hans V
Nee, maar ik zou nooit meer een HR kopen, dat is toch echt voorbij!
Hans
Volgens GASKEUR is een HR ketel toch echt condeserend.
Als het geen condenserende ketel is heet het VR; verbeterd rendement.
Wat komt er bij jullie dan na HR?
Groet, CP
Je bent hier niet in Holland, hier gelden de Belgische keuringen.
Hans
Hans D,
Dat ik niet in Holland ben was me meer dan genoegzaam duidelijk.
Mijn vraag was dus hoe dat bij jullie zit!
Ik weet het, antwoorden is niet verplicht, maar wij kennen in technisch opzicht qua ketels de opgaande lijn de gewone oude energieslurpers uit de jaren 60 en 70, vervolgens de ketels met verbeterd rendement (waar je nog een poosje de zogenaamde eco's op kon zetten voor condensatie, en daarna de echte intern condenserende ketels (met name hier in Holland Nefit en ATAG).
En daarna nog een hele reutel...
Mijn vraag was dus wat is er bij jullie na HR gekomen, hoe heet het en wat is er elementair veranderd?
Ik heb het dus niet over keuringen, maar de inhoudelijke techniek en rendementssprongen van categorien.
Ik hoop op begrip voor mijn nadere precisering van vraag om in functie daarvan ook het juiste antwoord te bekomen.
Groet, CP
@cp:
Een HR ketel is hier in B is geen condenserende.
Een HR+ ketel wel.
Dacht ik...
@de anderen:
Verbeter me als ik mis ben.
Lennie
Je hebt het inderdaad mis. Werd al een paar keer uitgelegd, maar dat terugvinden blijft een zeer punt van het forum.
HR ketels bestaan voor zover ik weet niet meer (toch niet nieuw). Alle gasketels moeten minstens aan HR+ voldoen. Ik ken niet alle eisen uit m'n hoofd, maar ik dacht dat het minimum verbrandingsrendement 90% moet bedragen. Dus helemaal niet zo "PLUS" als de benaming doet vermoeden.
Een gascondensatieketel heeft het "HR-TOP" label.
Hans
Hans,
Ik heb gemerkt dat je wel erg goed op de hoogte bent.
Ik ben momenteel bezig met mijn CV.
Ter info: HSB met isolatie 30cm in dak, 18cm in muren en 12cm in vloer. K28 of zoiets volgens EPB, luchtdichtheid 0,2 gemeten. Balansventilatie Paul met AWW (van hdcv :-)) )
Ik heb 10m² zonnepanelen van WAGNER & CO met een boiler 800L, friswaterstation.
Ketel Viesmaan vitodens 100 ('k weet dat die condenserende ketel niet veel zal uithalen, maar dit brengt mijn E-peil naar beneden-> subsisdies...enz)
Ik heb op de benedenverdieping overal vvw voorzien en boven enkel op de badkamer. Ik wil deze circuits apart bedienen.
Mij is voorgsteld om een evenwichtsfles te gebruiken, 2 pompen enz.mijn systeem zou bestaan uit drie mengkringen:
1. de mengkring met de evenwichtsfes
2. mengkring van de vvw onder
3. mengkring van de vvw boven.
Is er een andere mogelijkheid om mijn vvw boven en onder apart te regelen.Boven is er slecht 1 circuit voorzien.
In eerste instantie leek me dit een logische oplossing....maar u begin ik toch wat te twijfelen..
of als iemand hier een ander idee over heeft....
alvast bedankt.