Fermacell vloerplaat met vilt

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goedemorgen.

Op de tussenverdieping willen wij de houten vloer, die helemaal niet effen ligt, gaan uitbreken, de balken nivelleren, daar OSB platen op plaatsen, en dan afwerken met een proper vloertje. Omdat de vloer ook een beetje "danst" gaan we de balken onderling verbinden, zodat de krachten verdeeld worden. Ook de OSB plaat zal hier voor een extra stevigheid zorgen

Nu de eigenlijke vraag: We gingen dit dus met OSB platen doen, maar ik lees nu over Fermacell vloerplaten met een vilten onderlaag. Dit lijkt mij, naar geluidsisolatie dan, een beter materiaal om mee te werken. Maar zal die plaat ook voldoende stevigheid brengen?

Ik vind zeer weinig over dit materiaal, en mensen die er al ervaring mee hebben. Misschien zit er hier iemand die er wat meer over weet?

Reacties

Hallo doctor,

Je kan de vloer inderdaad gelijk krijgen met Fermacell vloerplaten, meestal de versie van 20 of 25mm dikte.

Bij houten ondervloer kan je er voor kiezen door Fermacell korrels te storten om alle oneffenheden en doorbuigen te egaliseren. De losse vloerdelen moet je dan vastmaken en eventuele kieren en gaten dichten.

Dus je moet absoluut niet zoveel gaan 'uitbreken'.

Als je de vloerbalken wil verhinderen om door te buigen (meestal een gevolg van te weinig hoogte van de draagbalken), is het soms raadzaam deze uit te dikken en daarna met Andreas-kruisen te verstevigen.

 

Groeten,

Filip

 

Dag Filip.

Een beetje een laat antwoord, maar ik kom hier nu pas terug.

 

Met die korrels werken is niet echt een optie: de draagbalken moeten, zoals je zelf ook voorstelt, verdikt en met elkaar verbonden worden om het geheel te verstevigen.  Ik wou eigenlijk weten of die platen stevig genoeg waren, maar dat blijken ze indeaad wel te zijn.

 

bedankt voor je reply.

 

 

Wel opletten met fermacell qua gewicht zijn deze platen tamelijk zwaar dus zorg dat de houten balken zwaar genoeg zijn. Je kon ook osb plaatsen met op de onderzijde een pavatex al reeds opgekleeft (zeer goeie geluidsisolatie) deze platen zijn zo te verkrijgen in de handel.

 

OSB met een laagje geluidisolatie eronder

hier een voorbeeld:

 

http://www.ecostore.be/Pages/Bouwen-Panterre_osb_-6-11-86.php

Beste walter ea,

Ik denk niet dat OSB of andere vloerplaten (zelfs met het supergoede Pavatex) een 1-2-3 oplossing zijn. Het is volgens mij wel degelijk de bedoeling om een boorbuigende (houten) vloer, terug effen (nivelleren) te krijgen, dus je moet hoogteverschillen kunnen opvangen. Daarvoor kan Fermacell en FC korrels gebruiken.

Dan kom je natuurlijk bij andere vragen terecht, hoeveel overspanning hebben die balken, welk gewicht kunnen ze aan ... en wat zijn de gevolgen van verhoogde vloer (stopcontacten, deuren & dorpels, kasten, ...) ... hoeveel 'buiging' zit er in die balken ... .

In de ergste gevallen (of grootste twijfel) moet je inderdaad nieuwe vloerbalken of joists gaan steken, of vloer uitbreken en de vloerbalken gaan uitdikken (en eventueel nivelleren) ... da's dus een arbeidsintensief werkje.

De Fermacell vloerplaten (met of zonder vilt), kunnen geen hoogteverschillen opvangen (of uw vloer terug 'recht' trekken).

Kleine verschillen (en doorbuiging) kan je wel 'verminderen' door een tand-en-groef plaat aan te brengen, liefst kruiselings op de balken (vb. OSB, SpanO, NatureSpan ...) (best lijmen & shroeven/nagelen). Natuurlijk zal een plaat van 22mm minder gaan doorbuigen dan 18mm ... maar het gewichtsverschil is natuurlijk ook groot. Indien je wenst kan je daar ook nog eens Fermacell (of Rigidur) vloerplaten op gebruiken ... maar je gewichtstoename is dan gigantisch. Bij kleine overspanning (<4m) is dan meestal geen probleem, ga je naar de +5m, dan moet je toch goed gaan opletten dat je het doorbuigen niet gaat verergeren.

FilipS,

Oude plankenvloer eraf.

Dan balken uitvullen + tussenschotten zetten als versterking.

En dan OSBmet aan de onderkant geluidsisolatie plaatsen.

 

Jouw methode gaat veel zwaarder zijn en niet ten goed komen aan de sterkte van de balken..

De oude vloer moet er sowizo af, die is te slechte staat. Dus het niveauverschil en de stevigheid van de balken kunnen we dan onmiddelijk oplossen.
Daarop gaan we dan die fermacell of OSB met geluidsisolatie leggen.  Bedankt voor de tip van de osb met geluidsisolatie, waltervaes, dat kende ik nog niet.

Ik ga die twee materialen eens goed gaan bekijken in de speciaalzaak, dan kom ik er wel uit.

Hey, laat je iets weten als je ze bekeken hebt.

Wijzelf hebben die plaat  nog niet aangekocht, maar kan zijn dat ik ze de eerst komende weken ga aankopen voor mijn zolder.

Een prijs is ook wel handig, dan weet ik  al iets.

Ik ga eerst eens kijken of ik het niet via een houthandel kan aankopen, die zijn meestal toch goedkoper dan een ecolgische winkel.