Filter regenwaterput (bufferput?)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor mijn nieuwbouwwoning ga ik een regenwaterput van 10.000 liter plaatsen. Omdat een mandfiltertje vaak uitgekuist moet worden en ik dat te vaak ga vergeten (en mijn regenwater dan gewoon in de riolering stroomt), stelde iemand voor om zo'n systeem te voorzien waarbij het regenwater eerst door een kleine put loopt, waar het vuil in blijft, en het propere water stroomt dan door naar de echte put.
Hierbij zou ik slechts af en toe het vuil moeten verwijderen en om de X aantal jaar zou de kleine put dan eens uitgekuist moeten worden.

Kent iemand de naam van dit systeem? Waar kan ik dit vinden? Wat zijn de prijzen daarvan?

Ook heb ik een pomp nodig voor de pompput waar we voor douche/bad gebruik zullen van maken. Wat is aan te raden als ik niet te vaak de pomp wil vervangen?

Alvast bedankt!

Reacties

Hier hebben we dat ook gedaan, voor onze 2 regenputten zit er een kleine 'bezinkput'. Geen die of het zo noemt, maar zo noemde de plaatser van de regenputten het wel. Overloopput kan misschien ook. Nu allessinds zullen de plaasters van de regenputten het u wel weten te zeggen, ik denk dat die dat wel vaak plaatsen. Zeer gemakkelijk, alleen jammer dat ge voor het kuisen het regenwater er helemaal moet uitpompen uit die put.

Om mijn regenput uit te kuisen maak ik die niet leeg.

Ik laat de dompelpomp aan een stok op de vloer van de put en verplaats die na een 5 tal seconden.

Zo ga ik de ganse vloer af en al het fijn gruis komt mee met het opgepompte water.

Dit kost mij een 400 tal liter water, maar ik moet hem niet leegmaken.

Ik doe dit éénmaal per jaar rond april.

In de aanvoerbuis steekt een buis met daaraanvastgemaakt een toegebonden mouw van een wollen trui (geen katoen want dit wordt opgegeten door beestjes).Daarin worden de grootste brokken verzameld (bladeren, mosbrokken enz...)

Die leeg ik 2x per jaar

De "kleine put" waar je regenwater eerst moet doorlopen moet groot genoeg zijn zodat het water daar eerst tot rust komt en het vuil kan bezinken. Indien hij te klein is, is er teveel turbulentie, dus geen bezinking en zuivert hij dus niet.

Indien je voldoende plaats hebt, kun je 2 putten van 5.000 liter plaatsen, waarbij de eerste de "bezinkput" is, terwijl je proper water uit de tweede put haalt.

Je mag natuurlijk geen 5.000 liter opslagcapaciteit verliezen. Je kan dat als volgt oplossen :

1) 2 putten in cascade, de "bezinkput" 20 cm lager geplaatst dan de andere, en een verbinding tussen de 2 putten, onderaan ter hoogte van de vloer van de 2de put. Dan verlies je < 500 liter opslagcapaciteit, nl. daar waar het bezinksel zich bevindt.

2) de 2 putten in cascade, op dezelfde hoogte, en met elkaar verbonden via een hevel. Cfr. Wikipedia. Om dat goed te installeren moet je de fysische principes van de hevel goed onder knie hebben. Maar je verliest ook < 500 l opslagcapaciteit.

Om de zoveel jaar moet je de putten wel eens uitkuisen.

Joost